فهرست مطالب

مالیات تنخواه گردان چیست؟

مالیاتی که در صورت عدم رعایت اصول و قوانین ارائه شده از سوی سازمان مالیاتی به تراکنش های بانکی حساب تنخواه گردان تعلق میگیرد

شرط پذیرش هزینه تنخواه گردان به عنوان هزینه قابل قبول مالیاتی چیست؟

برای هزینه های کمتر از 5 میلیون تومان محدودیتی نیست اما برای هزینه های نقدی بیش از 5 میلیون تومان، پرداخت هزینه از طریق سیستم بانکی شرط پذیرش تنخواه گردان است

آیا میتوان از تعلق مالیات تنخواه گردان پیشگیری نمود؟

بله برای اطلاع از این مسئله مطلب را مطالعه نمایید

مالیات تنخواه گردان یکی از مواردی است که بسیاری از کارفرمایان نسبت به آن بی‌تفاوت هستند. در واقع بسیاری از صاحبان کسب و کارها با این دیدگاه که هزینه‌هایی که از حساب تنخواه شرکت انجام می‌شود، جزء هزینه‌های قابل قبول مالیاتی محسوب می‌شود، هر گونه هزینه‌ای را از این حساب پرداخت می‌کنند. در این مطلب آموزش رایگان مالیات همراه ما باشید تا شما را با مالیات تنخواه گردان و شرایط پذیرش هزینه‌های تنخواه به عنوان هزینه‌های قابل قبول مالیاتی آشنا نماییم.

می‌دونستی پرشین حساب یه آموزش بی‌نظیر مالیاتی داره که با اون میتونی صفر تا صد مالیات رو یاد بگیری، همه تکالیف مالیاتیت رو به سادگی انجام بدی و از تسهیلات مالیاتی حداکثر استفاده رو داشته باشی و مالیات منصفانه‌ای پرداخت کنی؟ روی لینک زیر کلیک کن.

آموزش مالیات

سازمان مالیاتی طبق تصویبنامه شماره 77899/ت59727هـ مورخ 1401/5/9 مبلغ هزینه قابل قبول مالیاتی موضوع تبصره 3 ماده 147 ق.م.م را از 50,000,000 ریال به 200,000,000 ریال اصلاح نمود. اما این مبلغ هنوز در قانون مالیاتهای مستقیم درج نشده است.

تنخواه گردان چیست و تنخواه دار کیست؟

تنخواه گردان مبلغی است که هر کسب و کار برای انجام امور جاری مجموعه که مبلغ دقیق آن مشخص نبوده، مانند انجام خریدهای جزئی روزانه، پرداختهای با مبلغ اندک (ایاب و ذهاب) در اختیار یکی از کارکنان شرکت قرار می‌گیرد.

تنخواه دار شخصی است که مسئولیت هزینه‌کرد و ارائه گزارشات مربوط به تنخواه گردان را بر عهده دارد. برای آشنایی بیشتر با تنخواه و انواع تنخواه گردان مطلب “آموزش گام به گام تنخواه گردان” را مطالعه نمایید.

مالیات تنخواه گردان چیست؟

برای هزینه کرد از تنخواه گردان نیاز به تایید مدیران شرکت نیست؛ اما این مسئله بدان معنا نیست که تنخواه دار می‌تواند بدون هیچ محدودیتی نسبت به انجام هزینه و با هر مبلغی اقدام نماید. در واقع هزینه کرد از حساب تنخواه گردان بر اساس دستورالعمل اجرای تنخواه گردان که در هر شرکت به صورت مجزا تدوین می‌شود، انجام می‌شود.

در صورتی که تنخواه گردان بر اساس دستورالعمل شرکت و قوانین سازمان مالیاتی هزینه نشود، هزینه تنخواه گردان در گروه هزینه های مورد قبول دارایی قرار نگرفته، شرکت با چالش‌های مالیاتی مواجه خواهد شد. در حقیقت حساب تنخواه گردان به عنوان یکی از منابع محاسبه مالیات تلقی شده و مشمول مالیات تنخواه گردان خواهد شد.

خوب است بدانید:

شاید تصور کنید چرا باید برای مبالغ اندک تنخواه این قدر حساسیت به خرج داد؟ لازم است بدانید مبالغ تنخواه گردان همیشه اندک نیست. در حقیقت در برخی شرکتهای بزرگ با هزینه‌های زیاد ممکن است تنخواه گردان به صورت هفتگی و با مبالغ بالا پرداخت شود. بدین ترتیب عدم نظارت بر مبالغ تنخواه گردان می‌تواند مشکلات بزرگی برای تنخواه دار و شرکت ایجاد نماید.

شرط پذیرش هزینه تنخواه گردان به عنوان هزینه قابل قبول مالیاتی

سازمان مالیاتی در تبصره 3 ماده 147 قانون مالیاتهای مستقیم، شرایط پذیرش هزینه تنخواه گردان به عنوان هزینه های قابل قبول مالیاتی را بیان نموده است. متن تبصره 3 ماده 147 ق.م.م عبارت است از:

“پذیرش هزینه­ های پرداختی قابل قبول مالیاتی موضوع این قانون که به شیوه تهاتری انجام نشود، از مبلغ 50,000,000 ریال (5 میلیون تومان) به بالا منوط به پرداخت یا تسویه وجه آن از طریق سامانه (سیستم) بانکی خواهد بود.”

به این ترتیب شرط قابل قبول بودن هزینه کردهای نقدی تنخواه گردان به شرح زیر است:

  • هزینه های بالای 5 میلیون تومان حتما از طریق سیستم بانکی انجام شود(مبلغ هزینه پرداختی به صورت نقدی، کمتر از مبلغ 5 میلیون تومان باشد)

! نکات:

1- سازمان مالیاتی طبق تصویبنامه شماره 77899/ت59727هـ مورخ 1401/5/9 مبلغ هزینه قابل قبول مالیاتی موضوع تبصره 3 ماده 147 ق.م.م را از 50,000,000 ریال به 200,000,000 ریال تغییر داد.

2- دقت کنید که این تبصره قانونی به منظور تعیین سقف گردش حساب برای مالیات تنخواه گردان نیست؛ بلکه تنها سقف پذیرش هزینه‌های نقدی به عنوان هزینه قابل قبول را بیان نموده است.

بخشنامه مالیاتی تنخواه گردان

با توجه به اهمیت پذیرش هزینه تنخواه گردان به عنوان هزینه قابل قبول مالیاتی، سازمان مالیاتی با صدور بخشنامه‌ای نسبت به شفاف سازی تبصره 3 ماده 147 ق.م.م اقدام کرده است. در این بخشنامه به شماره 200/96/131 مورخ 1396/10/4 عنوان شده است:

حدنصاب مندرج در تبصره 3 ماده 147 ق.م.م، صرفا در خصوص هزینه‌های پرداختی که به صورت نقدی و بیش از 50 میلیون ریال (200 میلیون ریال) است، جاری است. به بیان دیگر، در صورتی که هزینه‌های پرداختی نقدی بیش از پنجاه میلیون ریال (دویست میلیون ریال)، از طریق سیستم بانکی مودی انجام نشده باشد، از نظر مالیاتی قابل قبول نخواهد بود. این حکم به سایر هزینه‌های انجام شده که از سایر طرق تسویه و یا تهاتر می­گردد، قابل تسری نخواهد بود.

در این بخشنامه، سازمان مالیاتی به صورت ضمنی راهکاری برای پذیرش هزینه‌های تنخواه گردان ارائه نموده است.

3 اقدام اساسی برای پیشگیری از مالیات تنخواه گردان

به استناد بخشنامه فوق، سازمان مالیاتی روش پیشگیری از مالیات تنخواه گردان و پذیرش هزینه‌های تنخواه به عنوان هزینه‌های قابل قبول را در اجرای مراحل زیر دانسته است:

  • افتتاح حساب بانکی تنخواه گردان

شرکت می‌تواند حساب مجزایی برای تنخواه گردان به نام تنخواه دار افتتاح نماید؛ با این شرایط که این حساب در راستای دستورالعمل شرکت و تنها برای هزینه‌های جاری شرکت مورد استفاده قرار گیرد و هیچ تراکنش دیگری در آن انجام نشود.

! نکته: افتتاح حساب تنخواه گردان باید با درخواست کتبی شرکت در بانک مربوطه انجام شود تا در زمان رسیدگی به تراکنش های بانکی مشکلی برای تنخواه دار پیش نیاید.

لازم است بدانید که شرکت موظف است در یکی از برگه‌های سربرگ دار شرکت شماره حساب تنخواه گردان و نام تنخواه دار را درج نموده و بایگانی نماید تا در صورت نیاز به سازمان مالیاتی ارائه نماید.

خوب است بدانید:

برخی از بانکها این امکان را فراهم نموده‌اند که حساب تنخواه گردان به نام شرکت افتتاح شود. بدین ترتیب از بروز مشکلات مالیاتی برای تنخواه دار پیشگیری خواهد شد.

  • تهیه اسناد معتبر برای هزینه‌ها

دومین اقدامی که باید به منظور پذیرش هزینه‌های قابل قبول و پیشگیری از تعلق مالیات تنخواه گردان به آن توجه نمود، تهیه اسناد و مدارک برای کلیه هزینه‌ها و ثبت آنها در دفاتر قانونی حسابداری شرکت است.

! نکته: هزینه های بدون فاکتور با مبالغ بیش از حد نصاب تبصره 3 ماده 147 ق.م.م، حتی در صورت پرداخت از حساب تنخواه مورد تایید سازمان مالیاتی نخواهد بود.

  • درج شماره حساب تنخواه گردان در یادداشت‌های توضیحی و صورت های مالی شرکت

گزارش شماره حساب بانکی مربوط به تنخواه (بنام تنخواه دار یا شرکت) در یادداشت های توضیحی و صورت های مالی شرکت ضروری است.

کلام آخر

مالیات تنخواه گردان یکی از مواردی است که شرکتها با انجام اقدامات صحیح و در زمان مناسب می‌توانند آن را به صفر برسانند. انجام اقدام صحیح در این راستا مستلزم کسب مهارتهای لازم در حوزه آموزش مالیات است. به این ترتیب با کسب اطلاعات لازم و انجام تکالیف مالیاتی در مهلت مقرر می‌توانید از حداکثر تسهیلات سازمان مالیاتی استفاده نموده و نسبت به پرداخت مالیات منصفانه اقدام نمایید.

همین الان اقدام نمایید.

پر بحث ترین مقالات مرتبط

دیگر مقالات مرتبط

2 پاسخ

  1. وجه گردد که حساب بانکی تنخواه دار یا صندوقدار شرکت بایستی فقط جهت امور شرکت استفاده شده ،از استفاده تنخواه دار یا صندوقدار از این حساب برای مصارف شخصی جدا” اجتناب شده و گردش آن حساب بانکی عینا” در حسابها منعکس گردد.
    سلام زمانی که وجه نقد به حساب تنخواه گردان واریزمیگردد بدهکار میشود وزمانی که هزینه برای شرکت می آورد بستانکار می گردد.سوال جطوری حساب شخصی تنخواه گردان درحسابها منعکس گردد.؟لطفا راهنمایی گردد

    1. سلام هنگام شارژ تنخواه بانک بس و تنخواه بد می شود و هنگام تامین هزینه ها هزینه بد و تنخواه بس می شود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شروع نامنویسی دوره حضوری آنلاین ۳۳ ام صفرتاصدمالیات ۱۴۰۲

آخرین بروزرسانی ها :

بروز ترین دوره ها :