فهرست مطالب

کدینگ ثبت حسابداری عیدی و سنوات چگونه است؟

در کدینگ ثبت حسابداری عیدی و سنوات و پاداش، هزینه عیدی و سنوات در حقوق و دستمزد کارگران در بخش مربوطه اعمال میشود. اطلاعات بیشتر را در مطلب ببینید

آیا عیدی همان پاداش است؟

عیدی یکی از انواع پاداشهای اجباری است که کارفرما موظف به پرداخت به کارگر است. اما پاداش انواع متفاوتی دارد که در مقاله به آنها پرداخته ایم.

آیا پاداش مشمول مالیات است؟

برخی پاداشها مشمول مالیات و برخی معاف از مالیات هستند. جزئیات مالیات عیدی و سنوات و پاداش را در مطلب ببینید

ثبت حسابداری عیدی و سنوات یکی از بزرگترین چالش‌های حسابداران در زمان ثبت اسناد حقوق و دستمزد است. از آنجا که حسابداری حقوق و دستمزد یکی از مهمترین ابعاد حسابداری در هر شرکت است، در این مطلب آموزش رایگان حسابداری قصد داریم شما عزیزان را با ثبت حسابداری عیدی و سنوات و همچنین پاداش پایان سال آشنا نماییم. همراه ما بمانید.

یه خبر خوب برای همه علاقمندان به حسابداری: با دوره آموزش جامع حسابداری پرشین حساب، می‌تونی آموزش حسابداری و مالیات رو از صفر شروع کنی و کسب و کار مستقل خودت رو راه بندازی و کلی هم درآمد به دست بیاری. روی لینک زیر کلیک کن.

آموزش جامع حسابداری

تعریف و تفاوت عیدی و پاداش و سنوات

قبل از هر چیز بهتر است با تعریف پاداش، عیدی و سنوات آشنا شویم و سپس در زمینه ثبت حسابداری عیدی و سنوات و پاداش سخن بگوییم.

تعریف پاداش:

کارگران بر اساس برخی شرایط ممکن است مشمول دریافت برخی مزایا شوند که تحت عنوان کلی پاداش به آنها تعلق می‌گیرد. پاداش نوعی بدهی جاری است که با هدف ایجاد انگیزه و افزایش کارایی کارکنان و یا به پاس خدمات آنان در مدت قراردادشان، اضافه بر حقوق توافق شده به آنها پرداخت می‌شود. برخی از این پاداش‌ها عبارتند از:

  • پاداش‌های مالی مانند پاداش افزایش تولید، پاداش پایان سال (عیدی)، پاداش پایان خدمت (سنوات)
  • پاداش‌های اعتباری مانند ترفیع رتبه
  • دریافت مزایای اضافه مانند کارتهای هدیه یا بن خرید از فروشگاههای خاص

از آنجا که عیدی را پاداش پایان سال نیز می‌نامند، گاهی عده‌ای هر نوع پاداش را معادل عیدی در نظر می‌گیرند؛ حال آن که عیدی تنها یکی از انواع پاداش است.

خوب است بدانید:

به جز عیدی و سنوات و سایر مزایایی که به واسطه قانون کار به صورت اجباری کارفرما موظف به پرداخت آنها به کارگران است، سایر انواع پاداش بر اساس استحقاق کارگران و صلاحدید کارفرما و به صورت اختیاری به کارگران پرداخت می‌شود. از این رو در این مطلب نحوه ثبت پاداش در حسابداری تنها به بیان نکات مربوط به ثبت حسابداری عیدی و سنوات می‌پردازیم.

برای اطلاع از ثبت حسابداری برای سایر پرداختی‌های اجباری در حقوق و دستمزد مانند بن کارگری، حق مسکن، حق اولاد، پایه سنوات و …، مطلب حقوق و دستمزد را مطالعه نمایید.

تعریف عیدی:

مطابق ماده واحده قانون مربوط به تعیین عیدی و پاداش سالانه کارگران شاغل در کارگاههای مشمول قانون کار مصوب سال 1370، کارفرما موظف است به هر یک از کارگران خود به نسبت یک سال کارکرد معادل 60 روز آخرین مزد روزانه، به عنوان عیدی و پاداش پایان سال پرداخت نماید. مبلغ پرداختی از این بابت نباید از معادل 90 روز حداقل مزد روزانه قانونی تجاوز کند.

تعریف سنوات:

حق سنوات یا پاداش پایان خدمت، مزایایی است که بر اساس ماده 24 قانون کار، کارفرما موظف است پس از پایان قرارداد کار به کارگر بپردازد. مبلغ حق سنوات به ازای هر سال کارکرد کارگر (اعم از متوالی یا متناوب) بر اساس آخرین حقوق دریافتی، معادل یک ماه حقوق در نظر گرفته می‌شود.

کدینگ حسابداری عیدی و پاداش

انواع پاداش از جمله عیدی و سنوات، در گروه حقوق و دستمزد کارگران و در نتیجه حسابداری عیدی و سنوات نیز در زیر گروه حقوق و دستمزد جای می‌گیرند.

به این ترتیب کدینگ مناسب برای ثبت حسابداری عیدی و سنوات به صورت زیر است:

  • حساب کل: هزینه / بهای تمام شده
  • حساب معین: هزینه های حقوق و دستمزد
  • حساب تفصیل: عیدی / سنوات / …

! نکته: حساب کل بر اساس بخشی که کارکنان در آن مشغول فعالیت هستند، تعیین می‌شود. به عنوان مثال در صورتی که حقوق قابل پرداخت مربوط به کارکنان خط تولید باشد، حساب کل، حساب بهای تمام شده در نظر گرفته می‌شود؛ اما در صورتی که حقوق پرداختنی متعلق به کارکنان بخش فروش یا اداری باشد، حساب کل، حساب هزینه اداری و تشکیلاتی انتخاب می‌شود.

ثبت حسابداری عیدی و سنوات

ثبت حسابداری عیدی و سنوات هم زمان با پرداخت این هزینه و در پایان سال مالی انجام می‌شود. مراحل و نحوه ثبت سند حسابداری عیدی و سنوات در این حالت به شرح زیر است:

مرحله اول: ثبت سند شناسایی هزینه عیدی و یا سنوات

تاریخشرحبدهکاربستانکار
12/29هزینه حقوق و دستمزد – عیدی / سنوات*** 
 سایر حسابهای پرداختنی – حقوق پرداختنی – عیدی / سنوات ***
 بابت شناسایی سند عیدی و سنوات کارکنان  
ثبت سند شناسایی هزینه عیدی و سنوات

مرحله دوم: ثبت سند پرداخت هزینه عیدی و یا سنوات

تاریخشرحبدهکاربستانکار
12/29سایر حسابهای پرداختنی – حقوق پرداختنی – عیدی / سنوات*** 
 موجودی نقد و بانک ***
 بابت سند پرداخت عیدی و سنوات کارکنان  
ثبت سند عیدی و سنوات

خوب است بدانید:

در صورتی که پرداخت عیدی و سنوات در پایان سال انجام نشود، لازم است حسابدار معادل میزان هزینه عیدی و سنوات شناسایی شده رادر حساب ذخیره عیدی و سنوات تحت عناوین “حساب ذخیره عیدی و پاداش” یا “حساب ذخیره مزایای پایان خدمت” ثبت کند.

تاریخشرحبدهکاربستانکار
هزینه حقوق و دستمزد – عیدی / سنوات*** 
 ذخیره عیدی و پاداش / مزایای پایان خدمت ***
 بابت ذخیره عیدی و سنوات کارکنان  
ثبت حسابداری ذخیره عیدی و پاداش در پایان سال

ثبت حسابداری پاداش های اختیاری

مراحل ثبت حسابداری این قبیل پاداشها همانند ثبت حسابداری عیدی و سنوات انجام می‌شود. در این صورت داریم:

مرحله اول: ثبت سند شناسایی هزینه پاداش

تاریخشرحبدهکاربستانکار
 هزینه حقوق و دستمزد – پاداش*** 
 سایر حسابهای پرداختنی – حقوق پرداختنی – پاداش ***
 بابت شناسایی سند پاداش کارکنان  
ثبت سند شناسایی پاداش کارکنان

مرحله دوم: ثبت سند پرداخت هزینه پاداش

تاریخشرحبدهکاربستانکار
 سایر حسابهای پرداختنی – حقوق پرداختنی – پاداش*** 
 موجودی نقد و بانک ***
 بابت سند پرداخت پاداش کارکنان  
ثبت سند پرداخت پاداش کارکنان

مالیات عیدی و پاداش

همانند سایر دریافتی‌ها از بابت حقوق و دستمزد، برخی از پاداش‌ها نیز مشمول مالیات هستند. در حقیقت مطابق ماده 83 ق.م.م، کلیه مزایای مستمر و غیر مستمر مشمول مالیات هستند. بر این اساس داریم:

مالیات عیدی و پاداش پایان سال:

مطابق بند 10 ماده 91 ق.م.م، معافیت مالیات عیدی سالانه یا پاداش آخر سال جمعا معادل یک دوازدهم میزان معافیت مالیاتی موضوع ماده 84 ق.م.م است. به بیان دیگر یازده دوازدهم از عیدی کارکنان مشمول مالیات است.

مالیات حق سنوات (پاداش پایان خدمت):

بر اساس بند 5 ماده 91 ق.م.م، حق سنوات از پرداخت مالیات معاف است.

مالیات سایر پاداش ها:

مطابق مفاد ماده 83 ق.م.م، کلیه مزایای مستمر و غیر مستمر (اعم از مزایای نقدی و مزایای غیرنقدی) که از بابت حقوق و دستمزد به کارگران پرداخت می‌شود، مشمول مالیات هستند.

! نکته: قبل از سال 1401 پاداش افزایش تولید از پرداخت مالیات معاف بود؛ اما در قانون بودجه کل کشور سال 1401 و سال 1402، کلیه پاداش‌ها از جمله پاداش افزایش تولید مشمول مالیات اعلام شدند.

بیمه عیدی و سنوات

بر اساس اعلامیه سازمان تامین اجتماعی، عیدی مشمول کسر حق بیمه نیست. همچنین در خصوص حق سنوات، مطابق اعلام سازمان تامین اجتماعی، حق سنوات مشمول کسر حق بیمه نیست.

اما در خصوص سایر انواع پاداش، مطابق اعلام سازمان تامین اجتماعی، به جز پاداش افزایش تولید، سایر انواع پاداش مشمول کسر حق بیمه هستند.

کلام آخر

انجام محاسبات مربوط به حقوق و دستمزد از جمله ثبت حسابداری عیدی و سنوات یکی از ساده‌ترین و در عین حال مهم‌ترین وظایف حسابداران است؛ زیرا در یک سو منافع شرکت و در سوی دیگر منافع کارکنان قرار دارد و تضییع حقوق هیچ یک عادلانه نیست. از این رو توصیه ما به همه حسابداران، کسب آموزش حسابداری است؛ بدین ترتیب در کنار آموزش مفاهیم پایه‌ای حسابداری، با تکنیکهای انجام امور مالی و مالیاتی نیز آشنا شده می‌توانید در کنار بهبود عملکرد خود در سمت کنونی، از فرصت اضافی انجام امور پاره وقت نیز برخوردار شوید.

این فرصت را از دست ندهید.

پر بحث ترین مقالات مرتبط

دیگر مقالات مرتبط

6 پاسخ

  1. به نام خدا
    سلام
    ممنون از پاسخگویی شما
    بنده منظور حضرتعالی را این گونه فهمیدم که چون هر زمان احتمال استعفای کارگر یا فسخ قرارداد وجود دارد و در این شرایط ذخیره ایام مرخصی استفاده نشده وی باید پرداخت شود، بنابراین بدهی مذکور در سرفصل بدهی های جاری قرار می گیرد.
    با استدلال فوق مزایای پایان خدمت کارکنان نیز جز بدهی های جاری قرار می گیرد ولی این در حالی است که مزایای پایان خدمت کارکنان در سرفصل بدهی های غیر جاری قرار می گیرد.
    ممنون اگر بیشتر راهنمایی بفرمایید.

    1. سلام دوست عزیز طبق استاندارد شماره 1 حسابداری تعهداتی که انتظار نمی رود ظرف یک سال از تاریخ ترازنامه یا یک چرخه عملیاتی تسویه شوند، بدهی غیر جاری می باشد. اوراق مشارکت، وام بلند مدت، ذخیره مزایای پایان خدمت و… از جمله این موارد هستند. اکثر شرکت ها ذخیره مزایای پایان خدمت کارکنان را در سرفصل بدهی های غیر جاری طبقه بندی میکنند در صورتی که بخشی از ذخیره مربوط به کارکنانیست که در طی یکسال آتی بازخرید یا بازنشسته می شوند و در صورت با اهمیت بودن مبلغ مزایای پایان خدمت آنها بایستی در سرفصل بدهی های جاری طبقه بندی نمود.

  2. به نام خدا
    سلام
    شما فرمودید: “ذخیره مرخصی استحقاقی کارکنان به عنوان بدهی جاری گزارش میشود”
    در صورتی که مظابق ماده 71 قانون کار مطالبات مربوط به مدت مرخصی استحقاقی کارگر در صورت فسخ یا خاتمه قرارداد کار یا بازنشستگی و از کار افتادگی کلی کارگر و یا تعطیلی کارگاه به وی پرداخت می شود.
    از این رو به نظر می رسد ذخیره مرخصی استحقاقی جزء بدهی های غیر جاری باشد. نظر شما چیست؟

    1. سلام دوست عزیز از آنجا که هر زمان که نیروی کار مطالبه نماید باید بدهیش به او پرداخت شود لازم است تا در سرفصل بدهی های غیر جاری نگهداری گردد. و هر زمان که قرارداد فسخ شد بدهی پرداخت شود. در واقع خود شما با ماده قانونی که بیان نمودید پاسخ خود را مطرح نمودید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شروع نامنویسی دوره حضوری آنلاین ۳۳ ام صفرتاصدمالیات ۱۴۰۲

آخرین بروزرسانی ها :

بروز ترین دوره ها :