فهرست مطالب

منظور از ماده 38 قانون تامین اجتماعی چیست؟

در مقاطعه کاری کارفرما باید در قراردادى که منعقد مى کند مقاطعه کار را متقاعد کند که کارکنان خود و همچنین کارکنان مقاطعه کاران فرعى را نزد سازمان بیمه نماید و حق بیمه را بپردازد.

قرارداد های مشمول ماده 38 قانون تامین اجتماعی به چند دسته تقسیم می شوند؟

به 3 دسته:
قرارداد های غیر عمرانی
موارد خاص قرارداد های غیر عمرانی
قرارداد مشمول ضوابط طرح های عمرانی

سپرده بیمه نزد کارفرما برای قرارداد های پیمانکاری، چند درصد است؟

درصدی که کارفرما از مبلغ قرارداد نزد خود نگه می‌دارد، با توجه به شرایط کاری متغیر است.

در ابزار های مالی بیمه موردی که باید به آن توجه داشته باشیم ماده 38 قانون تامین اجتماعی است. این ماده برای قرارداد های پیمانکاران وضع شده و بسیار کاربردی است. ماده ۳۸ قانون تامین اجتماعی عموما برای امور بیمه کارگران و افراد شاغلی است که در بیمه شده در سازمان تامین اجتماعی هستند.

تفسیر ماهیت ماده ۳۸ قانون تامین اجتماعی

بنا به بخشنامه شماره 14 سازمان تامین اجتماعی در مورد ماده ۳۸ قانون تامین اجتماعی در مواردی که انجام کار به طور مقاطعه به اشخاص حقیقی یا حقوقی واگذار می‌شود کارفرما باید در قراردادی که منعقد می‌کند مقاطعه کار را متعهد نماید که کارکنان خود همچنین کارکنان مقاطعه کاران فرعی را نزد سازمان تامین اجتماعی بیمه نماید و کل حق بیمه را به ترتیب مقرر در ماده ۲۸ این قانون بپردازد. پرداخت 5% بهای کل کار مقاطعه کار از طرف کارفرما موکول به ارائه مفاصاحساب از طرف سازمان خواهد بود.

در مورد مقاطعه کارانی که صورت مزد و حق بیمه کارکنان خود را در موعد مقرر به سازمان تسلیم و پرداخت می‌کنند معادل حق بیمه پرداختی بنا به درخواست سازمان از مبلغ مذکور آزاد خواهد شد. هرگاه کارفرما آخرین قسط مقاطعه کار را بدون مطالبه مفاصا حساب سازمان بپردازد مسئول پرداخت حق بیمه مقرر و خسارات مربوط خواهد بود و حق دارد وجوهی را که از این بابت به سازمان پرداخته است از مقاطعه کار مطالبه و وصول نماید.

کلیه وزارتخانه ها و موسسات و شرکت های دولتی و همچنین شهرداری ها و اتاق اصناف و موسسات غیر دولتی و موسسات خیریه و عام المنفعه مشمول این ماده است. در اصل تمامی پیمانکاران در کاری که در طی مناقصه های دولتی و غیر دولتی، اقدام به قرارداد با نیروهای خود نیز می‌کنند، باید نسبت به بیمه این نیرو ها مسئول بوده و اقدامات لازم را انجام دهند.

ماهیت ماده 38 قانون تامین اجتماعی چیست؟
ماده 38 قانون تامین اجتماعی

اما از سمت دیگر سازمان تامین اجتماعی برای تضمین و اطمینان از بیمه کردن نیروهای پیمانکاران مقاطعه کار، کارفرمایان را موظف کرده است که با نگه داشتن درصدی از پرداختی خود به پیمانکار مربوطه، امور مربوط به بیمه کردن شاغل ها و تسویه حساب با سازمان تامین اجتماعی از جانب پیمانکار تحت قرارداد را لحاظ کند. 

پیمانکاران مقاطعه کار تا زمانی که امور مربوط به بیمه کارکنان قراردادی و تسویه حساب با سازمان تامین اجتماعی را تکمیل نکرده اند، از باقی مانده طلب خود از کارفرما محروم است. همچنین عموما درصد داشتن کارفرما درباره پرداختی پیمانکاران، به میزان “5%” است ولی در بعضی از موارد این درصد بسته به شرایط کار دارد که متغیر است.

برای آشنایی با نحوه دریافت ردیف پیمان و کد پیمانکاری بیمه بر روی لینک کلیک کنید.

قراردادهای مشمول ماده ۳۸ قانون تامین اجتماعی

قرارداد های مشمول ماده 38 قانون تامین اجتماعی شامل 3 بخش از قشر بزرگی از فعالیت و خدمات هستند که به شرح زیر است:

♦️ قرارداد مشمول ضوابط طرح های عمرانی 

♦️ قرارداد های غیر عمرانی 

♦️ موارد خاص قرارداد های غیر عمرانی

ماده 38 قانون تامین اجتماعی
قرارداد های مشمول ماده 38 قانون تامین اجتماعی

قرارداد مشمول ضوابط طرح های عمرانی

طبق مصوبات 129 و 143 شورای عالی سازمان تامين اجتماعی، قراردادهایی مشمول ضوابط طرحهای عمرانی هستند که دو شرط زیر داشته باشند:

۱- قرارداد بر اساس فهرست بها پایه سازمان برنامه و بودجه (قراردادهای پیمانکاری) یا ضوابط تیپ سازمان مزبور (قراردادهای مشاوره ای) منعقد شده باشد.

۲- تمام یا قسمتی از بودجه عملیات از محل اعتبارات عمرانی دولت (اعتبارات عمرانی ملی، منطقه ای، استانی) تامین شده باشد.

قرارداد های غیر عمرانی

کلیه قراردادهای فاقد شرایط اشاره‌ شده در بخش طرح‌های عمرانی، قراردادهای غیر عمرانی تلقی می‌گردند.

موارد خاص قرارداد های غیر عمرانی

این دسته از قرارداد ها خود شامل چند دسته اند، که به شرح زیر است:

♦️ پیمانکارانی که دارای کارگاه تولیدی، صنعتی و فنی هستند 

♦️ قراردادهای خرید و فروش

♦️ قراردادهای خرید و فروش قراردادهای گاز رسانی

♦️ قراردادهای خدمات شهری و نگهداری فضای سبز

♦️ قراردادهای طراحی و ساخت نرم افزار و ارائه خدمات رایانه ای

♦️ قراردادهای حسابرسی، تحقیقاتی و پژوهشی

🔻نکته

این 3 دسته از قرارداد های فوق بسیاری از فعالیت ها و خدماتی را که در جامعه است را پوشش داده و کمتر قراردادی را می‌توان یافت که مشمول ماده 38 تامین اجتماعی که در واقع همان بیمه اجباری کارمندان و کارکنان است را شامل نشود. یکی از انواع این قراردادها، قرارداد حسابداری است.

پیشنهاد می‌کنیم در تکمیل این موضوع، مقاله بیمه و مالیات قراردادهای مشاوره ای چگونه است؟ را مطالعه بفرمایید.

جدول ضرائب قراردادهای مشمول ماده ۳۸ قانون تامین اجتماعی

در جدول زیر قرارداد ها به علاوه ضرائب آنها که مشمول ماده 38 قانون تامین اجتماعی هستند آمده است:

 نوع قرارداددرصد حق بیمهسهم کارفرماسهم پیمانکار
عمرانیمشاوره ای15.6%12%3.6%
عمرانیاجرایی6.6%5%1.6%
غیر عمرانیبا مصالح (مکانیکی)7.77%0%7.77%
غیر عمرانی

بدون مصالح (دستمزدی)

16.67%0%16.67%
موارد خاص قرار دادهای غير عمرانیقراردادهای زیر مجموعه این حالتبه تناسب شرایط__

اما در ارتباط با حالت خاص قرار دادهای غير عمرانی علاوه بر موارد مذکور برای محاسبه حق بیمه قراردادهای پیمانکاری موارد خاص دیگری نیز وجود دارد که ضرایب هرکدام به تناسب شرایط آن متفاوت است. با توجه به نوع قرارداد در این موارد نیز ضریبی بین 16.67 و 6.6 تعیین می‌شود.

از جمله این موارد می‌توان به قراردادهای خرید و فروش، قراردادهای گازرسانی، قراردادهای پروژههای انتقال نیرو و برق رسانی، قراردادهای پروژههای ساخت و راه اندازی تصفیه خانه ها و تلمبه خانه های آب و فاضلاب، قراردادهای خدمات شهری و نگهداری فضای سبز و قراردادهای تحقیقاتی و پژوهشی که در حالات خاص قراردادهای غیر عمرانی به آن ها اشاره شده است. برای اطلاع از ضرائب دقیق تر حالات خاص قراردادهای غیر عمرانی دانلود فایل PDF بخشنامه 14 جدید درآمد تامین اجتماعی پیشنهاد می‌شود.

تبصره ماده ۳۸ قانون تامین اجتماعی در بخش نامه شماره 14 سازمان تامین اجتماعی

تبصره ماده 38 قانون تامین اجتماعی به شرح زیر است:

♦️ کلیه کارفرمایان موضوع این ماده و ماده ۲۹ قانون تامین اجتماعی مکلفند: مطالبات سازمان تامین اجتماعی از مقاطعه کاران و مهندسین مشاوری که حداقل یک سال از تاریخ خاتمه تعلیق و با فسخ قرار داد آنان گذشته و در این فاصله جهت پرداخت حق بیمه کارکنان شاغل در اجرای قرار داد و ارائه مفاصا حساب سازمان تامین اجتماعی مراجعه ننموده اند را ضمن اعلام فهرست مشخصات مقاطعه کاران و مهندسین مشاور از محل پنج درصد کل کار و آخرین قسط نگهداری شده به این سازمان پرداخت نمایند .

♦️ میزان حق بیمه پس از قطعی شدن طبق قانون و بر اساس آرائ هیات تجدید نظر موضوع ماده ۴۴ قانون تامین اجتماعی و ابلاغ مجدد به پیمانکاران جهت پرداخت بدهی حق بیمه ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ توسط سازمان تامین اجنماعی اعلام خواهد شد .نحوه اجرای تبصره به موجب آیین نامه ای خواهد بود که توسط سازمان تامین اجتماعی تهیه و به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید.

پیشنهاد میکنیم مطالعه نمایید: حسابدار موفق

🔻نکته

ماده 38 قانون تامین اجتماعی در تضمین بیمه نیروهای پیمانکاران مقاطعه‌ کار است.

در ماده ۳۸ قانون تامین اجتماعی چه مواردی باید رعایت شود؟

در خصوص رعایت ماده 38 قانون تامین اجتماعی با موضوع قرارداد های پیمانکاری کارشناس رسمی دادگستری بیان کرد:

♦️ قرارداد به محض انعقاد و با نامه کارفرما به شعبه تأمین اجتماعی محل اجرای پروژه تحویل و نسبت به دریافت کد کارگاهی اقدام گردد.

♦️ پرسنل شاغل در پروژه بدواً در شعبه تأمین اجتماعی ثبت نام و شماره بیمه فعال گردد. 

♦️ صورت دستمزد پرسنل شاغل با رعایت ماده ۲۸ تنظیم و در مهلت قانونی ماده ۳۹ به شعبه تحویل گردد.

 ♦️ در صورت انعقاد قرارداد دست دوم (پیمانکار فرعی) لازم است در متن قرارداد به قرارداد اصلی اشاره شود و نسخه ای از قرارداد دست دوم (پیمانکار فرعی) به شعبه تأمین اجتماعی ارسال گردد. 

♦️ نظر به صراحت ماده ۳۸ قانون تأمین اجتماعی و ماده ۱۳ قانون کار کنترل پرداخت حقوق و مزایای پرسنل پیمانکار فرعی ، رعایت شرایط حفاظت ایمنی ، بیمه مسئولیت مدنی ، ارسال لیست و پرداخت حق بیمه و کسر ۵% و تعهد پرداخت آخرین قسط تا ارائه مفاصا حساب از وظایف واگذارنده است. 

♦️ از آنجا که قرارداد تا پایان مدت ذکر شده فعال است لذا در صورت تمدید آن مراتب بلافاصله  به منظور فعال نمودن و ارسال لیست کتباً به شعبه مربوطه تحویل گردد. 

♦️ پس از خاتمه قرارداد در مهلت قانونی مقرر نسبت به دریافت خلاصه عملکرد از کارفرما اقدام شود. 

♦️ نشانی ذکر شده پیمانکار در قرارداد و اعلام آخرین تغییرات روزنامه رسمی از نظر ابلاغ مرسوله های تأمین اجتماعی از نکات بسیار مهمی است که لازم است به دقت رعایت شود.

ماده 38 قانون تامین اجتماعی
رعایت ماده 38 قانون تامین اجتماعی

♦️ در صورت تغییر نشانی قانونی مراتب کتباً با تصویر روزنامه رسمی به شعبه تأمین اجتماعی از طریق پست سفارشی و یا دستی به شعبه و ثبت در دبیرخانه شود. 

♦️ در صورت بروز حادثه حداکثر ظرف ۳ روز اداری  فرم برگ حادثه تنظیم و مراتب به اداره کار و تأمین اجتماعی اعلام گردد. 

♦️ از ثبت و پرداخت حق بیمه کارکنان پیمانکار دست دوم در لیست های ارسالی پیمانکار اصلی جداً خودداری شود. 

♦️ در صورتیکه ظرف یکسال از خاتمه قرارداد اقدامی از طرف پیمانکار برای دریافت مفاصا حساب صورت نگیرد صندوق تأمین اجتماعی به استناد تبصره الحاقی به ماده ۳۸ قانون رأساً و براساس اطلاعات قرارداد حق بیمه محاسبه و مطالبه خواهد نمود. 

♦️ مهلت اعتراض به صورت حساب برآوردی صندوق تأمین اجتماعی به استناد ماده ۴۲ قانون حداکثر ۳۰ روز از تاریخ ابلاغ اعلام بدهی می باشد لذا در مهلت مقرر به اعلام بدهی کتباً در دو نسخه اعتراض و در دبیرخانه شعبه ثبت گردد.

نحوه ارائه خدمات غیر حضوری مفاصا حساب ماده ۳۸ قانون تامین اجتماعی

برای نحوه ارائه خدمات غیر حضوری مفاصا حساب ماده 38 قانون تامین اجتماعی، در راستای توسعه خدمات الکترونیکی در تسهیل فضای کسب و کار تامین نیازها و با توجه به شرایط همه گیری ویروس کرونا، کاهش مراجعات حضوری بنا به بند “2” ماده “4” مصوبه جلسه شماره 15 در تاریخ 1399/5/7 شورای اجرایی فناوری اطلاعات کشور بخشنامه صادر شده است. همچنین برای آشنایی با مفاصا حساب بیمه تامین اجتماعی بر روی لینک کلیک کنید.

برای مشاهده فایل بخشنامه نحوه ارائه خدمات غیر حضوری مفاصا حساب ماده 38 قانون تامین اجتماعی (pdf) بر روی لینک کلیک کنید.

🎥 چه فعالیت‌هایی مشمول ماده ۳۸ تامین اجتماعی می‌شوند؟ + ویدیو

ماده ۳۸ تامین اجتماعی فقط به قراردادهای پیمانکاری عمرانی و غیر عمرانی تعلق نمی‌گیرد! هر فعالیتی که ماهیت دستمزدی و حق‌الزحمه‌ای داشته باشد مشمول این ماده است. چگونه؟ از زبان جناب آقای امیر کاملی بشنوید

پیشنهاد ما به شما

در آموزش حسابداری پیمانکاری  شما قادر هستید بیمه و هزینه‌های موجود در پروژه‌های پیمانکاری و ارتباط پروژه‌ها با سازمان‌هایی همچون سازمان تامین اجتماعی و دارایی را کامل یاد گرفته و همچنین به مواردی مانند ماده 38 قانون تامین اجتماعی تسلط کامل را داشته باشید. 

پر بحث ترین مقالات مرتبط

دیگر مقالات مرتبط

67 پاسخ

  1. سلام
    با یه شرکتی قرارداد بستیم تا مواد شیمیایی مضر کارخونه مارو به شرکت پیمانکار ارسال کنیم تا اون شرکت در کارخونه خودشون مواد مضر رو غیرفعال و امحا کنه. این پیمان مشمول چند درصد بیمه میشه ؟

    1. سلام دوست عزیز
      سایت پرشین حساب پاسخگوی سوالات شما در حوزه حسابداری و مالیاتی است. لازم است بدانید مرجع صلاحیت دار برای تعیین ضرایب حق بیمه قراردادهای مقاطعه کاری، واحد درآمد سازمان تامین اجتماعی است. بر این اساس همراه با اسناد و مدارک مربوط به قرارداد خود به این واحد مراجعه نموده و از کارشناسان آن کسب تکلیف نمایید.

  2. با سلام ودرود بابت زحمات شما عزیزان :
    باتوجه به استاندارد 43 که به جای استاندارد 3و9 امده است ثبت های حسابداری پیمانکاری چگونه خواهد بود چرا که دراستاندارد جدید روشهای کارتگمیل شده ودرصد پیشرفت کار کاربردی ندارد .
    اگر امکان دارد ثبت این عملیات در دفتر کارفرما وپیمانکار را انجام دهید .
    سپاسگذارم

    1. سلام دوست عزیز
      از اینکه خدمات ارائه شده توسط سایت پرشین حساب رضایت خاطر شما را فراهم نموده است، بسیار خرسندیم.
      پاسخ به پرسش شما و ارائه ثبتهای حسابداری مربوطه نیازمند بررسی قرارداد کار شما است. در صورت تمایل می‌توانید نسبت به رزرو وقت مشاوره با شماره 28111228-021 تماس حاصل نمایید.

  3. سلام وقت به خیر. لطفا بفرمایید
    ۱_ مالک یا پیمانکاری که باید بر اساس یک قرارداد مشارکتی و شمولیت ماده ۳۸ ،حق بیمه پرداخت کنه باز هم الزامی به پرداخت حق بیمه ماده ۵ تامین اجتماعی داره؟
    ۲_ در قرارداد عمرانی مشارکتی که کارفرما، صورت وضعیتی پرداخت نمی کنه ، وظیفه اش در قبال تامین اجتماعی بابت پیمانکاری که حق بیمه پرداخت نکرده چیه؟
    خیلی ممنون

    1. سلام دوست عزیز
      سایت پرشین حساب پاسخگوی سوالات شما در حوزه حسابداری و مالیاتی است. برای دریافت پاسخ سوال خود، با سامانه ارتباط مردمی سازمان تامین اجتماعی با شماره 1420 تماس حاصل نموده از کارشناسان این سازمان کسب تکلیف نمایید.

  4. سلام وقت بخیر
    اگر با فرد حقیقی قرارداد پیمانکاری بسته شود با ساعت کارکرد و دستمزد مشخص ، نیازی به بیمه کردن ایشان نیست؟ و چطور میتونم نمونه قرارداد پیمانکاری داشته باشم

    1. سلام دوست عزیز
      هر قراردادی که مطابق قوانین کار جمهوری اسلامی ایران منعقد شود، مطابق ماده 148 این قانون مشمول تعلق بیمه برای کارگر است.
      نمونه قراردادهای پیمانکاری را از مشاوران حقوقی مطالبه نمایید.

      1. سلام برای قرار داد صفرتا صد سوله.فونداسیون.دیوارکشی سقف و ساخت و نصب اسکلت.با توجه به اینک تهیه مصالح هم با پیمانکار باشد.چه درصدی به قرار داد تعلق میگیرد؟و این درصد روی دستمزدها حساب میشود یا روی مبلغ کل قرار داد که شامل مصالح هم هست؟

        1. سلام دوست عزیز
          سایت پرشین حساب پاسخگوی سوالات شما در حوزه حسابداری و مالیاتی است. لازم است بدانید مرجع صلاحیت دار برای تعیین ضرایب حق بیمه قراردادهای مقاطعه کاری، واحد درآمد سازمان تامین اجتماعی است. بر این اساس همراه با اسناد و مدارک مربوط به قرارداد خود به این واحد مراجعه نموده و از کارشناسان آن کسب تکلیف نمایید.

  5. سلام. وقت بخیر
    شرکت ما ماشین های شرکت را در نمایندگی های مجاز ایران خودرو تعمیر میکند.
    اما نمایندگی ها سپرده بیمه رو قبول نمیکند
    آیا مشمول معافیتی هستند؟یا فقط سلب مسئولیت نمایندگی ؟
    ممنون میشم راهنمایی بفرمایید.

    1. سلام دوست عزیز
      مرجع صلاحیتدار جهت اظهارنظر در خصوص قراردادها و تعیین ضریب حق بیمه، واحد درآمد سازمان تامین اجتماعی است. بر این اساس همراه با قرارداد و اسناد و مدارک خود به این واحد مراجعه نموده و وضعیت بیمه خود را تعیین تکلیف نمایید.

  6. سلام وخسته نباشید
    آیا قراردادهای حق مشاوره دانشگاه که میانگین در هفته ۱۸ ساعت می باسد، شامل بیمه می شود؟

      1. باسلام آیا قراردادهای تک ناظره شرکت های نظارت حقوقی سازمان نظام مهندسی استان تهران شامل بیمه تامین اجتماعی می شوند؟

        1. سلام دوست عزیز
          در این خصوص بخشنامه های مرتبط در خصوص قراردادها مانند بخشنامه ضوابط بیمه ای مقاطعه کاران و… را مطالعه نمایید. در صورتی که نیاز به راهنمایی بیشتری دارید به واحد درآمد شعبه بیمه مربوطه مراجعه نمایید.

  7. با سلام
    سوالي كه از خدمتتون داشتم به اين شرح ميباشد .
    با يه صراف در دبي كار ميكنم كه كليه كارهاي ارزي شركت رو انجام ميده لازم به ذكره ورود و خروج ارز در دبي اتفاق ميافته و بابتش كارمزد از من ميگيره . بيمه بابت اين كارمزد من رو مشمول كرده .سوال اين هست كه شركتي كه در ايران ثبت نشده چطور ميتونه مشمول قانون تامين اجتماعي ايران باشه .

    1. سلام دوست عزیز
      از آنجا که شرکت شما به عنوان کارفرما در ایران قرار دارد، فارغ از اینکه صرافیِ پیمانکار داخل یا خارج از ایران است و یا قرارداد پیمانکاری به صورت رسمی منعقد شده یا خیر، مشمول ماده 38 قانون تامین اجتماعی و مکلف به اجرای تکالیف مربوطه هستید. از این رو لازم است کلیه اسناد و مدارک مربوطه را به واحد درآمدهای بیمه شعبه محل فعالیت خود ارائه نمایید تا از ریز جزئیات تکالیف و مبالغ قابل پرداخت خود مطلع شوید.

  8. با سلام
    بابت قراردادی که خرید کالاس برا دریافت مفاصا حساب که کارفرما 80%خرید کالا 10% دستمزد و 10% مکانیکی اعلام کرده مبنای محاسبه حق بیمه مفاصا برا کل قرارداد 7.7 محاسبه شده این درسته ؟

    1. سلام کاربر گرامی
      مرجع تشخیص ضرایب حق بیمه ، واحد درآمد شعبه بیمه مربوطه است. با همراه داشتن مدارک و قرارداد خود به واحد درآمد شعبه محل مربوطه مراجعه کنید.

  9. سلام و وقت بخیر. ما پایگاه خبری هستیم. داخل سایت تبلیغات می کنیم. الان شرکت تبیغ دهنده 8% از درآمد ما رو کم کرده و به عنوان سپرده بیمه نگه داشته، آیا افرادی که مجوز از وزارت ارشاد دارند مشمول مفاصا حساب میشن ؟

    1. سلام دوست عزیز
      در صورتی که شما برای فعالیت خود مجوزهای لازم را از انجمن صنفی رایانه‌ای دریافت نموده‌اید و همچنین فعالیت در حوزه انفورماتیک است، به استناد بخشنامه ۱۱‏/۱۴ درآمد تامین اجتماعی و با رعایت مفاد ماده ۳۸ قانون تامین اجتماعی می‌توانید نسبت به دریافت مفاصا حساب بیمه بدون ضریب اقدام نمایید.

      1. سلام خدمت کارشناس محترمانه قراداد پیمانکاری اجرا ونگهداری فضای سبز دارم که تامین صد در صد مصالح هم با خودم میباشد چند در صد حق بيمه تعلق می‌گیرد
        ممنون از شما

        1. سلام دوست عزیز
          با استفاده از بخشنامه شماره 1000/99/12101 مورخ 99/12/20، می‌توانید ضریب حق بیمه قرارداد خود را بر اساس جزئیات آن بیابید. اما از آنجا که ضریب حق بیمه به نوع قرارداد و ماهیت کار بستگی دارد، لازم است همراه با قرارداد خود و سایر اسناد مرتبط به واحد درآمدهای بیمه تامین اجتماعی مراجعه و از ایشان کسب تکلیف نمایید.

  10. سلام شرکت خدمات مسافرت هوایی هستیم ردیف پیمان جهت یکی از شرکتهای هواپیمایی گرفتیم و دوماه اول حق بیمه کلیه افرادکه در لیست بیمه بودند را در ردیف پیمان پرداخت کردیم و از ماههای بعد طبق هماهنگی با شرکت هواپیمایی فقط یک نفر درردیف پیمان پرداخت و بقیه پرسنل به کد شرکت منتقل شدند الان تامین اجتماعی بابت دوماه اول جریمه فرستادند و دلیل آن اعضای هیئت مدیره هستند که نباید در ردیف پیمان وارد میشدند . آیا قانون و تبصره ای جهت رفع این مشکل هست ؟

    1. سلام کاربر گرامی،
      در صورتی که اعضای هیئت مدیره موظف در آن پیمان مشغول فعالیت باشند اسامی آنها با معرفی و تایید واگذارنده پروژه میتواند به عنوان مدیر پروژه در ردیف پیمان ذکر شود.

  11. با سلام
    شرکت پخش مواد غذایی هستیم که به تازگی از حقیقی به حقوقی تبدیل شدیم . جهت پخش کالا به فروشگاههای زنجیره های با تولید کنندگان قرارداد میبندیم که کالای امانی آنها را با دریافت درصدی به عنوان پورسانت به فروشگاههای زنجیره ای ارسال کنیم (مبلغ پورسانت ما پس از واریز وجه فروش رفته به حساب تولید کننده توسط تولیدکننده محاسبه و پرداخت میگردد). پرسنل شرکت خودمون هم در سازمان تامین اجتماعی بیمه هستند . آیا مشمول ماده 38 هستیم و غیر عمرانی محسوب میشویم؟ باید 16.67% حق بیمه پرداخت کنیم ؟
    ممنون میشم راهنمایی بفرمایید.

    1. سلام کاربر گرامی،
      مرجع تصمیم گیری نسبت به درصد قراردادها، کارشناس واحد درآمد بیمه تامین اجتماعی است.
      لازم است با همراه داشتن قرارداد و مدارک و مستندات لازم به واحد درآمد شعبه بیمه مربوطه مراجعه کنید که درصد دقیق قرارداد مشخص شود و دچار مشکلات احتمالی در آینده نشوید.

  12. سلام وقت بخیر
    در قرار دادهای غیر عمرانی تهیه و اجاره ماشین آلات در درصد مکانیکی محاسبه می شود؟
    و اینکه اگر 65 درصد مکانیکی باشه و 35 درصد غیر مکانیکی باز به 35 درصد کار ضریب 16 میخوره

    1. سلام کاربر گرامی،
      با در دست داشتن قرارداد به واحد درآمد شعبه بیمه مربوطه مراجعه کنید تا با توحه به جزئیات قرارداد، ضریب بیمه مشخص شود.
      برای حق بیمه قراردادهای غیر عمرانی اگر قسمتی از کار به صورت مکانیکی و قسمتی دستی باشد، حق بیمه بخش مکانیکی با ضریب 7.78% و بخش دستمزدی با ضریب 16.67% محاسبه میشود.

      1. سلام
        واحد درآمد شعبه بیمه مربوط به قراردادی پیمانکاری اینجانب از بنده درخواست آنالیز و ارایه هزینه داشته است. ممنون میشم راهنمایی بفرمایید

        1. سلام کاربر گرامی،
          تا زمانی که قرارداد رویت نشود و جزئیات کار مشخص نباشد اعلام ضریب بیمه امکان پذیر نیست. ممکن است به کارگذاری بیمه تامین اجتماعی مراجعه کرده باشید. لازم است به شعبه بیمه تامین اجتماعی مربوطه (واحد درآمد شعبه) مراجعه کنید. راهنمایی این موارد بدون دریافت هزینه انجام خواهد شد.

  13. سلام نمایندگی بیمه دارم و امسال تامین اجتماعی برای سال ۹۶من را جریمه کرده اند طبق ماده ۳۸قانون تامین اجتماعی و من نیروی کار هم ندارم و آن هم با ۱۵درصدمحاسبه کرده اند،آیا تبصره ،ماده یا بخشنامه ای جهت اعتراض وجود دارد راهنماییم کنید لطفا؟؟؟

    1. سلام کاربر گرامی،
      با توجه به بخشنامه 11.3 جدید درآمد سازمان تامین اجتماعی و با توجه به رای دیوان عدالت اداری شماره 1815مورخ 93/11/06، نمایندگان و کارگزارانی که کار را به تنهایی و بدون کارمند و بازاریاب انجام دهند از شمول ماده 38 تامین اجتماعی خارج هستند و مفاصاحساب انها صفر است. البته لازم است انفرادی بودن کار اثبات شود.

      1. سلام
        شرکت دولتی هستیم در خصوص قراردادهای غیر عمرانی (دستمزدی) سوال داشتم.
        مبلغ دریافتی سازمان در این نوع قراردادها به غیر از حق بیه سهم کارگر و کارفرما( ۳۰ درصد) بعهده کیست پیمانکار یا کارفرما منظور ۱۶/۶۷ میباشد

        1. سلام دوست عزیز
          به طور معمول، کارفرما وظیفه پرداخت حق بیمه را برعهده دارد. این وظیفه در قراردادهای پیمانکاری به پیمانکار یا مقاطعه‌کار محول می‌شود و کارفرما وظیفه نظارت بر این فرآیند را برعهده دارد.

    1. سلام کاربر گرامی،
      اگر قرارداد پیمانکاری بابت این موضوع دارید لازم است مفاصا بیمه بگیرید.

  14. سلام. من شغلم طراحی هست و کار رو به تنهایی و با کامپیوتر و در نرمافزار فتوشاپ و در منزل انجام می دهم. ضمنا کار قراردادی نیست و فاکتوری هست. متاسفانه بیمه روی هر فاکتور 16.67 از مبلغ رو میگیره بعنوان مفاصا حساب و علی رغم اعتراض های فراوان نتیجه ای نگرفتم. من پیگیری کردم متوجه شدم کار به تنهایی بیمه ندارد. نظر شما چیست؟!؟!؟!

    1. سلام دوست عزیز
      به تنهایی انجام شدن کار برای اداره بیمه باید ثابت شود چراکه ممکن است افرادی آن شخص را پشتیبانی کرده باشند بنابراین این مورد باید به بیمه اثبات شود. به عبارتی قراردادهای انفرادی و تک نفره از پرداخت حق بیمه معاف هستند به شرطی که رابطه کارگری، کارفرمایی و دستوری و اقتصادی نداشته باشد. برای راهنمایی بیشتر پیام خود را با جزئیات به واتساپ شماره 09207112980 ارسال نمایید تا توسط کارشناس راهنمایی و پاسخ داده شود.

  15. سلام واقعا از زحمات شما سپاسگزارم . چندین سال است که بعنوان یکی از معتبر ترین سایت های مالی -بیمه و…..از مطالب این سایت استفاده میکنم و همیشه برایم مفید بوده و نهایت استفاده را از مطالب برده ام.با تشکر و سپاس مجدد………….

  16. سلام در فاکتورهای انجام خدمات مثلا تعمیر فلان دستگاه از طرف نماینده شرکتی انجام میگیرد بایستی کارفرما 16.67 درصد از مبلغ کل رو نگه داره تا ذینفع مفاصا حساب از سازمان تامین اجتماعی بیاره؟ و ایا در اینجور مواقع مبلغ هر چی باشه این جور رفتار میشه؟ممنون میشم

    1. سلام
      بله
      طبق قانون باید مفاصاحساب بیمه را دریافت کنه تا کارفرما مبلغ نگه داشته شده را آزاد و پرداخت کنه

  17. قراردادهای انفرادی مربوط به اشخاص حقیقی مشمول ارائه مفاصا حساب بیمه نخواهند بود.
    – در مواردی که پیمانکار، کار موضوع قرارداد را راسا” و به تنهایی انجام دهد و به طور کلی از نیروی انسانی دیگر استفاده ننماید، مشمول ماده 38 قانون تامین اجتماعی نخواهد بود و واگذارنده کار کار فرما می باید بدون اخذ مفاصاحساب این سازمان با وی تسویه حساب کند

  18. با سلام خسته نباشید ، اگر بازنشسته تامین اجتماعی قرارداد بازاریابی و فروش با سازمانی منعقد نمایید که منفردا کار انجام دهد آیا مشمول پرداخت بیمه میشود؟ ممنون

    1. سلام
      طبق بخشنامه 108 درآمد سازمان تامین اجتماعی
      به موجب دادنامه شماره 58 مورخ 25/5/ 76 هیات عمومی دیوان عدالت اداری که عینا نقل می‌گردد:

      حکم مقرر در ماده 38 قانون تامین اجتماعی ناظر به پیمانکارانی است که در اجرای قرارداد پیمانکاری از وجود کارگر استفاده می‌کنند بنابراین تسری و تعمیم آن به پیمانکاران فاقد کارگر انطباقی با هدف مقنن ندارد و بخشنامه شماره 108 مورخ 5/6/1360 در حدی که مفهوم مشمول ماده مزبور نسبت به مواردی که قرارداد منحصراً توسط شخص پیمانکار اجرا می‌شود خلاف قانون شناخته میشود و مستندا به قسمت دوم ماده 25 قانون دیوان عدالت اداری ابطال می‌گردد.

      ماده 38 نسبت به مواردی که قرارداد منحصراً توسط شخص پیمانکار اجرا می‌شود نافذ نمی‌باشد لذا با جلب توجه واحدها با اینکه باستناد دادنامه مذکور که در حکم قانون است کارفرمایان تکلیفی به رعایت ماده 38 قانون در مورد پیمانکارانی که شخصاً و به تنهایی کار موضوع قرارداد را انجام میدهند ندارند. صدور مفاصا حساب جهت پیمانهای مزبور نیر از طرف سازمان منتفی خواهد بود و در اجرای دادنامه مزبور جهت اقدامات معمول بشرح ذیل مقرر می‌دارد:

      1- در مورد آن دسته از قراردادهای مشمول بخشنامه 108 درآمد که حق بیمه آنها وصول شده است اعم از اینکه مفاصا حساب صادر شده یا نشده باشد اقدامات به قوت خود باقی خواهد بود.

      2- در مورد آن دسته از قرادادهائی‌که مشمول بخشنامه 108 درآمد بوده و حق بیمه آنها محاسبه و مطالبه گردیده لیکن تا تاریخ ابلاغ این دستور وصول نشده است در صورتی‌که پبمانکار از مزایای تامین اجتماعی استفاده ننموده باشد موضوع بدهی آنها کان لم یکن و پرونده امر مختومه محسوب می‌گردد.

      3- در مورد قراردادهائی‌که تاکنون حق بیمه آنها محاسبه نشده یا بعداً به سازمان ارائه می‌گردد چنانچه کار موضوع قرارداد بصورت پیمانکاری انجام و مندرجات قرارداد نیز دلالت بر انجام کار توسط شخص پیمانکار به تنهایی داشته باشد و کارفرما نیز موضوع را گواهی نماید مانند قراردادهای اجاره اتومبیل، کارگزاران دفاتر مخابراتی روستائی و. .. نیازی به تشکیل پرونده و محاسبه و مطالبه حق بیمه و صدور مفاصا حساب نمی‌باشد و چنانچه پرونده تشکیل شده باشد می‌بایستی مختومه شود.

      4- واحدها توجه داشته باشند قراردادهایی که به موجب آن طرف قرارداد (مجری) در طول دوره قرار داد باید در اختیار کارفرما باشد و کارفرما کاری را که در قرارداد مشخص شده است بطور روزانه به وی محول می نماید و حق الزحمه وی نیز بصورت ماهانه یا اقساط ماهانه پرداخت می‌شود قرارداد پیمانکاری نبوده بلکه قرارداد کار محسوب و می‌بایستی حق بیمه این قبیل قراردادها طبق ماده 28 قانون تامین اجتماعی محاسبه و از کارفرمای مربوط مطالبه و وصول گردد.

      5- کلیه افرادی که قبلا از طریق قراردادهای پیمانکاری مشمول بخشنامه 108 درآمد بیمه شده اند منجمله کارگزاران دفاتر مخابراتی می‌توانند بیمه خود را از طریق بیمه اختیاری یا صاحبان حرف و مشاغل آزاد ادامه دهند.

      6- مدیران کل و کارشناسان درآمد استانها، روسا و مسئولین درآمد شعب و نمایندگیها مسئول حسن اجرای این دستور می‌باشند.

  19. سلام
    اگه کسی( دانشجویی ) قرار داد سرویس ایاب و ذهاب شرکتی را به صورت شخصی با ماشین شخصی پدرش انجام دهد و طیق ماده 2 شخصا” مجری قرارداد بوده و برابر دادنامه 58 مورخه 25/05/76 دیوان عدالت اداری معاف از حق بیمه میباشد و بیمه وی را به استناد ماده 38 به پرداخت حق بیمه نماید در دفاع از خود به چه ماده و قانونی باید اشاره نماید تا موفق باشد از راهنمایی جنابعالی بی نهایت ممنون هستم

  20. با سلام و عرض ادب
    به یاری خدا میخواهم کار جدیدی را شروع کنم که موضوع آن بازاریابی است. آیا باید بازاریاب ها را بیمه کنم؟ اگر خودشان بیمه باشند و فقط روزی سه چهار ساعت مشغول به کار من شوند چطور؟؟
    مبلغ بیمه کردنشون چقدره؟
    ممنون از پاسختون

    1. سلام کاربر عزیز. هر نیروی کاری به ازای ساعات کاری که برای شما مشغول به کار است حقوق و مزایای دریافتی را پرداخت کنید اعم از پایه حقوق به ازای ساعت کاری که برایتان کار کرده و بیمه و سایر مزایا. موفق باشید

      1. 1- اینکه از جای دیگری بیمه باشند چی میشه؟
        2- بیمه کسی که روزی 4 ساعت کار میکنه چطور محاسبه میشه؟
        3- و اینکه حق بیمه کامل رو من باید بپردازم یا بخشی از اون به عهده خودشونه؟؟؟

        واضح تر بفرمایید ممنون میشم

        1. سلام کاربر گرامی. کارفرمایان مکلفند طبق ماده ٣٢ قانون تامین اجتماعی لیست و حق بیمه افراد شاغل در کارگاه را فارغ از ساعات حضور در کارگاه به صورت روزانه و با رعایت حداقل و حداکثر دستمزد سال جاری به شعب تابعه ارسال و پرداخت نمایند.
          در مورد سهم حق بیمه شما هم باید عرض کنم که7 درصد حق بیمه کارگر است که نیروی به کارگمارده شده باید پرداخت کند و معمولا از حقوق او کسر میشود.

  21. با سلام .
    ضمن سپاس بابت زحماتتون و مقاله خوبتون .
    در یک قرارداد پیمانکاری ساختمان بین دو فرد خصوصی ، تکلیف پرداخت بیمه و اخذ مفاصاحساب مشخص نشده و هیچ اشاره ای در قرارداد به این مورد نشده و قرارداد هم به شرایط عمومی پیمان استناد نداده است. بنده به عنوان کارفرما میخواهم بدونم که آیا با وجود اینکه در قرارداد وظیفه اخذ مفاصاحساب را صراحتا به عهده پیمانکار قرار ندادم آیا میتوانم به ماده 38 استناد کنم؟یا اینکه عرفی وجود داره که این وطیفه را برای پیمانکار فرض کرده باشد و من به آن استناد کنم؟ در ضمن مبلغی که در ابتدای شروع به ساخت به عنوان حق بیمه میگیرند آیا همان بیمه مذکور در قانون است و یا اینکه باید جداگانه باز هم بیمه ای پرداخت کرد؟

    1. سلام جناب مهدوی
      همانطوریکه میدانید پیمانکار می بایست یک نسخه قرارداد را به شعبه تامین اجتماعی تحویل دهد تا کدکارگاه دریافت نماید. طبق قانون ، پیمانکار می بایست ماهیانه لیست حقوق خود را ارائه کند. از هر صورت وضعیت 5 درصد سپرده بیمه کسر می شود تادر انتهای قرارداد بتواند با ارائه مفاصاحساب ، مبالغ فوق آزاد شود/ . شما دقیقاً می توانید به ماده 38 و بخشنامه جدید درآمد استناد کنید.

  22. عرض سلام و خسته نباشید
    لطفا در صورت امکان (تمامی) قوانین و مقررات بیمه تامین اجتماعی، مربوط گرفتن مفاصا حساب شرکت‌های فناوری اطلاعات رو به اطلاع دهید.
    ذکر تنها شماره بخشنامه و یا شماره ماده کافیست.
    مشکلات زیادی برای گرفتن مفاصا حساب دارم در صورتی که جزء شرکتهای انفورماتیک هم هستیم.
    با آرزوی پیشرفت روزافزون برای شما و همکارانتان.

    1. سلام جناب رهنمافر عزیز

      با تایپ کردن : قوانین تامین اجتماعی در قسمت جستجوی سایت ، می توانید جدیدترین کتاب کامل تامین اجتماعی را به صورت الکترونیکی دانلود کنید .
      همینطور با تایپ مفاصاحساب می توانید مقالات مفیدی در سایت مطالعه کنید.
      موفق و سربلند باشید.

  23. بادرود

    شرکتی عدم فعالیت دارد و قبلا جهت دریافت کدکارگاهی اقدام نموده ولی بدلیل مسکونی بودن محل سکونت، نتوانسته کد کارگاهی بگیرد. به تازگی تامین اجتماعی، بخشنامه ای ابلاغ کرده که شرکتهایی که لیست بیمه نمی دهند، مشمول جریمه می شوند. (بخشنامه شماره 12 که متن آن فعلا در هیچ سایتی قابل مشاهده نیست). حال این شرکت میتواند به دلیل آگاهی از بدهکار بودن یا نبودن، درخواست مفاصاحساب به بیمه بدهد؟

    با سپاس فراوان

    1. سلام وقت بخیر
      تاریخ تشکیل کارگاه ۱۸ اردیبهشت سال ۱۴۰۰ بوده برای مفاصا حساب ۶ماهه اول سال بیمه درصد رو کامل میگیره یا با توجه به تعداد روزهای فعالیت کارگاه در ۶ ماهه اول باید درصد محاسبه بشه؟
      با تشکر

      1. سلام. وقت بخیر
        یه سوال از خدمتتون داشتم.
        بنده راننده تریلی هستم و از طریق باربری ، بارهای یه شرکت تولیدی رو حمل میکنم. الان شرکت مورد نظر میگه طبق اعلام تامین اجتماعی باید ۸ درصد به عنوان سپرده بیمه از صورت حساب باربری کسر بکنیم.
        با توجه به اینکه باربری با شرکت مربوطه قرارداد نداره و تسویه حساب بینمون بعد از تحویل بار به مقصد انجام میشه ، آیا شامل سپرده بیمه میشیم؟
        شرکت پول رو به حساب باربری میریزه و باربری پول ما رو میده.
        برای کل بارها هم بارنامه رسمی میگیریم و پولمون رو بعد از تحویل بارنامه به شرکت ، به حساب باربری میریزن.
        ممنون میشم راهنمایی بفرمایید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شروع نامنویسی دوره حضوری آنلاین ۳۳ ام صفرتاصدمالیات ۱۴۰۲

آخرین بروزرسانی ها :

بروز ترین دوره ها :