فهرست مطالب

قبل از توضیح در مورد این هدیه با ارزش و کاربرد آن باید عرض کنیم بسیاری از علاقمندان به ورود به بازارکار حسابداری و حسابرسی دقیقا نمی توانند بدرستی تصمیم گیری کنند اینکه از کجا شروع کنند؟ حسابداری یا حسابرسی؟ علت هم این است تصور میکنند این دو رشته مکمل هم در موفقیت بازار کار هستند در صورتی که هر کدام مسیر خود را دارند و هر فردی بنا بر علاقه خود می تواند در حسابداری و حسابرسی به موفقیت برسد.

ما برای اینکه هم حسابداران بیشتر در مسیر فرایند حسابرسی قرار بگیرند تا آگاهی بیشتری نسبت به مسیر حسابرسی پیدا کنند و هم علاقمندان به ورود به دنیای حسابرسی بیشتر با حساسیتهای این رشته آشنا شوند مجموعه ای نسبتا کامل از کاربرگ های حسابرسی را آماده کرده ایم که ضمن توضیح بیشتر در مورد شکل گیری کاربرگ حسابرسی تقدیم شما می کنیم.

کلیه اطلاعات جمع اوری شده و نتایج بدست آمده در طول اجرای عملیات حسابرسی را در كاربرگها مستند می كنند. كاربرگ های حسابرسی ، حلقه ارتباطی بین مدارك حسابداری صاحبكار و گزارش حسابرسان است و كلیه كارهای انجام شده توسط حسابرسان را مستند و گزارش حسابرسان را توجیه می كنند.

كاربرگهای حسابرسی باید حاوی كلیه اطلاعات مربوط به اظهار نظر درباره مطلوبیت ارائه صورتهای مالی صاحب كار باشد و میتواند به شكل ثبت اطلاعات روی كاغذ، فیلم، ضبط الكترونیكی یا دیگر ابزارهای مشابه باشد.

هدف از ساخت کاربرگ حسابرسی چیست؟

كاربرگهای حسابرسی قبلا بصورت کاغذی و چاپی در اختیار گروه حسابرسی قرار می گرفت و الان بیشتر بصورت اکسل اماده سازی می گردد تا بتواند با بارگذاری در اکسل صورتهای مالی با سرعت بیشتری گزارش حسابرسی را تکمیل و ارایه نمایند.
۱. كمك به برنامه ریزی تیمی در روند عملیات حسابرسی
۲. پشتیبانی در محاسبات و تحلیل گزارش حسابرسان
۳. انطباق فرایند رسیدگی اطلاعات با استانداردهای حسابداری
5. برخورداری لازم اطلاعات از شفافیت مطلوب
6. پایه گذاری پی بردن به اشتباهات واحد مالی بر اساس ساختار طبقه بندی شده

نحوه استفاده تیم حسابرسی از کاربرگ حسابرسی

حسابرسان باید اطلاعات مربوط به برنامه ریزی كار حسابرسی نوع و ماهیت ، زمانبندی اجرا وحدود روشهای حسابرسی اجرا شده و نتایج حاصل از آن و نتیجه گیری ناشی از شواهد جمع آوری شده را در كاربرگهای حسابرسی ثبت نمایند.‎

از لحاظ شكل و محتوا كاربرگهای حسابرسی باید متناسب با شرایط موجود و نیازهای حسابرس در هر كار حسابرسی، طراحی و تنظیم شود و از لحاظ میزان و حجم كاربرگهای حسابرسی این موضوع به قضاوت حرفه ای حسابرس بستگی دارد، چرا كه مستند كردن كلیه موضوعات مورد رسیدگی حسابرس نه ضروری است و نه امكان تهیه آن عملی است.

میزان و حجم كاربرگهای حسابرسی لازم است به اندازه ای باشد كه در صورت لزوم بتواند شناختی كلی از كارهای حسابرسی انجام شده و اطلاعات مفید را برای سایر حسابرسان ، كه شناختی از این كار حسابرسی ندارند ، فراهم نماید.

کمک رسانی کاربرگ حسابرسی در تصمیمات اقتصادی مجموعه ها 

‎بیشتر اطلاعاتی كه در اختیار حسابرسان قرار می گیرد ، از قبیل حاشیه فروش هر یك از محصولات ، برنامه های مورد نظر برای تركیب و ادغام واحد تجاری با واحد های تجاری دیگر، قرارداد با مشتریان و حقوق و مزایای مدیران ارشد واحد تجاری، اطلاعات محرمانه تلقی می شود.

لذا كاربرگهای حسابرسی كه این اطلاعات در آنها درج می شود نیز ماهیت محرمانه دارند و نباید اطلاعات آنها در خارج و یا حتی داخل واحد تجاری برملا گردد و حسابرسان برای رعایت این موضوع و نگهداری كاربرگها، طی مدت مقرر طبق الزامات حرفه ای و قانونی باید روشهای مناسبی را به كار گیرند مالكیت كاربرگهای حسابرسی متعلق به حسابرسان است و صاحب كار تحت هیچ شرایطی نمی تواند حسابرسان را ملزم كند كه كاربرگهای حسابرسی را در اختیار وی قرار دهند.

با این وجود تلخیصی از برخی كاربرگهای حسابرسی یا نسخه ای از آنها می تواند با صلاح دید حسابرسان در اختیار واحد مورد رسیدگی قرارگیرند تا به عنوان پشتوانه مدارك حسابداری واحد مزبور، مورد استفاده قرار گیرد، اما كاربرگهای حسابرسی هرگز نباید به عنوان جایگزین مدارك حسابداری واحد مورد رسیدگی تلقی شود.

دسته بندی کاربرگ حسابرسی

با توجه به مطالب متعددی كه در كاربرگ ها درج می گردد ، انواع بی شماری كاربرگ حسابرسی وجود دارد . از این رو ، طبقه بندی آن ها كار نسبتا مشكلی است . با این حال ، كاربرگ های تهیه شده می توانند در گروه های زیر طبقه بندی شود :

1. كاربرگ های عمومی

كاربرگ های عمومی برای استفاده در برنامه ریزی و اداره امور حسابرسی ، طراحی می شوند . كاربرگ های برنامه ریزی حسابرسی ، طرح های كلی و برنامه های حسابررسی ، نمود گرها و پرسش نامه كنترل های داخلی ، قرارداد حسابرسی ، بودجه زمانی و یادداشت نكات ، نمونه هایی از كاربرگ های عمومی محسوب می شوند .‎

2. كاربرگ نهایی

كاربرگ نهایی كه كاربرگ تراز آزمایشی نیز نامیده می شود جدولی است حاوی مانده سال جاری و سال قبل حسلب های دفتر كل و ستون های اصلاحات پیشنهادی ، تعدیلات طبقه بندی و همچنین ، اقلام نهایی كه در صورت های مالی منعكس خواهد شد . كاربرگ نهایی ، جدول اصلی كنترل و تلخیص تمام كاربرگ های پرونده است و به عنوان ˝ستون فقرات˝ مجموعه كاربرگ های حسابرسی محسوب می شود.‎

3. كاربرگ های اصلی

كاربرگ اصلی مشابه كاربرگ نهایی بوده و نشان دهنده یكی از سرفصل های عمده صورت های مالی می باشد . كاربرگ اصلی برای تلفیق هر گروه از حساب های مشابه دفتر كل بكار می رود و جمع هر یك ازر این كاربرگ ها ، یكجا به كاربرگ نهایی منتقل می شود . برای مثال كاربرگ اصلی وجوه نقد شامل مانده حسابهای بانكی ، صندوق ، تنخواه گردانها و غیره است.‎

4. كاربرگ اصلاحات پیشنهادی و تعدیلات طبقه بندی

كاربرگ اصلاحات پیشنهادی ، پیشنویس ثبت های روزنامه ای كه حسابرسان برای تصحیح اشتباهات یا تخلف های با اهمیت كشف شده در صورت های مالی و مدارك حسابداری صاحبكار تهیه می كنند .كاربرگ تعدیلات طبقه بندی شامل اقلامی است كه ثبت آنها در دفاتر صحیح است ، اما برای ارائه مطلوب صورت های مالی باید تجدید طبقه بندی شوند.

برای مثال ، مانده بستانكار با اهمیت حساب های دریافتی باید تحت عنوان یك بدهی، تجدید طبقه بندی و در تراز نامه منعكس شود. از آنجایی كه تعدیلات طبقه بندی تنها بر نحوه ارائه صورت های مالی تاثیر دارد ، تعدیلات مزبور در دفاتر صاحبكار ثبت نمی شود و تنها در كاربرگ های حسابرسی منعكس می گردد.‎

‎5. كاربرگ های تفصیلی

كاربرگ تفصیلی كه كاربرگ فرعی نیز نامیده می شود، كاربرگی است كه اجزای اصلی یا ریز مانده یك حساب دارایی یا بدهی، مانند صورت ریز مبالغ دریافتی از مشتریان كه جمع آن مانده حساب های دریافتنی است، را نشان می دهد.

6. كاربرگ تجزیه و تحلیل

كاربرگ تجزیه و تحلیل خلاصهای از تغییرات طی دوره یك حساب دفتر كل را نشان می دهد . از این كاربرگ بیشتر در رسیدگی به حساب های عمده و كم گردش مانند اموال ، ماشین آلات و تجهیزات ، بدهی های بلند مدت ،‌ حقوق صاحبان سرمایه و ذخیره مطالبات مشكوك الوصول كه طی سال معاملات زیادی در آنها ثبت نشده است ، استفاده می شود.‎

7. كاربرگ صورت مغایرت

حسابرسان معمولا به منظور اثبات مبالغ ثبت شده در حساب ها ، مبالغ مذبور را با اطلاعات و مدارك بدست آمده از سایر منابع مقایسه و تطبیق می دهند. در اینگونه موارد ، حسابرسان كاربرگی به نام صورت مغایرت تهیه می كنند، مانند كاربرگ تطبیق مانده حساب های دریافتنی با تاییدیه های دریافتنی از مشتریان. از این كاربرگ بیشتر در رسیدگی به حسابهای دریافتنی، حساب های پرداختی، موجودی نقد و بانك و موجودی مواد و كالا استفاده می شود.‎

8. كاربرگ های محاسباتی

حسابرسان معمولا برای تایید و اثبات صحت و درستی برخی از حساب های خاص و برخی از مبالغ ، محاسبات مستقلی را در یك كاربرگ انجام می دهند و نتایج حاصل از آن را با مبالغ منعكس و در مدارك حسابداری صاحبكار مقایسه می كنند.

از این كاربرگ كه اصطلاحا كاربرگ محاسباتی نامیده می شود، برای اثبات اقلامی مانند هزینه استهلاك، هزینه سود تضمین شده وام ها، مالیلت حقوق، مالیات بر درامد، حق بیمه سهم كارفرما، ذخیره مزایای پایان خدمت كاركنان، سود هر سهم نظایر آنها استفاده می شود.‎

9. مدارك مؤید

حسابرسان علاوه بر رسیدگی به مدارك حسابداری صاحبكار و بررسی سیستمهای حسابداری و كنترل های داخلی آن، مدارك تشریحی دیگری را نیز برای اثبات صحت مطالب منعكس در صورت های مالی و توجیح گزارش خود گرد آوری می كنند، به اینگونه مدارك اصطلاحا مدارك موید گفته می شود.

نسخه ای از صورت جلسات مجامع عمومی و هیئت مدیره، اساس نامه و مدارك ثبت شركت، آیین نامه ها و دستورالعمل ها، قراردادهای خرید و فروش، قراردادهای وام، قرارداد انتشار اوراق مشاركت، تاییدیه های دریافتی از بانك، تاییدیه وكیل حقوقی شركت، تاییدیه مدیران و نظایر آنها، نمونه هایی از مدارك موید است.

پیشنهاد میشود ببینید: دانلود رایگان چک لیست افشا در صورت های مالی

سازماندهی كاربرگ های حسابرسی

حسابرسان معمولا كاربرگ های حسابرسی هر صاحبكار را در دو پرونده به شرح زیر نگهداری می كنند:‎

1. پرونده جاری

پرونده جاری پرونده ای است كه كاربرگ های حسابرسی حاوی اطلاعات مربوط به حسابرسی یك دوره مالی در آن نگهداری می شود و گزارش حسابرسان نیز به استناد همین كاربرگ ها تهیه می شود . به عبارت دیگر كاربرگ هایی در پرونده جاری نگهداری می شود كه اطلاعات مندرج در آنها تنها به دوره مورد رسیدگی مربوط می شوند.

پرونده جاری معمولا با كاربرگ های عمومی شامل پیش نویس صورت های مالی و گزارش حسابرسان شروع می شود و به دنبال آنها كاربرگ نهایی، كاربرگ اصلاحات پیشنهادی و تعدیلات طبقه بندی، نامه مدیریت، چك لیست ها و سایر مطالب عمومی می آید و در ادامه، كاربرگ های اصلی و تفصیلی مربوط به هر یك از اقلام صورت های مالی، به ترتیب سر فصل های صورت های مالی به صاحبكار، در آن نگهداری می شود.

نگهداری مدارك در پرونده جاری بر اساس نظام خاصی صورت می گیرد و حسابرسان جهت دسترسی به كاربرگ ها و سایر مدارك و اطلاعات پرونده جاری از سیستم عطف گذاری متقابل كاربرگ ها استفاده می نمایند.

برای این منظور، برای هر یك از كاربرگ های اصلی یك شماره عطف با كد مشخص اختصاص می یابد و در ادامه كلیه كاربرگ های فرعی واسناد مدارك بایگانی شده نیز به تبع همان شماره یا بر اساس زیر مجموعه ای از همان شماره عطف گذاری و در پرونده نگهداری می شوند و بدین ترتیب، اطلاعات از طریق سیستم عطف گذاری، با یكدیگر پیوند می خورد.‎

2. پرونده دائمی

پرونده دائمی آن گروه از كاربرگ های حسابرسی كه حاوی اطلاعات اساسی و دارای كاربرد مداوم است و به بیش از یك دوره مالی تسری پیدا می كند در پرونده دائمی نگهداری می گردند . اطلاعات و مدارك پرونده دائمی عمدتا در جریان حسابرسی نخستین گردآوری می شود و در حسابرسی های بعدی، با افزودن اطلاعات مرتبط و تغییر یافته، بهنگام می شود و سه هدف زیر را پرونده دائمی تامین میكند:

الف. یادآوری نكاتی كه بیش از یك سال كاربرد دارند
‎ب. فراهم آوردن خلاصه ای از روشها و خط مشی های صاحبكار برای حسابرسان جدید
ج. بی نیاز ساختن حسابرسان از تهیه هر ساله كاربر گهای اقلام بدون تغییر یا كم تغییر

بهربرداری حسابداران از این کاربرگ ها 

حسابداران می توانند زیرساخت بایگانی و کنترل ها را با بهره گیری از کاربرگ های حسابرسی پیاده سازی کنند تا هنگام مراجعه بازرسین ماده ۱۸۱ قانون مالیاتهای مستقیم و ابلاغ برگه دعوتنامه و حتی حسابرسی بیمه اطلاعات کامل و منظمی را به متقاضیان ارایه نمایند.فهرست این چیدمان می تواند بر اساس موضوعات زیر باشد.

1. مشخصات كامل شركت شامل نام ، آدرس قانونی و شماره ثبت شركت
‎2. نمودار سازمانی واحد مورد رسیدگی و شرح وظایف هر یك از كاركنان
‎3. نسخه ای از اساسنامه و مدارك ثبت اولیه شركت
4. آیین نامه ها و دستورالعمل های اجرایی واحد مورد رسیدگی
5. سیستم های حسابداری و شرح سیستم كنترل داخلی و ارزیابی آن
6. فهرست حساب ها
7. اطلاعات مربوط به ظرفیتت تولید شركت و شیوه های تولید ، توزیع و فروش
‎8. نمونه امضای مدیران واحد مورد رسیدگی
9. اطلاعات مربوط به اشخاص وابسته
10. نسخه ای از قراردادهای بلند مدت واحد مورد رسیدگی
‎11. نسخه ای از سوابق مالیاتی شركت شامل برگ های تشخیص و قطعی مالیاتی
‎12. كپی اسناد مالكیت دارایی های ثابت مشهود و نا مشهود
‎13. كپی صورت جلسات هیئت مدیره و مجامع عمومی
‎14. نسخه ای از گزارش های حسابرسی ونامه مدیریت سنوات قبل
15. سوابق سرمایه شركت و مدارك مربوط به افزایش و كاهش سرمایه

⬇️ دریافت مجموعه کاربرگ‌های حسابرسی

برای دریافت مجموعه کاربرگ‌های حسابرسی فرم زیر را تکمیل کنید:

کاربرگ‌های حسابرسی و مشاوره

پر بحث ترین مقالات مرتبط

دیگر مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شروع نامنویسی دوره حضوری آنلاین ۳۳ ام صفرتاصدمالیات ۱۴۰۲

آخرین بروزرسانی ها :

بروز ترین دوره ها :