فهرست مطالب

تمکین به برگ تشخیص مالیات اصلی‌ترین هدف هر نظام مالیاتی محسوب می‌شود. تمکین مالیاتی منجر به افزایش درآمدهای کشور و کاهش چالش‌های مالیاتی مودیان و سازمان مالیاتی خواهد شد. اما تمکین به برگ تشخیص مالیاتی و یا اصلا تمکین مالیاتی به چه معناست؟

از آنجا که تمکین مالیاتی وابسته به ایجاد فرهنگ مالیاتی در کشور است، ما در پرشین حساب بر آن شدیم در این نوشته آموزش مالیات با شما از تمکین مالیاتی و شرایط و مراحل تمکین به برگ تشخیص مالیات سخن بگوییم. همراه ما بمانید.

آموزش مالیات

تمکین مالیاتی چیست؟

در فرهنگ مالیاتی ایران، تمکین مالیاتی به معنای پایبندی مودیان به تکالیف مالیاتی و رعایت قوانین مالیاتی از سوی آنان شناخته می‌شود.

اما مفهوم تمکین مالیاتی فراتر از این معنای کلی است. شاید بتوان مفهوم تمکین مالیاتی را پایبندی به اجرای شفاف، دقیق و کامل تکالیف مالیاتی در مواعد مقرر، ارائه گزارشات واقعی از درآمدها و هزینه‌ها و پرداخت مالیات منصفانه (بر اساس درآمدها و هزینه‌های واقعی مودیان) دانست.  

اهمیت فرهنگ سازی مالیاتی در تمکین مالیاتی

نکته مهمی که در این میان وجود دارد این است که وجود ابزارهای اعمال قدرت نظیر اعمال جرایم مالیاتی سنگین نمی‌تواند عامل موثری در تمکین مالیاتی باشد. بلکه آنچه مودیان را به تمکین مالیاتی متمایل می‌کند، استفاده از مالیاتهای پرداختی در جهت افزایش رفاه عمومی و تامین نیازهای کشور و شهروندان است.

از این رو می‌توان ارائه گزارشات نحوه استفاده از مالیات‌های دریافتی و ساخت مراکز بهداشتی، درمانی، رفاهی و تحصیلی با استفاده از مالیات‌های دریافتی را بهترین روش برای تمکین مالیاتی مودیان دانست.

انواع تمکین مالیاتی

برای تمکین مالیاتی دسته بندی‌های متفاوتی وجود دارد. بر اساس بررسی‌های کلی می‌توان تمکین مالیاتی را به دو دسته کلی زیر تقسیم بندی نمود:

  • تمکین در اجرای تکالیف مالیاتی
  • تمکین در فرآیندهای تکنیکی و تمکین در گزارش‌دهی و پرداخت مالیات (نظیر تمکین به برگ تشخیص مالیات)

برای مطالعه سایر مطالب مالیاتی ما، آموزش رایگان مالیات پرشین حساب را از دست ندهید.

تمکین مالیاتی
تمکین مالیاتی در خصوص اجرای تکالیف و پرداخت مالیات مهمترین هدف در هر نظام مالیاتی است

تمکین به برگ تشخیص چیست؟

پس از تکمیل و ارسال اظهارنامه مالیاتی از سوی مودیان، سازمان مالیاتی به بررسی اطلاعات ارسالی مودیان و همچنین استعلام صحت اطلاعات توسط سامانه‌های یکپارچه خود می‌پردازد؛ در نتیجه این بررسی‌ها مالیات تعیین شده مودی را محاسبه و در قالب برگه تشخیص مالیاتی به وی ابلاغ می‌کند. به این ترتیب اقدامات چهارگانه مودی در قبال برگ تشخیص مالیات عبارتند از:

  • پرداخت مالیات تشخیصی در اسرع وقت
  • مراجعه به سازمان مالیاتی جهت توافق و تعیین نحوه پرداخت مالیات
  • بی‌اعتنایی به برگ تشخیص و عدم مراجعه به سازمان مالیاتی
  • اعتراض به برگ تشخیص مالیاتی (ظرف 30 روز از ابلاغ برگ تشخیص)

تمکین به برگ تشخیص مالیات در حقیقت به معنای پذیرش مالیات تشخیص داده شده از سوی سازمان مالیاتی توسط مودی با ارائه نامه کتبی یا توافق با سازمان مالیاتی جهت پرداخت (ترتیب دادن پرداخت) مالیات متعلقه در نزدیک‌ترین زمان به ابلاغ برگ تشخیص است. با این تعریف دو اقدام ابتدایی از چهار اقدام فوق، مصداق تمکین به برگ تشخیص مالیاتی هستند.

همچنین لازم است بدانید در سه مورد اول، برگ تشخیص به برگ قطعی مالیات تبدیل می‌شود.

! نکته

تمکین به برگ تشخیص را می‌توان نوعی تایید اطلاعات اظهار شده و تمکین مودی از طریق اظهارنامه مالیاتی به شمار آورد.

روش های تمکین به برگ تشخیص مالیاتی

بر اساس ماده 239 ق.م.م پس از ابلاغ برگ تشخیص مالیات، مودی به حالت‌های زیر می‌تواند نسبت به تمکین به برگه تشخیص اقدام نماید:

  • پرداخت (یا ترتیب دادن پرداخت) مالیات متعلقه (به هر نحو اعم از حضوری یا غیرحضوری)
  • رفع اختلاف با سازمان مالیاتی و توافق بر روی مالیات تشخیصی (با مراجعه حضوری به سازمان)
  • پذیرش مالیات تشخیصی با ارائه نامه تمکین به مالیات

مهلت تمکین به برگ تشخیص

بر اساس مواد 238 و 239 ق.م.م مهلت مودی جهت تمکین به برگ تشخیص و انجام اقدامات لازم برای پرداخت یا ترتیب پرداخت مالیات، تنها 30 روز است.

در واقع مودی طی 30 روز از ابلاغ برگ تشخیص مالیات موظف است جهت ارائه نامه تمکین به مالیات و توافق با سازمان برای نحوه پرداخت مالیات اقدام نماید.

متن نامه تمکین به برگ تشخیص مالیات

مودی در صورت پذیرش مالیات تشخیصی در برگ تشخیص، با ارائه نامه تمکین به برگ تشخیص مالیاتی موافقت خود را جهت پرداخت مالیات متعلقه به سازمان مالیاتی اعلام می‌کند. در ادامه نمونه نامه تمکین به برگ تشخیص را مشاهده می‌کنید.

نامه تمکین به برگ تشخیص مالیات
نمونه نامه تمکین به برگ تشخیص

سامانه مشاهده و تمکین به برگ تشخیص

با راه‌اندازی سامانه مایتکس (درگاه ملی خدمات مالیاتی)، ابلاغ اوراق مالیاتی به صورت الکترونیکی انجام می‌شود. به این ترتیب مودیان برای مشاهده برگ تشخیص مالیات باید نسبت به ثبت نام در این سامانه و فعال سازی ابلاغ الکترونیک مالیاتی اقدام نمایند. بدین ترتیب می‌توانند اوراق مالیاتی از جمله برگ تشخیص مالیاتی را به صورت الکترونیکی مشاهده نمایند؛ سپس نسبت به تمکین به مالیات تشخیصی با پرداخت الکترونیکی مالیات در سامانه مایتکس و یا صدور قبض و پرداخت با سایر روش‌ها اقدام نمایند.

خوب است بدانید:

در صورتی که پیش از صدور برگ تشخیص نسبت به پرداخت مالیات ابرازی خود اقدام نمایید، می‌توانید بدون مراجعه حضوری و بدون نیاز به ارائه نامه تمکین مالیات و تنها از طریق سامانه مایتکس، مالیات خود را پرداخت نمایید.

اما باید بدانید که پرداخت مالیات ابرازی مانع از صدور برگ تشخیص مالیات نیست. پس از ابلاغ برگ تشخیص و در صورت تعلق بدهی مالیاتی مودی موظف به انجام یکی از اقدامات چهارگانه در خصوص برگ تشخیص ابلاغی است.

مزایای تمکین به برگ تشخیص

تمکین مالیاتی یک فرآیند دو سر سود است. از یک سو سازمان مالیاتی موفق به انجام رسالت خود در وصول مالیات می‌شود و از سوی دیگر مودیان با تمکین به برگ تشخیص از برخی مزایا برخوردار می‌شوند. از جمله این مزایا می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • امکان استفاده از تسهیلات خوش حسابی
  • عدم صرف وقت و هزینه در هیئتهای مالیاتی

کلام آخر

تمکین به برگ تشخیص مالیات از دیدگاه سازمان مالیاتی، ایده‌آل‌ترین اقدام مودیان در خصوص برگ تشخیص صادره است. از این رو سازمان مالیاتی سعی دارد با ایجاد فرهنگ مالیاتی در خصوص تمکین مالیاتی و ارائه مشوق‌ها و تسهیلاتی در این خصوص مودیان را به تمکین به برگ تشخیص مالیات علاقمند نماید. این مسئله با آموزش جامع قوانین و اجراییات مالیات در کنار آگاهی مودیان از کاربرد مالیات‌های پرداختی در راستای بهبود سطح زندگی شهروندی امکان پذیر است.

پر بحث ترین مقالات مرتبط

دیگر مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شروع نامنویسی دوره حضوری آنلاین ۳۳ ام صفرتاصدمالیات ۱۴۰۲

آخرین بروزرسانی ها :

بروز ترین دوره ها :