فهرست مطالب


حسابداری پیمانکاری یکی از شاخه های حسابداری است که درآمد ها و هزینه های پیمان های بلند مدت را بررسی میکند تا سود ناشی از آن را بین دو قطب اصلی که کارفرما و پیمانکار می باشد تقسیم تخصیص نماید.

گستره حسابداری پیمانکاری بسیار وسیع است به طوری که استاندارد حسابداری شماره 9 با عنوان حسابداری پیمان های بلند مدت برای تشریح این موضوع مالی به تحریر درآمده است. در این تئوری یک بحث مهم گنجانده شده است که پرداختن به آن هر چقدر هم تکرار مکررات باشد اما همچنان جای بحث دارد. و آن هم ماده 38 بیمه می باشد.

چه قراردادهایی پیمانکاری هستند؟

وقتی صحبت از پیمان و پیمانکار به میان می آید همه تصور میکنند که این موضوع مختص ساختمان سازان و این قبیل افراد است.اما در حقیقت این طور نیست و این دست از افراد فقط یک نمونه از آن است. قرارداد انجام کارهای حسابرسی، مشاوره ایی و تمام قراردادهایی که قرار است در هر مرحله پیمانکار بخشی از کار را به کارفرما تحویل دهد از این نوع هستند.

حق بیمه در حسابداری پیمانکاری بر اساس ماده 38 بیمه:

بر اساس ماده 38 قانون تامین اجتماعی از هر صورت وضعیتی که پیمانکار به کارفرما برای انجام پروژه تحویل میدهد باید به میزان 5درصد ناخالص کارکرد آن، نزد کارفرما نگه داشته شود.این سپرده به اضافه آخرین قسط پیمانکار نزد کارفرما نگهداری خواهد تا زمانی که پیمانکار به تامین اجتماعی مراجعه نماید و مفاصاحساب او توسط تامین اجتماعی صادر گردد.

میزان حق بیمه قراردادهای پیمانکاری

  • میزان حق بیمه قراردادهای پیمانی در کل به میزان 6.6 درصد ناخالص کارکرد است. جزئیات آن به این قرار است : 1.6 درصد پیمانکار و 5 درصد سهم کارفرما. که از این بابت 0.6 درصد مربوط به بیمه بیکاری خواهد بود.
  • حق بیمه قراردادهای مشاوره ایی با بقیه تفاوت دارد و جمعا به میزان 15.6% ناخالص کارکرد خواهد بود. که از این میزان 3.6% سهم مشاور و 12% سهم کارفرما خواهد بود. همچنین بیمه بیکاری در این مورد 1.6 درصد است.
  • اگر قراردادی که منعقد شده است به این طریق باشد که کارفرما همه مصالح را با هزینه خود تامین کند، حق بیمه بر اساس 15% ناخالص کل قرارداد به اضافه1/9 حق بیمه بیکاری محاسبه میشود.
  • اگر قراردادی که منعقد شده است به این طریق باشد که مصالح و دستمزد و ابزار به عهده کارفرما باشد، 7درصد ناخالص کل به اضافه 1/9 حق بیمه بیکاری محاسبه میشود.

ماده 38 بیمه

نکته مهم: بعد از اینکه پیمان تمام شد پیمانکار بیمه خود را بر اساس درصدهای 7%و 15%و 1/9  که توضیح دادیم، بیمه خود را حساب میکند و مابه تفاوتش تا مبلغ پرداختی به تامین اجتماعی را باید پرداخت نماید. قسمت مهم قضیه اینجاست که اگر مبلغ محاسبه او از پرداختی به سازمان کمتر باشد از این بابت مبلغی پس گرفته نخواهد شد. مثال زیر گویای مطلب خواهد بود.

مثال) آقای احمدی به عنوان پیمانکار قراردادی را برای اجرا دریافت نموده است. در این قرارداد مطرح شده که مصالح کلا توسط کارفرما و به هزینه او تامین میشود. همچنین مبلغ کل پیمان 100میلیون است. آقای احمدی در دوران اجرای پروژه مبلغ 10میلیون بابت حق بیمه بر اساس لیست حقوق پرداخت کرده است.

پاسخ:

به دلیل اینکه مصالح با کارفرماست پس حق بیمه 15 درصد است:

حق بیمه                  15.000.000=15%*100.000.000

حق بیمه بیکاری                      1.666.667=1/9*15.000.000

مابه تفاوت قابل پرداخت          6.666.667=10.000.000 -16.666.667

به این ترتیب آقای احمدی این مبلغ را در تاریخ دریافت مفاصاحساب باید پرداخت کند.

مطالب زیادی در خصوص حسابداری پیمان های بلند مدت و استاندارد شماره 9 وجود دارد که علاقه مندان باید در فرصت مناسب نکات آموزشی را مطالعه نمایند. برای این منظور خواندن کتاب و جزوه به شما کمک نخواهد کرد. فیلم های آموزشی در ارتباط با هر موضوعی سریع ترین راه یادگیری است.

آموزش حسابداری پیمانکاری 

مطالب مرتبط با این موضوع:

فیلم آموزش حسابداری پیمانکاری

با اشتباهات حادثه ساز در حسابداری پیمانکاری بیشتر آشناشوید

مالیات بر ارزش افزوده شرکتهای پیمانکاری با مثال

“ادعا”در حسابداری پیمانکاری چه کاربردی دارد؟

 

پر بحث ترین مقالات مرتبط

دیگر مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شروع نامنویسی دوره حضوری آنلاین ۳۳ ام صفرتاصدمالیات ۱۴۰۲

آخرین بروزرسانی ها :

بروز ترین دوره ها :