فهرست مطالب

مهمترین تکلیف مالیات شرکتهای تازه تاسیس چیست؟

اولین و مهمترین تکلیف مالیاتی شرکتهای تازه تاسیس تشکیل پرونده مالیاتی است.

آیا شرکتهای تازه تاسیس از مالیات معاف هستند؟

شرکتهای تازه تاسیس همانند سایر شرکتها موظف به انجام تکالیف مالیاتی در موعد مقرر هستند؛ این شرکتها تنها در صورت داشتن فعالیتهای معاف میتوانند از معافیتهای قانون مالیاتها استفاده کنند.

آیا شرکتهای تازه تاسیس تنها در صورت کسب درآمد باید مالیات بدهند؟

خیر – شرکتهای تازه تاسیس همانند سایر شرکتها باید تکالیف مالیاتی خود را در مهلتهای تعیین شده انجام دهند؛ سپس در صورت تشخیص سازمان مالیاتی از پرداخت مالیات معاف هستند.

گاهی تعدد امور قابل انجام در زمان راه‌اندازی یک شرکت، مدیران آن را از توجه به تکالیف مالیاتی شرکتهای تازه تاسیس باز می‌دارد؛ به این ترتیب شرکتها حتی پیش از آن که درآمدی کسب نموده باشند، مشمول مالیات و جرایم مالیاتی می‌شوند. به دلیل اهمیت مالیات شرکتهای تازه تاسیس از یک سو و ناآگاهی مدیران این شرکتها در این مقاله از سری مقالات مالیات بر عملکرد بر آن شدیم تا شما را با تکالیف مالیاتی شرکت های تازه تاسیس آشنا نماییم. با ما همراه باشید.

آیا شرکتهای تازه تاسیس باید مالیات بدهند؟

متاسفانه بر اساس یک باور عمومی نادرست، تصور می‌شود تنها شرکتها و موسساتی که طی سال مالی، درآمدی کسب نموده‌اند، باید مالیات بپردازند؛ در صورتی که مطابق قانون کلیه شرکتها و موسسات از زمان ثبت رسمی به عنوان کسب و کار شناخته شده و فارغ از فعالیت (کسب درآمد) و یا عدم فعالیت (عدم کسب درآمد) موظف به انجام تکالیف مالیاتی هستند؛ از این رو توصیه می‌شود ثبت شرکت پس از قطعی شدن فعالیت اقتصادی انجام شود.

در توضیح این مسئله لازم است بدانید که شرکتهای تازه تاسیس به صورت پیش فرض از مالیات معاف نیستند؛ بلکه در صورت انجام تکالیف مالیاتی در موعد مقرر و احراز شرایط معافیت مالیاتی، از پرداخت مالیات معاف خواهند شد. همچنین کلیه شرکتهای تازه تاسیس، فارغ از فعال بودن یا عدم فعالیت موظف به پرداخت مالیات حق تمبر سرمایه هستند.

تکالیف مربوط به مالیات شرکتهای تازه تاسیس

هر شرکت پس از انجام کلیه امور مربوط به ثبت رسمی فعالیت اقتصادی خود، موظف به انجام برخی تکالیف مربوط به مالیات شرکتهای تازه تاسیس است. البته کلیه موارد زیر تنها به شرکتهای تازه تاسیس محدود نمی‌شود، اما ما در اینجا با هدف اطلاع رسانی به مسئولین شرکتهای تازه تاسیس کلیه موارد را ذکر می‌کنیم.

  • تشکیل پرونده مالیاتی و ثبت نام در نظام مالیاتی  
  • پرداخت مالیات بر سرمایه
  • دریافت دفاتر قانونی
  • ارسال لیست مالیات حقوق
  • ارسال اظهارنامه ارزش افزوده
  • گزارش اطلاعات مربوط به معاملات فصلی
  • ارسال اظهارنامه مالیات بر درآمد
تکالیف مالیاتی شرکتهای تازه تاسیس
مهمترین تکلیف مالیاتی شرکتهای تازه تاسیس، تشکیل پرونده مالیاتی است

تشکیل پرونده مالیاتی و ثبت نام در نظام مالیاتی

اولین تکلیف مالیاتی شرکتهای تازه تاسیس، اعلام آغاز فعالیت اقتصادی خود به سازمان مالیاتی است. اعلام آغاز فعالیت به سازمان مالیاتی طی مراحل زیر انجام می‌شود:

1- تشکیل پرونده الکترونیکی در نظام مالیاتی

2- مراجعه حضوری و تشکیل پرونده فیزیکی

1- تشکیل پرونده الکترونیکی در نظام مالیاتی

فرآیند تشکیل پرونده مالیاتی با ثبت نام الکترونیکی در نظام مالیاتی به عنوان مودی مالیاتی آغاز می‌شود. در این مرحله کلیه اطلاعات هویتی، مکانی، اعضای هیئت مدیره و سایر موارد ثبت می‌شود و کدی برای استفاده از حساب کاربری مودی به وی تعلق می‌گیرد.

از آنجا که مطابق ماده 48 ق.م.م، فرصت پرداخت مالیات حق تمبر، تنها دو ماه از تاریخ ثبت شرکت است، مهلت تشکیل پرونده مالیاتی نیز حداکثر 2 ماه از تاریخ ثبت شرکت است.

2- مراجعه حضوری و تشکیل پرونده مالیاتی

در ادامه برای تشکیل پرونده فیزیکی و ارائه مدارک لازم (در صورت لزوم)، باید همراه با اسناد و مدارک ثبتی شرکت و اطلاعات هویتی شخصیت حقوقی و اعضای هیئت مدیره به حوزه مالیاتی محل شرکت، که در ثبت نام الکترونیکی مشخص شده است، مراجعه نمایید.

با راه‌اندازی سامانه مودیان مالیاتی و همچنین یکپارچه شدن سامانه‌های مالی و مالیاتی، کلیه کسب و کارها نیاز به تشکیل پرونده الکترونیکی و دریافت و استفاده از شناسه ملی دارند. از این رو کوتاهی در این مورد به منزله عدم انجام تکالیف مربوط به مالیات شرکتهای تازه تاسیس است.

! نکته

دقت کنید که تشکیل پرونده مالیاتی اولین و مهم‌ترین بخش تکالیف مربوط به مالیات شرکتهای تازه تاسیس است؛ زیرا عدم تشکیل پرونده علاوه‌بر اینکه منجر به عدم امکان انجام تکالیف مالیاتی اشخاص می‌شود، تعلق جرایم مالیاتی سنگینی را نیز برای مودی به همراه دارد.

پرداخت مالیات بر سرمایه اولیه شرکتهای تازه تاسیس

 بر اساس ماده 48 ق.م.م کلیه شرکتهای ایرانی موضوع قانون تجارت (به استثنای شرکتها تعاونی)، موظفند ظرف 2 ماه از تاریخ ثبت شرکت، بر اساس ارزش اسمی سهام یا سهم الشرکه معادل نیم در هزار (0.5/1000) حق تمبر (مالیات بر سرمایه) بپردازند.

! نکته

پرداخت مالیات بر سرمایه برای شرکتهایی که اقدام به افزایش سرمایه خود می‌نمایند، نیز ظرف دو ماه از تاریخ ثبت سرمایه اضافی الزامی است. همچنین افزایش سرمایه در مورد شرکتهایی که قبلا سرمایه خود را کاهش داده‌اند، تا میزانی که حق تمبر آن پرداخت شده، مشمول حق تمبر (مالیات بر سرمایه) جدید نخواهد بود.

پلمپ دفاتر قانونی شرکتها

یکی از مهم‌ترین اقدامات کسب و کارها در رابطه با مالیات شرکتهای تازه تاسیس، جمع آوری و نگهداری کلیه اسناد و مدارک رویدادهای مالی و پلمپ دفاتر قانونی در مهلت مقرر است. بر اساس اعلام سازمان مالیاتی (بند 9 ماده 6 آیین نامه اجرایی ماده 95 ق.م.م) مهلت دریافت دفاتر قانونی برای شرکتهای تازه تاسیس حداکثر 2 ماه از تاریخ ثبت شرکت است.

! نکته

دفاتر قانونی برای هر سال مالی باید نهایتا تا 29 اسفند ماه سال قبل تهیه و پلمپ شوند. از این رو شرکتهای تازه تاسیس در سال اول فعالیت خود باید دو بار نسبت به پلمپ دفاتر قانونی خود اقدام نمایند؛ یک بار برای سال مالی جاری و بار دوم برای سال مالی بعدی.

ارسال لیست مالیات حقوق کارکنان شرکت

یکی دیگر از تکالیف مالیاتی مهم مربوط به کلیه شرکتهای از جمله شرکتها تازه تاسیس، تهیه و ارسال لیست مالیات حقوق کارکنان شرکت است که نوعی مالیات تکلیفی محسوب می‌شود. بر اساس ماده 86 ق.م.م، پرداخت کنندگان حقوق هنگام هر پرداخت یا تخصیص آن مکلفند مالیات متعلقه را طبق مقررات این قانون کسر و تا پایان ماه بعد فهرست دریافت کنندگان حقوق را به سازمان مالیاتی ارسال و مبلغ مالیات متعلق را پرداخت نمایند.

ارسال اظهارنامه ارزش افزوده

کلیه شرکتهایی که به تولید و یا توزیع کالاها و یا ارائه خدمات مشمول مالیات بر ارزش افزوده اشتغال دارند، موظفند نسبت به تکمیل اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده حداکثر 15 روز پس از پایان هر فصل و ارسال آن به سازمان مالیاتی اقدام نموده و همچنین ظرف مدت یک ماه از پایان فصل مربوطه مالیات متعلق را پرداخت نمایند.

گزارش اطلاعات مربوط به معاملات فصلی

یکی از تکالیف مهم مربوط به مالیات شرکتهای تازه تاسیس مطابق ماده 169 ق.م.م، تهیه فهرست معاملات انجام شده طی یک فصل و ارسال صورت معاملات فصلی حداکثر تا 45 روز پس از پایان هر فصل است.

نکته‌ای که در خصوص گزارشات فصلی وجود دارد این است که علیرغم اینکه تهیه و ارسال صورت معاملات، پرداخت مالیات به همراه ندارد، عدم ارسال لیست معاملات، مشمول جرایم معاملات فصلی خواهد شد.

ارسال اظهارنامه مالیات بر درآمد

شاید بتوان تهیه و تنظیم اظهارنامه اشخاص حقوقی را پس از تشکیل پرونده مالیاتی، مهم‌ترین تکلیف مالیاتی کلیه شرکتها به ویژه شرکتهای تازه تاسیس به شمار آورد. بر اساس ماده 110 ق.م.م، کلیه اشخاص حقوقی موظفند ظرف 4 ماه از پایان سال مالی خود (معمولا پایان تیر ماه سال بعد)، کلیه اطلاعات درآمدها و هزینه‌های خود را تحت قالب استانداردی که سازمان مالیاتی ارائه نموده است، ثبت و همراه با سایر اسناد و مدارک مورد نیاز به سازمان مالیاتی ارسال نمایند. همچنین کلیه اشخاص حقوقی موظفند پس از محاسبه مالیات عملکرد سالیانه، نسبت به پرداخت و یا تقسیط آن در مهلت مقرر (4 ماه پس از پایان سال مالی) اقدام نمایند.

در خصوص تکمیل و ارسال اظهارنامه عملکرد، فعالیت داشتن و یا فاقد فعالیت بودن شرکت، ملاک عمل نیست. در واقع کلیه شرکتها موظف به ارائه اظهارنامه مالیاتی در موعد مقرر هستند.

دقت کنید که شرط برخورداری از معافیتها و تسهیلات مالیاتی انجام تکالیف مالیاتی به ویژه ارسال اظهارنامه مالیات بر عملکرد است. به بیان دیگر، معافیتهای مالیاتی در خصوص پرداخت مالیات است نه انجام تکالیف مالیاتی.

انواع مالیات شرکتهای تازه تاسیس

بر اساس نکات گفته شده، مالیات شرکتهای تازه تاسیس به دسته‌های زیر تقسیم می‌شود:

  • مالیات بر سرمایه (حق تمبر)
  • مالیات بر عملکرد
  • مالیات تکلیفی (مانند مالیات بر حقوق کارکنان)
  • مالیات بر ارزش افزوده
مالیات شرکتهای تازه تاسیس
شرکتهای تازه تاسیس در موارد مختلفی موظف به پرداخت مالیات هستند

معافیتهای مالیات شرکتهای تازه تاسیس

برخی از صاحبان کسب و کارها تصور می‌کنند که شرکتهای تازه تاسیس در سال اول فعالیت خود از انجام تکالیف مالیاتی و پرداخت مالیات معاف هستند؛ به عبارت دیگر برای کسب و کار نوپای خود یک سال تنفس مالیاتی قایل هستند. این در حالی است که هیچ یک از مودیان مالیاتی و در هیچ حالتی از انجام تکالیف مالیاتی معاف نیستند؛ اما در خصوص معافیت پرداخت مالیات شرکتهای تازه تاسیس سازمان مالیاتی در برخی مواد قانون مالیاتهای مستقیم نظیر ماده 81 و مواد 132 تا 148 ق.م.م، معافیتهای مالیاتی شرکتها از جمله شرکتهای تازه تاسیس را معرفی نموده است. برخی از این معافیتها (اعم از معافیتهای کلی و یا جزئی) عبارتند از:

  • شرکتهای دانش بنیان
  • شرکتهای فعال در حوزه کشاورزی و صندوقهای حمایت از توسعه کشاورزی
  • شرکتهای تعاونی
  • شرکتهای غیردولتی تولیدی یا معدنی و بیمارستانها و هتلها و مراکز گردشگری آنها
  • فعالان اقتصادی در مناطق کمتر توسعه یافته
  • موسسات فرهنگی و آموزشی
  • فعالیتهای حوزه خیریه (کمکهای نقدی و غیرنقدی مردمی و موقوفات و نذورات)
  • کارگاه‌های فرش دستباف و صنایع دستی
  • مراکز نگهداری از کودکان و نوجوانان بی‌سرپرست و یا بدسرپرست، معلولین و مواردی از این دست

کلام آخر

مالیات شرکتهای تازه تاسیس و انجام تکالیف مالیاتی مربوطه یکی از بزرگترین چالش‌های اشخاص برای راه‌اندازی یک کسب و کار نوپا است. زیرا تکالیف مالیاتی با تاسیس شرکت و فارغ از وضعیت درآمدی آن آغاز می‌شود و بی‌اطلاعی از این تکالیف می‌تواند جرایم سنگینی برای صاحبان آن ایجاد نماید. اگر شما هم به عنوان صاحب یک شرکت تازه تاسیس دغدغه مسائل مالیاتی خود را دارید، پیشنهاد ما به شما آموزش مالیات کاربردی و همراه با چالش‌های واقعی است. به این ترتیب با آرامش خاطر و اطمینان در خصوص مسائل مالی و مالیاتی، به پیشبرد اهدف اقتصادی خود خواهید پرداخت.

پر بحث ترین مقالات مرتبط

دیگر مقالات مرتبط

2 پاسخ

  1. سلام
    تشکر از بابت مقالات کامل و کاربردی تون
    یه سوال دارم : آیا کارگاه تولیدی کوچک که اظهارنامه عملکرد هم ارسال کرده ، در سال اول از پرداخت مالیات معاف هست؟

    1. سلام دوست عزیز
      مطابق قانون در سال اول شما در گروه سوم مالیاتی قرار دارید؛ اما معافیت مالیاتی خاصی برای سال اول فعالیت در نظر گرفته نشده است و شما موظفید مطابق اظهارنامه مالیات خود را بپردازید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شروع نامنویسی دوره حضوری آنلاین ۳۳ ام صفرتاصدمالیات ۱۴۰۲

آخرین بروزرسانی ها :

بروز ترین دوره ها :