فهرست مطالب

تنخواه گردان حسابداری چیست؟

وجوهی است که شرکت برای انجام امور جاری و هزینه های روزمره در اختیار یکی از کارکنان مورد اعتماد خود قرار میدهد

ماهیت حساب تنخواه و ثبت حسابداری آن به چه صورت است؟

ماهیت حساب تنخواه و همچنین ثبت حسابداری هزینه کرد تنخواه را در مطلب مطالعه نمایید

آیا حساب تنخواه همان حساب صندوق است؟

خیر تفاوت حساب تنخواه گردان و صندوق را در مطلب مطالعه نمایید

استفاده از تنخواه گردان حسابداری یکی از اقداماتی است که شرکتها در راستای کنترل هزینه‌های خود انجام می‌دهند. این مسئله به ویژه در شرکتهای بزرگ با هزینه‌های متعدد اعم جزئی و کلی از اهمیت زیادی برخوردار است. به طوری که بارها دیده شده واحدی که هزینه‌های بسیار بالا دارد و توانسته نظم مشخصی به آنها بدهد، عملکرد بهتری نسبت به واحدی که هزینه‌های پایین‌تری داشته ولی کنترل منظمی بر روی آنها نداشته است، خواهد داشت. در این آموزش رایگان حسابداری همراه ما باشید تا شما را با تنخواه گردان و انواع آن و ثبت حسابداری تنخواه گردان آشنا نماییم.

تنخواه گردان حسابداری چیست؟

در پاسخ به سوالات تنخواه چیست؟، تنخواه گردان چیست؟ و یا تنخواه گردان حسابداری چیست؟ باید بگوییم، تنخواه یا تنخواه گردان حسابداری، وجوهی است که هر شرکت برای انجام امور جاری و هزینه‌های روزمره و یا جزئی شرکت در اختیار یکی از کارکنان مورد اعتماد خود قرار می‌دهد.

حساب تنخواه چیست؟ و ماهیت تنخواه گردان چیست؟

حساب تنخواه گردان، حسابی است که با هدف شفافیت مالی و مالیاتی هزینه‌کرد تنخواه و به درخواست شرکت افتتاح می‌شود. ماهیت حساب تنخواه گردان حسابداری همانند ماهیت صندوق شرکت، بدهکار بوده و جزء دارایی‌های شرکت محسوب می‌شود.

تنخواه دار کیست؟

تنخواه دار شخصی است که مسئولیت مدیریت هزینه‌کرد تنخواه گردان و همچنین تهیه اسناد و مدارک برای کلیه هزینه‌های انجام شده را برعهده دارد. تنخواه دار توسط هیئت مدیره مجموعه تعیین می‌شود. از آنجا که مدیریت هزینه‌های تنخواه و عدم استفاده از آن جهت منافع شخصی از اهمیت زیادی برخوردار است، تنخواه دار موظف است اسناد و مدارک مربوط به کلیه هزینه‌های پرداختی را به واحد حسابداری مجموعه تحویل نماید، تا تراکنش‌های حساب تنخواه گردان مشمول مالیات تنخواه گردان نشود.

خوب است بدانید:

فردی که مسئولیت هزینه‌کرد تنخواه گردان حسابداری را بر عهده دارد، تنخواه دار نامیده می‌شود. بنابراین استفاده از واژه تنخواه گردان برای مسئول هزینه‌کرد تنخواه، نادرست است.

نحوه تعیین تنخواه گردان برای هر شرکت چگونه است؟

مبلغ تنخواه گردان در هر مجموعه، بر اساس آیین نامه داخلی (آیین نامه تنخواه گردان) شرکت تعیین می‌شود. تنخواه دار موظف است تنخواه را متناسب با مفاد دستورالعمل اجرای تنخواه گردان، که در هر شرکت به صورت مجزا تدوین می‌شود، مدیریت نماید.

تفاوت تنخواه گردان با صندوق شرکت چیست؟

از آنجا که حساب تنخواه بسیار مشابه حساب صندوق است، گاهی لزوم استفاده از حساب تنخواه گردان در نظر برخی حسابداران کم رنگ می‌شود. در ادامه به برخی از تفاوتهای حساب صندوق با حساب تنخواه گردان حسابداری که اهمیت استفاده از این حساب را آشکار می‌نماید، می‌پردازیم.

  • تنخواه دار برای هزینه‌کرد از حساب تنخواه، نیازمند تایید مدیران ارشد شرکت نیست؛ در صورتی که برداشت از صندوق شرکت با تایید مدیران ارشد قابل انجام است
  • هزینه‌کرد از تنخواه گردان حسابداری تنها برای هزینه‌های جزئی، روزمره و مواردی که نیاز به تصمیمات مدیریتی ندارد، انجام می‌شود
  • مبلغ واریزی به حساب تنخواه گردان به عنوان مطالبه شرکت از تنخواه دار در نظر گرفته شده، تنخواه دار موظف است باقیمانده آن را در پایان دوره مشخص شده، تحویل نماید
  • برای هزینه‌کرد از حساب تنخواه سقف و زمان مشخص و محدودی وجود دارد؛ اما این مسئله معمولا در مورد حساب صندوق صادق نیست
  • حساب تنخواه گردان بدون واسطه در اختیار تنخواه دار قرار می‌گیرد؛ در صورتی که حساب صندوق به صورت مستقیم در اختیار مسئول خرید قرار نمی‌گیرد

انواع تنخواه گردان

تنخواه گردان حسابداری به دو دسته کلی زیر تقسیم می‌شود:

  • تنخواه گردان ثابت
  • تنخواه گردان متغیر

در ادامه به معرفی تنخواه گردان ثابت و متغیر و بیان ثبت حسابداری تنخواه ثابت و متغیر می‌پردازیم.

ثبت حسابداری تنخواه گردان ثابت

در این روش مانده حساب تنخواه گردان تا انتهای دوره، بدون تغییر باقی می‌ماند و تنها مبلغ تنخواه تعیین شده را نمایش می‌دهد؛ مگر اینکه بر اساس تصمیمات جدید، نسبت به افزایش یا کاهش آن اقدام شود. در واقع کلیه رویدادهای مالی طی دوره در حسابهایی به طرفیت بانک (حساب مذکور بدهکار و بانک بستانکار) ثبت می‌شوند. در این حالت حساب تنخواه گردان در پایان دوره مالی تسویه می‌شود.

تصور کنید مبلغ تنخواه گردان حسابداری در یک شرکت معادل 50,000,000 ریال در تاریخ 1 دی ماه شارژ شود:

تاریخشرحبدهکار (ريال)بستانکار (ريال)
1 دیتنخواه گردان حسابداری / بنام آقا یا خانم …50,000,000 
 بانک 50,000,000
 شارژ حساب تنخواه گردان ثابت  
شارژ حساب تنخواه گردان

در صورتی که تنخواه دار تا تاریخ 15 دی ماه هزینه‌هایی معادل 38,000,000 ریال در طی دوره مالی هزینه نماید، ثبت حسابداری این هزینه‌ها به شرح زیر است:

تاریخشرحبدهکار (ريال)بستانکار (ريال)
15 دیهزینه پذیرایی20,000,000 
 هزینه اداری8,000,000 
 هزینه ایاب و ذهاب10,000,000 
 بانک 38,000,000
 بابت شناسایی هزینه از حساب تنخواه گردان ثابت  
شناسایی هزینه و ترمیم تنخواه گردان

بستن حساب تنخواه گردان ثابت

در پایان دوره مالی، تنخواه دار موظف است برای آن بخش از تنخواه که هزینه شده است، اسناد و مدارک ارائه نموده و مانده را به حساب بانک شرکت بازگرداند.

در مثال قبل در صورتی که هزینه‌های انجام شده منتهی به پایان دوره مالی باشد، ثبت حسابداری تسویه تنخواه گردان حسابداری در پایان دوره مالی به صورت زیر است:

شرحبدهکار (ريال)بستانکار (ريال)
هزینه‌ها38,000,000 
بانک12,000,000 
تنخواه گردان 50,000,000
تسویه حساب تنخواه گردان ثابت در پایان دوره مالی  
تسویه تنخواه گردان ثابت در پایان دوره مالی

نکته: با وجود اینکه تنخواه گردان یک حساب دائمی است، با توجه به حساسیت سازمان مالیاتی روی این حساب، باید در پایان دوره مالی مانده این حساب صفر شود. از این رو مانده این حساب در پایان دوره مالی به بانک شرکت برگردانده می‌شود.

ثبت حسابداری تنخواه گردان متغیر

در روش تنخواه گردانی به شیوه متغیر، هر گونه هزینه کرد از تنخواه، در حساب تنخواه گردان ثبت می‌شود. در واقع مانده حساب تنخواه گردان ثابت نیست و بر اساس هزینه‌های انجام شده متغیر است. به این ترتیب حساب تنخواه گردان گردش داشته و نشان دهنده مبالغ دریافتی و مخارج انجام شده خواهد بود.

تصور کنید مبلغ تنخواه گردان حسابداری در یک شرکت معادل 50,000,000 ریال در تاریخ 1 دی ماه شارژ شود:

تاریخشرحبدهکار (ريال)بستانکار (ريال)
1 دیتنخواه گردان حسابداری / بنام آقا یا خانم …50,000,000 
 بانک 50,000,000
 بابت شارژ حساب تنخواه گردان متغیر  
شارژ حساب تنخواه گردان متغیر

 در صورتی که تنخواه دار تا تاریخ 15 دی ماه هزینه‌هایی معادل 38,000,000 ریال در طی دوره مالی هزینه نماید، ثبت حسابداری این هزینه‌ها به شرح زیر است:

تاریخشرحبدهکار (ريال)بستانکار (ريال)
15 دیهزینه پذیرایی20,000,000 
 هزینه اداری8,000,000 
 هزینه ایاب و ذهاب10,000,000 
 تنخواه گردان حسابداری 38,000,000
 بابت شناسایی هزینه از حساب تنخواه گردان متغیر  
شناسایی هزینه از حساب تنخواه گردان متغیر

سپس مجددا حساب تنخواه گردان معادل مبالغ کسر شده، شارژ می‌شود.

تاریخشرحبدهکار (ريال)بستانکار (ريال)
16 دیتنخواه گردان حسابداری / بنام آقا یا خانم …38,000,000 
 بانک 38,000,000
 شارژ مجدد حساب تنخواه گردان متغیر (ترمیم تنخواه)  
ترمیم تنخواه گردان حسابداری

همان گونه که مشاهده می‌کنید، ثبت ایجاد تنخواه در هر دو روش یکسان است و فقط در ثبت مخارج انجام شده از محل تنخواه و تامین مجدد وجه آن در دو روش تفاوت وجود دارد.

بستن حساب تنخواه گردان متغیر

در پایان دوره مالی، تنخواه دار موظف است مانده تنخواه نزد خود را صفر نماید. در مثال قبل در صورتی که هزینه‌های انجام شده منتهی به پایان دوره مالی باشد، ثبت حسابداری تسویه تنخواه گردان حسابداری در پایان دوره مالی به صورت زیر است:

شرحبدهکار (ريال)بستانکار (ريال)
بانک12,000,000 
تنخواه گردان 12,000,000
بابت تسویه حساب تنخواه گردان متغیر در پایان دوره مالی  
تسویه تنخواه گردان حسابداری در پایان دوره مالی

کدام روش تنخواه گردانی مناسبتر است؟

از آنجا که روش تنخواه گردان متغیر، در هر لحظه مبلغ خروجی از سیستم بانکی برای هزینه‌های جاری انجام شده را نمایش می‌دهد و همچنین به دلیل مطابقت این روش با آیین نامه تحریر دفاتر قانونی، طریقه نوشتن تنخواه به روش متغیر برای توصیف وضعیت هزینه‌های یک شرکت، مناسبتر از روش تنخواه گردان ثابت است.

دانلود فرم تنخواه گردان حسابداری

برای فرم تنخواه گردان حسابداری فرمت استانداردی وجود ندارد؛ در ادامه 2 نمونه فرم تنخواه را برای شما عزیزان نمایش می‌دهیم.

فرم نمونه تنخواه گردان 1
فرم نمونه تنخواه گردان 1
فرم نمونه تنخواه گردان 2
فرم نمونه تنخواه گردان 2

با کلیک روی دکمه زیر می‌توانید فرم تنخواه گردان pdf را دریافت نمایید.

نکات مهم آموزش تنخواه گردانی که باید بدانید 

حسابدار تنها در شرایطی اقدام به صدور سند حسابداری فاکتورهای هزینه انجام شده، می‌نماید که این هزینه‌ها دارای اسناد و مدارک قانونی باشند. این اسناد و مدارک ممکن است فاکتور رسمی هزینه‌کرد باشد و یا رسید تنخواه ایجاد شده توسط تنخواه دار. در ادامه به نکات مهمی که در مورد اسناد و مدارک تنخواه گردان حسابداری باید بدانید اشاره خواهیم نمود:

1- تمام فاکتورهای خرید و هزینه‌های انجام شده به تایید مقام ذیصلاح رسیده باشد و همچنین رسید انبار آن موجود باشد.

2- فاکتورهای هزینه به ترتیب تاریخ وقوع مرتب شده و مجموع آنها طی یک صورتحساب کلی، همراه با شرح خرید ارائه گردد. این صورتحساب کلی اصطلاحا «روکش تنخواه» یا «فرم خلاصه تنخواه» نامیده می‌شود؛ دقت کنید که تک تک فاکتورهای ارائه شده توسط تنخواه دار باید با اقلام اعلامی در روکش تنخواه کنترل شود.

نمونه روکش تنخواه به صورت زیر است:    

روکش تنخواه یا فرم خلاصه تنخواه
نمونه روکش تنخواه یا فرم خلاصه تنخواه

3- در روند انجام هزینه‌ها، ممکن است هزینه‌هایی توسط شرکت تحمل شود که فاقد فاکتور باشند. به عنوان مثال هزینه ایاب و ذهاب، هزینه سوخت اتومبیل شرکت و … در این خصوص تنخواه دار موظف است از فرم هزینه‌های بدون فاکتور که قبلا توسط بخش حسابداری تهیه شده است، استفاده نماید. این فرم که رسید تنخواه نامیده می‌شود، حاوی اطلاعاتی نظیر مبالغ هزینه شده، محل انجام خرید، تاریخ هزینه و … است. همچنین رسید ناقص، پاره یا مخدوش نمی‌تواند به عنوان سند معتبر بایگانی شود.

رسید تنخواه
نمونه فرم رسید تنخواه

نکته حائز اهمیت در خصوص هزینه‌های بدون فاکتور این است که بیشتر در معرض تقلب هستند؛ از این رو حسابدار موظف است با دریافت تاییدیه از مقام ذیصلاح و حتی الامکان موجود بودن رسید دریافت کننده وجه، کنترل‌های لازم را انجام دهد.

4- محاسبات فاکتورها، مجددا کنترل شده و از درستی آن اطمینان حاصل شود، در غیر این صورت فاکتور موردنظر به تنخواه گردان عودت داده می‌شود.

کلام آخر

تنخواه گردان حسابداری یکی از انواع حسابهای دائمی در بسیاری از شرکتها است که با هدف تامین هزینه‌های جاری و روزمره شرکت ایجاد می‌شود. از آنجا که تنخواه گردان حسابی است که دسترسی به آن ساده است، می‌تواند محل مناسبی برای سوءاستفاده باشد. از این رو ثبت دقیق رویدادهای مالی و کنترل همه جانبه این حساب از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. برای کسب آموزش تنخواه گردانی و کلیه آموزش‌های مربوط به مباحث مالی و مالیاتی استفاده از دوره آموزش حسابداری پرشین حساب را به شما دوستان عزیز توصیه می‌کنیم.

پر بحث ترین مقالات مرتبط

دیگر مقالات مرتبط

20 پاسخ

  1. سلام وقت به خیر من تنخواه گردان یک شرکت هستم که از حساب شخصی برای این امر استفاده میکنم .برای اداره مالیات چطور این موضوع را اثبات کنم؟

        1. سلام دوست عزیز
          از اینکه مطالب ارائه شده توسط سایت پرشین حساب رضایت خاطر شما را فراهم نموده است، بسیار خرسندیم.

  2. اگر هزینه بلیط کنسل شود و مسترد بشه درحالی که دستور پرداخت تنخواه انجام شده و بحساب تنخواه گردان رفته،چه ثبتی باید زد؟

    1. اگر ثبت هزینه به تنخواه انجام شده این ثبت عکس میشود واگر ثبت هزینه انجام نشده و بخواهید به بانک برگشت دهید ثبت بانک به تنخواه انجام میشود.

  3. سلام
    اگه تنخواه گردان لیست خریدی بده که مثلا شامل ۲۰ مورد هست و توی اینها مواردی مشابهی وجود داره، مثلا سه مورد هزینه پست ، شش مورد هزینه پذیرایی ، چهارمورد هزینه لوازم دفتری — توی این حالت حسابدار باید برای هر ۲۰ مورد ۲۰ تراکنش ثبت کنه یا اینکه میشه جمع بست و مثلا بنویسیم:
    هزینه های عمومی و اداری > هزینه های پست، پیک و ایاب ذهاب>هزینه پست : بدهکار ۲۰۰۰۰۰ریال، توضیح: بابت ۳ مورد پست طبق صورت تنخواه ش ۱۰ آقای محمدی.
    هزینه های عمومی و اداری > هزینه های آبدارخانه>هزینه پذیرایی: بدهکار ۳۰۰۰۰۰ ریال، توضیح: بابت۶ مورد خرید برای پذیرایی طبق صورت تنخواه ش ۱۰ آقای محمدی.
    هزینه های عمومی و اداری > هزینه های ملزومات اداری و آی تی>هزینه لوازم اداری: بدهکار ۴۰۰۰۰۰۰ ریال ، توضیح: بابت ۴ مورد خرید لوازم دفتری طبق صورت تنخواه ش ۱۰ آقای محمدی.

    1. سلام دوست عزیز
      معمولا تنخواه دار هزینه های تنخواه را در صورت خلاصه ای به نام صورت خلاصه هزینه های تنخواه گردان نوشته و به حسابدار تحویل میدهد که میتوان تمام هزینه های آن تنخواه را در یک سند و به یک تاریخ ثبت کرد.

      1. الان ما تنخواه گردان معدن به صورت ماهیانه یک مبلغ دریافت میکنه و وقتی لیست برامون ارسال میکنه حدودا 70 مورد داخلش نوشته شده که کلا در زیر مجموعه چهار حساب تفصیل قرارداره (سوخت-تعمیرات-خوراک-پست)- صورت تنخواه روز اخر ماه به دست حسابدار میرسه – توی این مورد حسابدار میتونه جمع بزنه و در تاریخ 31 داخل یک سند جمع هزینه ها رو یکجا بدهکار کنه؟
        ……./هزینه سوخت : بدهکار n ريال (بابت 20 مورد ثبت شده در صورت تنخواه خرداد)
        ……./ هزینه خوراک : بدهکار M ريال (بابت 20 مورد ثبت شده در صورت تنخواه خرداد)
        ……./ هزینه تعمیرات : بدهکار o ريال (بابت 20 مورد ثبت شده در صورت تنخواه خرداد)
        ……./ هزینه پست : بدهکار p ريال (بابت 20 مورد ثبت شده در صورت تنخواه خرداد)
        ……../ تنخواه گردان آقای محمدی : بستانکار X ريال (بابت صورت تنخواه خرداد)

        1. طبق آیین نامه اجرایی ماده 95 ق م م رویدادهای مالی با تاخیر 15 روزه امکان ثبت دارند. باید نهایتا هر دوهفته تنخواه را تسویه کنید.

          1. حالا غیر از مسئله یکماهه بودن – اون مدل که جمع حساب محاسبه کردم موردی نداره ؟
            ……./هزینه سوخت : بدهکار n ريال (بابت 20 مورد ثبت شده در صورت تنخواه خرداد)
            ……./ هزینه خوراک : بدهکار M ريال (بابت 20 مورد ثبت شده در صورت تنخواه خرداد)
            ……./ هزینه تعمیرات : بدهکار o ريال (بابت 20 مورد ثبت شده در صورت تنخواه خرداد)
            ……./ هزینه پست : بدهکار p ريال (بابت 20 مورد ثبت شده در صورت تنخواه خرداد)
            ……../ تنخواه گردان آقای محمدی : بستانکار X ريال (بابت صورت تنخواه خرداد)

    2. سلام، به نظرم بستگی به نیاز واحد مالی و مجموعه دارد. ممکنه مجموعه شما به ریز بخواد موارد ثبت بشه. ی مجموعه هم براش مهم نیست. در کل هنگام ثبت سند باید اهمیت موضوع را در نظر گرفت.

      1. سلام
        پاسخ شما صحیح هست.
        میتوان هزینه های مشابه را با هم جمع و یا به ریز و جداگانه ثبت کرد. طبق آیین نامه اجرایی ماده ۹۵ ق م م رویدادهای مالی با تاخیر ۱۵ روزه امکان ثبت دارند.

  4. باسلام از فایل بارگذاری شده در خصوص تنخواه گردان استفاده وافری بردم با تشکر وتجدید احترام

  5. سلام
    خسته نباشید , یک پیشنهاد داشتم اگه ممکن هست این مطالب مفید و با ارزشی که در سایت بارگذاری می نمائید در قالب PDF باشد خیلی ممنون میشم .
    قبلا از لطف و عنایت شما تشکر و قدردانی می گردد .
    با تشکر

    1. با سلام درود
      حتما پیشنهاد شما دوست گرامی به مسول مربوط اعلام خواهد شد سپاس از هم راهی شما دوست عزیز
      موفق و پیروز باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شروع نامنویسی دوره حضوری آنلاین ۳۳ ام صفرتاصدمالیات ۱۴۰۲

آخرین بروزرسانی ها :

بروز ترین دوره ها :