فهرست مطالب

قانون کار

سلام به همه همراهان خوب پرشین حساب. امروز با بخش چهارم از گنجینه قانون کار در خدمت شما عزیزان هستم. همانطور که در جریان هستید در بخش های گذشته به مطلب کاربردی و مهمی که برگرفته از قانون کار بود پرداختیم . مطالبی که در آن از جمعه کاری، سنوات، ذخیره ایام مرخصی، عائله مندی و موارد دیگر صحبت شد.

در این بخش هم مطالب مهم دیگری در این خصوص خواهیم پرداخت.

مجموع ساعت کار طبق قانون

طبق ماده 51 قانون کار میزان کار کارگران در روز نباید از 8 ساعت ، در هفته از 44 ساعت و در 4 هفته متوالی از 176 ساعت تجاوز کند و در مورد کارهای سخت و زیان آور هم نباید از 36 ساعت در هفته بیشتر شود.جمع ساعات کار خالص ماهانه و یا عدد ثابتی به عنوان مجموع ایام تعطیل رسمی ، مرخصی سالانه و ساعات فراغت در مقررات قانون کار پیش بینی نشده و ساعت کار کارگران مشمول این قانون به صورت هفتگی (یعنی همان 44 ساعت در هفته و 36 ساعت در هفته برای مشاغل سخت و زیان آور ) تعیین گردیده است. ذکر این نکته ضروری است که ساعت کار قانونی ماهانه وجود ندارد. و در قانون از ساعت کار هفتگی استفاده کرده است، و به دلیل خلاء‌ قانونی در این باب  زمینه سوء استفاده بسیاری از کارفرمایان از کارمندان شده است.
ولی در کل طبق تبصره 1 ماده 51 قانون کار جمع ساعات کار در هفته 44 ساعت تعیین شده و اوقات صرف غذا و ادای نماز در غیر از ماه رمضان جزء ساعات کار محسوب نمیگردد.

 

خدمات رفاهی کارگران در خصوص زمان صرف نهار و ادای فریضه نماز

طبق ماده 15ق.کار کلیه کارفرمایان مشمول این قانون مکلفند در کارگاه، محل مناسب برای ادای نماز ایجاد کنندو نیز در ایان ماه مبارک رمضان، باید شرایط و ساعات کار را با همکاری انجمن اسلامی و شورای اسلامی کارو یا سایر نمایندگان قانونی کارگران طوری تنظیم نمایند، که اوقات کار مانع فریضه روزه نباشد. بر این اساس غیر از ماه مبارک رمضان، اوقات صرف غذا و عبادت جزء ساعات کار محسوب نمیشود.

قانون کار

برخورد تعطیل رسمی کارگر به تعطیل توافقی روز پنجشنبه

کارگاههایی که بنا بر توافق طرفین پنجشنبه ها تعطیل و 44 ساعت کار هفتگی در 5 روز انجام میشود چنانچه روز تعطیل رسمی با روزهای کار هفته برخورد نماید نظر به اینکه کارگران در هفته مورد بحث بخشی از کار روز پنج شنبه را انجام نداده اند لذا حدود 1/5 ساعت بدهکار میگردند از طرفی در مواردی که روز تعطیل رسمی با روز پنجشنبه ( تعطیل توافی ) مصادف شود کارگران کار روز پنجشنبه را در سایر روزهای هفته انجام داده اند معادل یک روز بستانکار خواهند شد که این بدهکاری و بستانکاری میتواند در پایان سال تهاتر گردد.

انجام کار در تعطیل رسمی برای کارگران نوبت کار و غیر نوبتی

در صورتی که توافق کارگر و کارفرما، کارگر در هریک از روزهای تعطیل رسمی مشغول کار شود، هر ساعت کار در روزهای مزبور جزء ساعات اضافه کاری کارگر محسوب و فوق العاده مربوط طبق ضوابط مربوط به اضافه کار محاسبه و پرداخت میشود. در این مورد تفاوتی بین کارگران نوبت کار و غیر نوبت کار پیش بینی نشده است. بدیهی است چنانچه روز استراحت کارگر نوبت کار با روز تعطیل رسمی مصادف شود، به ازای هر روز تعطیل رسمی معادل 7/33 ساعت از ساعات کار مقرره قانونی کارگر( 176 ساعت در چهار هفته متوالی ) کسر و یا معادل آن اضافه کار پرداخت خواهد گردید.

نحوه احتساب مرخصی در کارگاههایی که با تعطیل توافقی 5 روز در هفته کار می نمایند:

با توجه به اینکه این قبیل کارگران، کار روز پنجشنبه را بنابر توافق با کارفرما در سایر روزهای هفته انجام میدهند لذا چنانچه در 5 روز اول هفته از مرخصی استحقاقی استفاده نمایند به دلیل عدم کار اضافی به جای روز پنجشنبه ( هفته مورد بحث ) جمعا 6 روز مرخصی با احتساب روز پنجشنبه تعطیلی توافقی به حساب آنان منظور خواهد شد.

مطالب زیادی در ارتباط با این موضوع در سایت ما قرار داده شده است. که میتوانید از آن استفاده نمایید.

 مطالب مرتبط

گنجینه نکات قانون کار در حسابداری ( بخش سوم )

 

گنجینه نکات قانون کار در حسابداری (بخش دوم)

 

گنجینه نکات قانون کار در حسابداری (بخش اول )

نحوه ارسال لیست حق بیمه کارگران پاره وقت توسط کارفرمایان

 

حقوق و مزایا و بیمه کارگران پاره وقت

پر بحث ترین مقالات مرتبط

دیگر مقالات مرتبط

2 پاسخ

  1. با سلام
    در مقاله فوق نكات جا افتاده بسياري وجود دارد كه نظر شما رو تنها به 2 نكته جلب ميكنم …
    نكته اول: تيتر اول ” مجموع ساعت کار ماهانه”‌عنوان شده است اما نويسنده به ساعت كار ماهانه قانوني نرسيده است. شايد بدليل اينكه ساعت كار قانوني ماهانه وجود ندارد. و خلاء‌ قانوني در اين باب سبب سوء استفاده بسيار از كارفرمايان از كارمندان شده است. اما بهتر بود كه راجع به اعداد غير رسمي (بدون پشتوانه قانوني) كه بين كارفرماها براي محاسبه ساعت كار ماهانه رايج است اشاره اي مي شد.
    نكته دوم: طبق تبصره 1 ماده 62 :
    ” در امور مربوط به خدمات عمومي نظير آب، برق، اتوبوسراني و يا در كارگاههائيكه حسب نوع يا ضرورت كار و يا توافق طرفين، به طور مستمر روز ديگري براي تعطيل تعيين شود همان روز درحكم روزتعطيل هفتگي خواهد بود و به هر حال تعطيل يك روز در هفته اجباري است. كارگراني كه به هر عنوان به اين ترتيب روزهاي جمعه كار مي‌كنند، در مقابل عدم استفاده از تعطيل روز جمعه 40% اضافه بر مزد دريافت خواهند كرد.”
    همانطور كه عنوان شده است اگر كارفرمايي روزي غير از جمعه را بعنوان روز تعطيل اعلام كنم (شركت هاي چند مليتي معمولن 2 شنبه را در ايران براي كارمندانشان تعطيل اعلام ميكنند ) ميبايست 40% اضافه بر مزد به كارمند پرداخت نمايند. اما قانون گذار از “مزد”‌صحبت كرده است !‌نه اضافه كار!‌به تعبير ساده ميتوان اين عبارت را معادل اضافه كار گرفت . در صورتي كه با اثبات كلمه به كلمه و اشراف به قوانين كار ميتوان اثبات كرد كه اضافه كار نيست و 40% مازاد بر اضافه كار كه تقريبا 1.96 برابر مزد روزكار است محاسبه مي گردد كه اثبات آن در اين پست ممكن است به دور از حوصله خوانندگان باشد.

    با تشكر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شروع نامنویسی دوره حضوری آنلاین ۳۳ ام صفرتاصدمالیات ۱۴۰۲

آخرین بروزرسانی ها :

بروز ترین دوره ها :