فهرست مطالب

حسابداری تسعیر ارز

رشد و پیشرفت تکنولوژی در تمام دنیا موجب شده تا تجار در هر نقطه ایی به فکر گسترش حیطه ارتباطات خود باشند به طوری که تمیلات آنها به افزایش ارتباطات راه های تجاری گسترده ایی را ایجاد کرده است. ولی این تجارت ها در کنار اینکه موجب سودآوری و پیشرفت هرچه بیشتر بازارها در نقاط مختلف دنیا میشود مشکلاتی را هم در بر دارد. یکی از آنها تفاوت نرخ ارز در کشور ها و مشکلات مربوط به آن است.

این مورد به قدری با اهمیت است که حتی یکی از استاندارد های حسابداری را با عنوان استاندارد حسابداری شماره 16 آثار تغییر در نرخ ارز یا همان حسابداری تسعیر ارز به آن اختصاص دادند. زمانی که یک تاجر ( چه یک فرد حقوقی باشند و یا یک فرد حقیقی)  تصمیم به مبادله کالا و خدمات با یک فرد خارجی از کشوری دیگر میگیرد موظف است که مبادلات خود را در ترازنامه و دیگر صورت های مالی قید نماید. برای اینکار باید عملیات خود را به واحد پول گزارشگری ( ریال ) تسعیر نماید.

هدف اصلی برای اینکار در واقع این است که بسنجیم چه نرخی برای تسعیر بکار گرفته شود که بتوان تسعیر را انجام داد و آثار مالی که ناشی از این تغییر نرخ ارز است به چه شکلی در صورت های مالی نمایش داده شود.

زمانی که ارزش ارز دو طرف معامله چه در زمینه خرید و چه در زمینه فروش با هم تفاوت داشته یاشند باید این تفاوت محاسبه و سود یا زیان ناشی از تسعیر ارز تعیین گردد. با ذکر مثالی این موضوع حتما برای شما در ادامه عنوان میشود.

شناسایی سود تسعیر ارز در موسسات دولتی و غیر دولتی:

شناسایی سود تسعیر ارز در موسسات دولتی و غیر دولتی متفاوت است به این طریق که در موسسات و شرکت های غیر دولتی تفاوتهای تسعیر معاملات ارزی در صورت سود و زیان دوره شناسایی میشود و در موارد خاص هم به حساب بهای تمام شده دارایی منظور میشود.

در شرکت ها و موسسات دولتی تسعیر معاملات ارزی طبق ماده 136 قانون محاسبات عمومی به حساب اندوخته تسعیر دارایی و بدهی های ارزی منظور میشود و در صورت سود و زیان جامع منظور میگردد.

حسابداری تسعیر ارز

مثالی از شناسایی سود ناشی از تسعیر ارز در زمان فروش ارزی:

شرکت الف در 12/12/ 95 کالایی را به مبلغ 25000 یورو به یک شرکت خارجی فروخته است. شرایط فروش به صورت نسیه شش ماهه بوده که وجه آن در تاریخ 96/6/12 دریافت گردید. تغییرات نرخ ارز در تاریخهای مابین این مدت زمان به این شرح اعلام شده است:

  • 12/12/ 95  نرخ هر واحد یورو  15000 ریال

** ثبت حسابداری در این تاریخ: حسابهای دریافتنی ارزی (15000*25000 ) بدهکار375000000

.                                                                                                    فروش کالا بستانکار 375000000

  • 95/12/29  نرخ هر واحد یورو  14800 ریال

** ثبت حسابداری در این تاریخ: زیان تسعیر ارز ( 15000-14800)*25000 بدهکار  5000000

.                                                                            حسابهای دریافتنی ارزی بستانکار 5000000

  • 96/6/12  نرخ هر واحد یورو  15300 ریال

** ثبت حسابداری در این تاریخ: وجوه نقد ارزی ( 15300*25000) بدهکار 382500000

.                                                                  حسابهای دریافتنی ارزی (14800*25000) بستانکار 370000000

.                                                                    سود تسعیر ارز بستانکار   12500000

بدین ترتیب سود ناشی از معاملات ارزی در زمان فروش ارزی شناسایی و در دفاتر ثبت خواهد شد. این مورد شاید به اندازه ایی که در مباحث تئوریک غیر قابل لمس است در عمل سخت و دشوار نباشد ولی ترس برخی از حسابداران بر این موضوع باعث شده تا از این محاسبات دوری کنند و در حیطه اعتبارات اسنادی وارد نشوند. اما اگر این اقدام انجام گردد به درآمدهای خوبی دست خواهند یافت.

در هر حال پیشنهاد ما به شما استفاده از مباحث خاک خورده حسابداری در بازار کار است تا درآمدزایی بیشتر را همراه داشته باشد. با آرزوی موفقیت برای شما.

https://persianhesab.com/changes-in-exchange-rates/

https://persianhesab.com/معاملات-ارزی-را-بشناسید/

https://persianhesab.com/حسابداری-معاملات-ارزی/

 

پر بحث ترین مقالات مرتبط

دیگر مقالات مرتبط

2 پاسخ

  1. سلام
    اگر مانده تسعیر ارز عملیات خارجی بستانکار شود به چه شکل در صورت سود وزیان جامع گزارش می شود.

    1. باسلام خدمت شما کاربر محترم
      صورت سود و زیان جامع،شامل این اقلام می باشد:1.صورت سود و زیان،2.اقلامی که مستقیما به حقوق صاحبان سهام منظور شده اند مانند مازاد تجدید ارزیابی یا سود و زیان تسعیر ارز عملیات خارجی،3.اقلام مربوط به گردش حساب سود و زیان انباشته مانند تعدیلات سنواتی(سایر تغییرات در سود انباشته که فقط جابجایی حقوق صاحبان سهام است،لحاظ نمی شود).صورت سود و زیان جامع باید موارد زیر را به ترتیب نشان دهد:1.سود یا زیان خالص دوره طبق صورت سود و زیان 2.سایر درآمدها و هزینه های شناسایی شده به تفکیک 3.تعدیلات سنواتی.مانده تسعیر ارز زمانی که بستانکار باشد در زیر گروه سایر درآمد ها و هزینه ها آورده شده و افزاینده سود جامع می باشد.موفق باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شروع نامنویسی دوره حضوری آنلاین ۳۳ ام صفرتاصدمالیات ۱۴۰۲

آخرین بروزرسانی ها :

بروز ترین دوره ها :