فهرست مطالب

آیا اینفلوئنسرها باید مالیات بپردازند؟

بله – اینفلوئنسرها در شرایط خاصی مشمول پرداخت مالیات هستند. جزئیات در مقاله مطرح شده است.

کدام اینفلوئنسرها مشمول پرداخت مالیات هستند؟

کلیه سلبریتی ها، بلاگرها و واینرها مشروط به انجام امور تبلیغات و بازاریابی برای رسانه های بیش از 500,000 دنبال کننده خود

مالیات اینفلوئنسرها بر اساس کدام ماده قانونی محاسبه می شود؟

مالیات برای اینفلوئنسرها بر اساس گروه شغلی مالیاتی آنها (متناسب با درآمد آنها) و بر اساس ماده 131 ق.م.م محاسبه و دریافت می شود

یکی از بحث‌های همیشه داغ در مالیات بر عملکرد، مالیات کسب و کارهای نوظهوری است که سازمان مالیاتی قوانین مخصوصی برای آنها در نظر نگرفته است. مالیات اینفلوئنسرها یکی از این موارد است. در سال‌های اخیر با گسترش کسب و کارها در فضای مجازی و رسانه‌های اجتماعی کاربر محور (مانند اینستاگرام)، شیوه‌های نوینی از درآمدزایی بر پایه بازاریابی و تبلیغات، گسترش یافته است. بر اساس قوانین مالیاتی جمهوری اسلامی ایران، هر کجا افراد به کسب درآمد مشغول هستند، باید مالیات نیز پرداخت نمایند. از این رو در این نوشته بر آن شدیم تا شما را با مالیات اینفلوئنسر ها و بلاگرها آشنا نماییم. با ما همراه باشید.

مالیات اینفلوئنسرها چیست؟

مطابق ماده 1 قانون مالیاتهای مستقیم، هر شخصی که به هر نحو به کسب درآمد در ایران و یا کسب درآمد از منابعی در ایران مشغول است، مشمول پرداخت مالیات است. از این رو سازمان مالیاتی در دستورالعمل مالیات اینفلوئنسرها به شماره 200/1400/515 مورخ 1400/5/23، درآمدهای کسب شده فعالان مجازی از محل تبلیغات را مشمول مالیات اعلام نمود.

بر این اساس کلیه اینفلوئنسرهایی که دارای دو شرط زیر باشند، مشمول پرداخت مالیات بر درآمد هستند:

  • بیش از 500,000 نفر دنبال کننده داشته باشند
  • از محل تبلیغات به کسب درآمد مشغول باشند

مالیات اینفلوئنسرها، مالیاتی است که اینفلوئنسرها از محل تبلیغات برای رسانه‌های اجتماعی کاربر محور با بیش از 500K فالوور باید پرداخت نمایند.

نکته: دقت کنید که مالیات اینفلوئنسر ها تنها محدود به مالیات اینستاگرام یا مالیات بلاگر ها نیست؛ بلکه کلیه فعالان در رسانه های اجتماعی کاربر محور، مشمول پرداخت مالیات اینفلوئنسرها هستند.

چه کسانی مشمول پرداخت مالیات اینفلوئنسر ها هستند؟

به کلیه اشخاصی که به هر نحو در فضای مجازی شناخته شده هستند و نظراتشان مورد توجه دیگران قرار دارد، اینفلوئنسر (تاثیرگذار) گفته می‌شود. این افراد ممکن است در دنیای واقعی چندان مشهور و اثرگذار نباشند، اما در فضای مجازی دنبال کنندگان بسیاری دارند و می‌توانند بر اذهان عمومی جامعه تاثیرگذار باشند. اینفلوئنسرها به گروه‌های زیر تقسیم می‌شوند:

  • سلبریتی ها
  • بلاگر ها
  • واینر ها

سلبریتی کیست؟

اشخاصی که به واسطه شهرت و اعتبار خود در دنیای واقعی، در شبکه‌های اجتماعی نیز شناخته شده، شهرت و اعتبار کسب نموده‌اند. از جمله این افراد می‌توان به ورزشکاران، بازیگران، خواننده‌ها و یا حتی برخی اشخاص با مدارک علمی بالا نظیر پزشکان اشاره نمود.

بلاگر کیست؟

اشخاصی که با دنبال کردن یک هدف مشخص، به تولید محتوا (معمولا تولید محتوای متنی) در حوزه‌های خاص می‌پردازند، بلاگر گفته می‌شود. بلاگرها در حوزه‌های مختلفی نظیر لوازم آرایشی، غذا، مد و لباس، دکوراسیون و حتی گردشگری فعالیت می‌کنند.

واینر کیست؟

به افرادی که از طریق تولید و اشتراک گذاری ویدیوهای با محتوای طنز و کمدی در شبکه‌های اجتماعی فعالیت می‌کنند، واینر گفته می‌شود.

📌 نکته

اینفلوئنسرها فارغ از اینکه متعلق به کدام یک از گروه‌های فوق باشند، در صورتی که رسانه آنها بیش از 500,000 نفر فالوور داشته باشد، برای درآمدهایی که از محل تبلیغات کسب می‌کنند، که اینفلوئنسر مارکتینگ نامیده می‌شود، مشمول پرداخت مالیات هستند.

شرایط مالیات اینفلوئنسرها
اینفلوئنسرها در صورت احراز شرایطی مشمول پرداخت مالیات هستند

اینفلوئنسر مارکتینگ چیست؟

اینفلوئنسر مارکتینگ یک روش بازاریابی است که در آن کسب و کارها به واسطه اعتبار افراد تاثیرگذار در این حوزه به معرفی محصولات خود می‌پردازند. در این میان اینفلوئنسرها بر اساس شیوه بازاریابی خود مبالغی از کسب و کارها دریافت می‌کنند.

درآمد حاصل از اینفلوئنسر مارکتینگ برای اینفلوئنسرهای با بیش از 500,000 دنبال کننده، مشمول دریافت مالیات بر درآمد است.

نحوه محاسبه مالیات اینفلوئنسرها

سازمان مالیاتی بر اساس موارد زیر اقدام به تعیین مالیات اینفلوئنسرها می‌نماید:

  • اطلاعات ارائه شده در اظهارنامه‌ها
  • اطلاعات کسب شده از مراجع ناظر بر فعالیت افراد در فضای مجازی
  • بررسی حسابهای بانکی و گردش مالی اینفلوئنسرها

به این ترتیب سازمان مالیاتی بر اساس میزان درآمد‌ها، هزینه‌های قابل قبول و معافیتهای مالیاتی اینفلوئنسرها نسبت به گروه بندی و تعیین مالیات آنها (بر اساس نرخ ماده 131 ق.م.م) اقدام می‌کند.

مهم‌ترین عامل در تعیین مالیات اینفلوئنسرها، درآمد آنها است نه تعداد فالوورشان

🔻 نکته

دقت کنید که تنها مبالغ درآمدی اینفلوئنسر از بابت تبلیغات مشمول مالیات است؛ سایر واریزی‌ها به حساب مودی نظیر سود سپرده‌های بانکی و یا اوراق مشارکت در صورت اثبات از پرداخت مالیات معاف هستند.

تکالیف مالیاتی اینفلوئنسرها

اینفلوئنسرها همانند سایر اشخاص حقیقی صاحبان مشاغل، مشمول انجام تکالیف مالیاتی و پرداخت مالیات بر درآمد هستند. به این ترتیب اینفلوئنسرها بر اساس گروه بندی مالیاتی مشاغل موظف به انجام تکالیف زیر هستند:

  • ثبت نام در نظام مالیاتی و تشکیل پرونده
  • تکمیل و ارسال اظهارنامه مالیاتی
  • تهیه و ارائه دفاتر قانونی و صورتهای مالی اساسی
  • ثبت نام در سامانه مودیان و صدور صورتحساب
  • نگهداری اسناد و مدارک درآمد و هزینه
تکالیف مالیاتی اینفلوئنسرها
اینفلوئنسرها مانند اشخاص حقیقی صاحبان مشاغل مشمول انجام تکالیف مالیاتی هستند

تشکیل پرونده مالیاتی

اولین اقدام برای مالیات اینفلوئنسرها، ثبت نام الکترونیکی در نظام مالیاتی و تشکیل پرونده است. برای این کار اینفلوئنسرها موظفند به سامانه سازمان مالیاتی به آدرس tax.gov.ir مراجعه و نسبت به انجام فرآیند پیش ثبت نام و ثبت نام الکترونیکی در این سامانه اقدام نمایند.

تکمیل و ارسال اظهارنامه مالیاتی

بر اساس اعلام سازمان مالیاتی، نحوه جمع آوری و محاسبه مالیات اینفلوئنسرها بر مبنای طرح خوداظهاری مالیاتی انجام می‌شود. در حقیقت این افراد همانند سایر اشخاص حقیقی صاحبان مشاغل موظفند اظهارنامه مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی خود برای هر سال را حداکثر تا 31 خرداد ماه سال بعد تکمیل و برای سازمان ارسال نمایند. همچنین نسبت به مالیات خود در همین بازه زمانی (تا پایان روز 31 خرداد) اقدام نمایند.

📌  نکته

  • عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی اینفلوئنسرها در مهلت مقرر از سوی سازمان، موجب تعلق جریمه‌ای معادل 30% مالیات متعلقه می‌شود. این جریمه غیرقابل بخشش است.
  • به ازای هر ماه تاخیر در پرداخت مالیات مشمول پرداخت 2.5% مالیات متعلقه به عنوان جریمه عدم پرداخت مالیات خواهند شد.

تهیه و ارائه دفاتر قانونی و صورتهای مالی اساسی

در صورتی که اینفلوئنسر بر اساس میزان درآمد خود مودی گروه اول مالیاتی باشد، موظف است در زمان ارائه اظهارنامه مالیاتی، دفاتر قانونی مربوط به درآمدها و هزینه‌های خود و همچنین صورتهای مالی اساسی نظیر ترازنامه و خلاصه سود و زیان خود را نیز به سازمان مالیاتی ارائه نماید.

ثبت نام در سامانه مودیان و صدور صورتحساب

از آنجا که این افراد برای هزینه‌های خود نیازمند اسناد و مدارک قانونی هستند، باید نسبت به صدور صورتحساب برای مشتریان خود، بر اساس استانداردهای سازمان مالیاتی (دستورالعمل 200/1401/8) اقدام نمایند.

همچنین این افراد بر اساس گروه شغلی خود، موظف به ثبت نام در سامانه مودیان به منظور ارائه گزارشات درآمد و هزینه‌های خود هستند.

نگهداری اسناد و مدارک

یکی از تکالیف مودیان گروه اول مالیاتی، نگهداری اسناد و مدارک درآمدها و هزینه‌های خود است.

معافیتهای مالیاتی اینفلوئنسرها

اینفلوئنسرها از معافیت‌های مالیاتی زیر می‌توانند استفاده نمایند:

  • معافیت مالیات سالانه مشاغل (ماده 101 ق.م.م)
  • کاهش درصدی از مالیات به ازای هر 10% افزایش درآمد ابرازی (تبصره ماده 131 ق.م.م)
  • 5% جایزه خوش حسابی اینفلوئنسر برای انجام به موقع تکالیف مالیاتی به مدت سه سال متوالی (ماده 189 ق.م.م)
  • بخشودگی 80% جرایم مالیاتی در صورت انجام به موقع تکالیف مالیاتی (تبصره ماده 190 ق.م.م)

📌 نکته

شرط برخورداری از کلیه مشوق‌ها و معافیتهای مالیاتی، انجام به موقع و دقیق تکالیف مالیاتی است.

نحوه اعتراض به مالیات اینفلوئنسرها

یکی از امتیازاتی که سازمان مالیاتی برای کلیه مودیان از جمله اینفلوئنسرها در نظر گرفته است، امکان اعتراض به اوراق و تصمیمات مالیات اینفلوئنسرها است. به عنوان مثال بر اساس ماده 238 ق.م.م، اینفلوئنسر یا وکیل او باید مراحل زیر را برای اعتراض به برگ تشخیص ابلاغی طی نماید:

  • اقدام برای اعتراض ظرف 30 روز از تاریخ ابلاغ
  • آماده سازی اسناد و مدارک کتبی و ارائه به سازمان مالیاتی

به این ترتیب ماموران مالیاتی موظفند اعتراض مودی را ظرف 30 روز بررسی و نتیجه را به او اعلام نمایند.

دانلود دستورالعمل مالیات برای اینفلوئنسرها

در ادامه دستورالعمل مالیات اینفلوئنسرها را دریافت نمایید:

دستورالعمل مالیات اینفلوئنسرها
ابلاغ دستورالعمل مالیات اینفلوئنسرها

سوالات متداول در مورد مالیات اینفلوئنسرها → کلیک کنید

1) در صورتی که اینفلوئنسر در کنار تبلیغات در فضای مجازی، مستقلا به فعالیت انتفاعی دیگری نظیر ارائه خدمات و محصولات اشتغال داشته باشد، آیا می‌تواند برای هر دو فعالیت یک اظهارنامه مالیاتی ارسال نماید؟

برای پاسخ به این سوال باید دو حالت در نظر گرفت:

🔸 اینفلوئنسر در یک بستر و یک فضای واحد، به انجام کسب و کار شخصی خود و همچنین اینفلوئنسر مارکتینگ اشتغال دارد؛ در این صورت می‌تواند برای هر دو درآمد خود، یک اظهارنامه مالیاتی با ذکر ماخذ مالیاتی هر درآمد، ارسال نماید.

🔸 اینفلوئنسر کسب و کار مستقلی از اینفلوئنسر مارکتینگ دارد؛ به عنوان مثال بازیگری که علاوه‌بر کسب درآمد از حرفه بازیگری، در صفحه شخصی خود در فضای مجازی به کسب درآمد از تبلیغات می‌پردازد. در این حالت از آنجا که بر اساس قوانین مالیاتی ایران هر مودی باید برای تک تک واحدهای شغلی خود اظهارنامه مالیاتی مجزا ارسال نماید و فعالیت شغلی اینفلوئنسر مارکتینگ از فعالیت شغلی اصلی اینفلوئنسر مجزا است، باید برای هر یک اظهارنامه مالیاتی مجزایی تسلیم نماید.

2) در مواردی که چند نفر با هم اقدام به راه اندازی یک فعالیت اینفلوئنسر مارکتینگ می‌نمایند، وظیفه ارسال اظهارنامه مالیاتی بر عهده کیست؟

در صورتی که اینفلوئنسر مستقلا به انجام فعالیت اینفلوئنسر مارکتینگ بپردازد و همکاران او در واقع افراد تحت استخدام او باشند، اینفلوئنسر باید نسبت به تکمیل و ارسال اظهارنامه انفرادی اشخاص حقیقی اقدام نماید. اما اگر اینفلوئنسر در کار خود شریک داشته باشد، یکی از شرکا باید نسبت به تکمیل و ارسال اظهارنامه مشارکتی اشخاص حقیقی اقدام نماید.

3) عواقب عدم انجام تکالیف مالیات اینفلوئنسرها چیست؟

  • پرداخت جرایم مالیاتی برای عدم انجام تکالیف و همچنین جرایم تاخیر در پرداخت مالیات
  • محرومیت از کلیه معافیتهای مالیاتی
  • در مواردی توقیف اموال و حسابهای بانکی اینفلوئنسر
  • ممانعت از خروج از کشور به دلیل بدهی مالیاتی

کلام آخر

یکی ازدغدغه‌های جدید بسیاری از فعالان فضای مجازی و اینفلوئنسرها، پرداخت مالیات اینفلوئنسرها است. از آنجا که عدم انجام تکالیف مالیاتی جرایم مالیاتی سنگینی را بر دوش اینفلوئنسرها قرار می‌دهد، آشنایی با تکالیف مالیاتی و نحوه انجام قانونی این تکالیف از اهمیت زیادی برخوردار است. آموزش مالیات کسب و کارها به صورت اصولی، مسیر پرداخت مالیات منصفانه را برای کلیه صاحبان کسب و کارها به ویژه فعالان فضای مجازی و اینفلوئنسرها هموار می‌نماید.

پر بحث ترین مقالات مرتبط

دیگر مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شروع نامنویسی دوره حضوری آنلاین ۳۳ ام صفرتاصدمالیات ۱۴۰۲

آخرین بروزرسانی ها :

بروز ترین دوره ها :