فهرست مطالب

مالیات سرمایه گذاری

دوستان عزیز سلام. با آرزوی لحظاتی شاد برای شما عزیزان.

پرداخت مالیات سرمایه گذاری برای شرکتهای سرمایه گذار و یا سرمایه پذیر به چه صورت خواهد بود؟ مطلب امروز به این موضوع اشاره دارد که در ادامه بررسی خواهد شد.
طبق ماده 105 قانون مالیات های مستقیم، کل درآمد شرکت ها که از منابع مختلف در ایران یا خارج از ایران به دست می آید بعد از وضع زیان های حاصل از منابع غیر معاف و کسر معافیت های مقرر، مشمول مالیاتی با نرخ25درصد خواهد بود.

تبصره 4 این ماده قانونی بیان کرده است که اشخاص چه حقیقی و چه حقوقی نسبت به سود سهام یا سهام الشرکه دریافتی از شرکت های سرمایه‌پذیر مشمول‌مالیات دیگری نخواهند بود.

با توجه به ابهاماتی که در خصوص شمول یا عدم شمول مالیات شرکت های سرمایه گذار در شرکت های سرمایه پذیر از بابت شناسایی سهم مالیاتشان از محل مازاد تجدید ارزیابی وجود داشت در تاریخ 8 آذر ماه 96 جناب آقای سید کامل تقوی نژاد بخشنامه 200/96/125 را صادر نمود. محتوای بخشنامه به قرار زیر است:

در مواردی که طبق استاندارد های حسابداری و مقررات موجود، شرکت سرمایه پذیر اقدام به تجدید ارزیابی دارایی ها نموده باشد و همچنین بعد از آن به افزایش سرمایه از محل مازاد مذکور مبادرت نماید، مقرر می دارد که :

ضمن رعایت قوانین و مقررات مربوط به تجدید ارزیابی آیین نامه موضوع ماده 17 قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی در تامین نیاز های کشور و تامین آن در امر صادرات و یا طبق آیین نامه موضوع تبصره(1) ماده 149 قانون مالیات مستقیم حسب مورد مشمول مالیات نشود، به تبع آن شرکت سرمایه گذار نیز مشمول مالیات بر درآمد سهم مازاد تجدیدارزیابی مذکور نخواهد بود.

مالیات سرمایه گذاری

ماده 2 از آیین نامه موضوع ماده 17 قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی : بنـگاههای اقـتصادی که طـی پنـج سال اخیر اقدام به تجدید ارزیابی داراییهای خود ننموده اند، در صورتی که با رعایت مقررات قانونی و مفاد این آئین نامه، دارائیهای خود را از تاریخ 25/6/1391 تا 24/6/1396 تجدید ارزیابی نموده و مازاد حاصل از آن را به حساب سرمایه منظور نمایند، از شمول مالیات معاف خواهند بود.

تبصره1 ماده 149– افزایش بهای ناشی از تجدید ارزیابی دارایی های اشخاص حقوقی، با رعایت استانداردهای حسابداری مشمول پرداخت مالیات بر درآمد نیست و هزینه استهلاک ناشی از افزایش تجدید ارزیابی نیز به عنوان هزینه قابل قبول مالیاتی تلقی نمی‌شود.

در غیر این صورت اگر به دلیل عدم رعایت قوانین و مقررات، شرکت بابت مازاد تجدید ارزیابی مشمول مالیات گردد، با منظور نمودن تبصره 4 ماده 105 ( که در بالا برایتان گفته شد ) و همچنین ماده 143 و تبصره1 از ماده 143 مکرر  اخذ مالیات مضاعف از درآمد شناسایی شده شرکت سرمایه گذار بابت افزایش سرمایه از محل مازاد تجدید ارزیابی دارایی های شرکت سرمایه پذیر، موضوعیت نخواهد داشت.

تبصره 1ماده 143 مکرر- تمامی درآمدهای صندوق سرمایه‌گذاری در چهارچوب این قانون و تمامی درآمدهای حاصل از سرمایه‌گذاری در اوراق بهادار موضوع بند (24) ماده (1) قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران مصوب 1384 و درآمدهای حاصل از نقل و انتقال این اوراق یا درآمدهای حاصل از صدور و ابطال آنها از پرداخت مالیات بردرآمد و مالیات بر ارزش افزوده موضوع قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب 2/3/1387 معاف می‌باشد(1) و از بابت نقل و انتقال آنها و صدور و ابطال اوراق بهادار یاد شده مالیاتی مطالبه نخواهد شد. 

مالیات سرمایه گذاری

در ادامه این موضوع به تفسیر این معافیت قانونی از زبان بزرگان حسابداری ایران خواهیم پرداخت:

دکتر موسی بزرگ اصل – عضو هیات عامل سازمان حسابرسی بیان می دارند که:

“در استانداردهای حسابداری کشور، تجدید ارزیابی یک روش مجاز است و جنبه اجباری ندارد. یک شرکت می‌تواند از روش بهای تمام شده یا روش تجدید ارزیابی برای دارایی‌های ثابت مشهود، دارایی‌های نامشهود و سرمایه‌گذاری‌ها استفاده کند. اما شرکت‌ها قبلا به دلیل تبعات مالیاتی از روش تجدید ارزیابی استفاده نمی‌کردند چون باید بابت مازاد تجدید ارزیابی مالیات پرداخت می‌کردند.

پس از معاف کردن مازاد تجدید ارزیابی در قوانین مختلف در سال‌های گذشته، شرکت‌ها به سمت تجدید ارزیابی رفتند و مازاد تجدید ارزیابی را طبق قانون به حساب افزایش سرمایه منظور کردند. در قانون مالیات جدید، حفظ معافیت، مشروط به افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی است. مهم‌ترین حسن تجدید ارزیابی بهبود کیفیت اطلاعات ترازنامه شرکت‌ها، به‌روز کردن استهلاک دارایی‌ها و در مجموع افزایش شفافیت مالی است.

البته تجدید ارزیابی بی‌هزینه نیست. گاه مبالغ تجدید ارزیابی شده از قابلیت اتکای کافی برخوردار نیست و این نقص بر کیفیت ترازنامه اثر منفی دارد. تفسیر نادرست افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی در بازار سرمایه، مهم‌ترین خسارت تجدید ارزیابی به‌نظر می‌رسد. در استانداردهای حسابداری افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی منع شده است مگر اینکه قانون اجازه دهد. دلیل این ممنوعیت این است که مازاد تجدید ارزیابی یک درآمد تحقق نیافته است.

بر این اساس شفافیت ساختن چگونگی اخذ مالیات برای ممیزان گرامی طی بخشنامه مورخ 8آذر 96 موضوع مهمیست که با ابلاغ این بخشنامه ابهامات موجود رفع گردید. امیدوارم این موضوع در روند اجرایی به حسابداران و حسابرسان عزیز کمک شایانی کند.

با آرزوی موفقیت برای شما عزیزان.

 

پر بحث ترین مقالات مرتبط

دیگر مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شروع نامنویسی دوره حضوری آنلاین ۳۳ ام صفرتاصدمالیات ۱۴۰۲

آخرین بروزرسانی ها :

بروز ترین دوره ها :