فهرست مطالب

حسابداری صنعتی (بهای تمام شده) یکی از شاخه‌های حسابداری است. تعریف بسیاری از حسابداران از حسابداری صنعتی تعریفی سخت دشوار است و تصور بر این است که تنها در شهرک های صنعتی و کارخانه ها از ان استفاده میشود، ولی باید بگویم این صحیح نیست و کاربردهای بسیاری دارد.

اگر حسابداری صنعتی (بهای تمام شده) را به‌خوبی درک کنیم می‌توانیم بهتر بر دیگر مباحث حسابداری هم مشرف باشیم. می‌توان اذعان کرد که حسابداری صنعتی (بهای تمام شده ) برای مدیران خوشایندتر از حسابداری مالی است زیرا حسابداری صنعتی اطلاعات بهای تمام‌شده محصولات را برای نظارت و تصمیم‌گیری  در اختیار مدیریت قرار می‌دهد و از این طریق می‌تواند بر هزینه‌های موجود کنترل کند و بهره‌وری را افزایش دهد، اما حسابداری مالی از اطلاعات بهای تمام‌شده برای تهیه صورت‌های مالی استفاده می‌کند.

برای مثال مدیر نیاز به تصمیم‌گیری در خصوص افزایش فروش محصول در ماه آخر سال را دارد ، اجرایی کردن این تصمیم از بهترین راه‌های پیش رو (برگزاری نمایشگاه ، کاهش قیمت محصول، فروش اقساطی ،افزایش نیروی بازاریاب و…) مستلزم دریافت اطلاعات دقیق از بهای تمام‌شده محصولات و هزینه‌های این فعالیت‌هاست.

حسابداری بهای تمام‌شده تنها در مؤسسات صنعتی بزرگ محدود نمی‌شود محاسبه بهای تمام‌شده جابجایی یک مسافر در یک شرکت حمل‌ونقل ، بهای تمام‌شده تولید یک ساندویچ یا غذای گرم در رستوران همچنین  بهای تمام‌شده آموزش یک دانشجو در یک موسسه آموزشی ، بهای تمام‌شده یک مانتو و.. را شامل می‌شود.
اصطلاحاتی نظیر مواد اولیه کالای در جریان ساخت و کالای ساخته‌شده و هزینه‌یابی و روش‌های تسهیم هزینه‌ها مباحثی است که در این شاخه مورداستفاده قرار می‌گیرد.

برای محاسبه بهای تمام‌شده یک غذای گرم حسابدار باید به جمع‌آوری این اطلاعات بپردازد:
خرید برنج و گوشت و مواد دیگر اولیه
هزینه‌های حمل این مواد به رستوران
خرید روغن ادویه جات و ..
خرید اجاق‌گاز و وسایل پخت‌وپز
دستمزد به آشپزان
هزینه اجازه محل
هزینه آب و برق و گاز ..
هزینه به کارکنان خدمه و تمیزکار
هزینه تبلیغ
هزینه فروش
هزینه حمل فروش و…

توانایی حسابدار صنعتی در تجزیه‌وتحلیل این هزینه ها به مستقیم و غیرمستقیم تولیدو یا هزینه‌های ساخت و غیر ساخت است  و نسبت تخصیص این هزینه‌ها به مواد غذایی به نسبت استفاده آن‌ها از آن هزینه‌هاست.

برای مثال برای دوخت یک عدد پالتو در یک تولیدی لباس ، زمان بیشتری از چرخ‌ خیاطی و برق و ساعت کار خیاط (که مبنای حقوقش ساعت کارکرد است) استفاده می‌شود تا دوخت یک شلوار. ازاین‌جهت تدوین مبنای مناسب برای تسهیم هزینه‌ها بسیار مهم است که اگر حسابدار با کسب اطلاعات گسترده خود در این شاخه و با داشتن توانایی بالادر تجزیه و تحلیل بتواند استارت یک پروژه حسابداری صنعتی (بهای تمام شده) را انجام دهد در ادامه مسیر به راحتی میتواند کارهای روتین خود را انجام دهد.

در واقع این فعالیت ها فقط یکبار و در ابتدای کار انجام میشود و کار هرروزی نیست اگر شما بتوانید یک فرمول تولید برای حیطه شغلی خود تعریف کنید به راحتی میتوانید بهای تمام شده آن را حساب کنید. حتی میتوانید برای اوقات فراغت خود بهای تمام شده حساب کنید. مثلا بهای تمام شده گردش یک روزه برای یک نفر  …

پیشنهاد میکنیم برای آشنایی و تسلط بر مباحث بهای تمام شده از دوره غیرحضوری آموزش حسابداری بهای تمام شده پرشین حساب استفاده کنید و مباحث مرتبط با بهای تمام شده را حرفه ای بیاموزید.

برای افزایش سطح دانسته های خود در این خصوص ، پست های قبلی سایت ما را مطالعه کنید:

فایل صوتی حسابداری صنعتی (بخش دوم)

پر بحث ترین مقالات مرتبط

دیگر مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شروع نامنویسی دوره حضوری آنلاین ۳۳ ام صفرتاصدمالیات ۱۴۰۲

آخرین بروزرسانی ها :

بروز ترین دوره ها :