فهرست مطالب

تسهيلات دريافتي از بانكها يكي از مباحث مهم حسابداري مي باشد كه اکثر حسابداران با آن مشکلات اساسی دارند. با توجه به اينكه در بیشتر شركتها اين تسهيلات بصورت بلند مدت صورت مي گيرد در اين تاپيك و تاپيكهاي بعدي مي خواهيم در مورد محاسبه بهره و نحوه ثبت اسناد آن بپردازیم.

بنابر این در ابتدا به تشریح انواع تسهیلات خواهیم پرداخت و بعد از آن یک مثال ساده از تسهیلات بانکی را حل خواهیم نمود.در آینده نیز یک فایل اکسل محاسبه تسهیلات بانکی به روش های مختلف (اقساط مساوی ، اقساط نزولی و …) در اختیار کاربران سایت قرار خواهیم داد.
تسهیلات اعطایی بانک ها به طرح ها و پروژ ها صنعتی و بازرگانی را می توان در دو مورد ریالی و ارزی بررسی نمود که در این بخش ما به معرفی انواع تسهیلات ریالی که بانک ها داخلی ارائه می دهند می پردازیم .

بانک ها در دو شکل خصوصی و دولتی مبادرت به ارائه خدمات می کنند که به طور معمول شکل و نوع تسهیلات آنها مشابه بود و تفاوت آن در نحوه پرداخت و سود و نرخ بهره آنها است. (که در بخش بانکهای دولتی نرخ ها و مدت بازپرداخت ها و شرایط بر اساس نمونه بانک صادرات می باشد که با اکثر بانکها مشابه بوده در ضمن نرخ های یادشده متغییر بوده .) و نیز برخی از موضوعات که در موارد مختلف متفاوت می باشد به صورت موردی ارائه می شود.

سلف

عبارتست از پيش خريد نقدي محصولات واحدهاي توليدي به قيمت معين که به منظور تامين قسمتي از سرمايه در گردش واحدهاي توليدي بکار گرفته مي شود. (اعم از اينکه مالکيت آنها متعلق به شخص حقيقي يا حقوقي باشد.)

شرايط و مقررات اعطاي تسهيلات :

1. اين تسهيلات در مورد خريد کالاهايي مصداق مي يابد که؛
o واحدتوليدي آن داير بوده و در مرحله بهره برداري قرارداشته باشد.
o نياز پولي متقاضي الزاماً براي توليد همان محصول بوجود آمده باشد.
2. مدت معامله سلف حداکثر معادل يک دوره توليد مي باشد ، مشروط بر اينکه از يکسال تجاوز ننمايد.
3. قرارداد معاملات سلف قابل تمديد نمي باشد.
4. متقاضي راساً توليد کننده کالاي مورد معامله سلف باشد.
5. کالاي مورد معامله بايد باتوجه به روشهاي متداول توليد و سوابق امر از کيفيت مناسب و مطلوب برخوردار باشد.
6. کالاي مورد معامله بايد در زمان تحويل سهل البيع بوده و فاسد شدني نباشد.
7. فروشنده کالا ، در بخشهاي “صنعت و معدن” و “کشاورزي” فعاليت نمايد.
8. نرخ سود قرارداد باتوجه به بخش فعاليت متقاضي تعيين ميگردد.

جعاله

عقدي است که بموجب آن جاعل يا کارفرما درمقابل انجام عمل معين (طبق قرارداد) توسط عامل، ملزم به اداي مبلغ يا اجرت معلوم مي گردد.به طرفي که عمل يا کار را انجام مي دهد”عامل”يا پيمانکار گويند.

همچنين عقد جعاله از جمله تسهيلات ميان مدت و بلندمدت اعتباري است که جهت گسترش امور توليدي ، بازرگاني و خدماتي ، صنعت و معدن، کشاورزي ومسکن به مشتريان اعطاء مي گردد و موضوع آن بايد در طول مدت قرارداد به اتمام برسد.

شرايط و مقررات اعطاي تسهيلات :

1. سقف تسهيلات اعطايي معادل هشتاد درصد هزينه برآورد شده و حداکثر تا سقف مجاز تعيين شده (حسب مورد) مي باشد.
2. 20% هزينه هاي برآورد شده جهت انجام کار توسط متقاضي تامين مي شود.
3. نرخ سود تسهيلات جعاله با توجه به بخش فعاليت متقاضي تعيين ميگردد.
4. نرخ جريمه تاخير براساس بخشنامه هاي صادره (معادل نرخ سود تسهيلات اعطايي به اضافه 6%) تعيين مي‌گردد.
5. مدت انجام و تسويه مطالبات ناشي از جعاله (به اسثتناي طرحهاي توليدي ، خدماتي و تعمير مسکن) ، حداکثر 2 سال است.
تسهيلات جعاله در رابطه با انجام اموري است که تحقق آن نياز به تامين منابع مالي توسط بانک داشته ودربخشهاي مختلف به شرح زير قابليت استفاده دارد.
• بخش صنعت : انجام اموري مثل ايجاد کارگاه ، سالن ، سوله ، انبار، انواع مخزن ، نصب و تعمير وسايل و ماشين‌آلات و تاسيسات ، حفرچاه و ايجاد فاضلاب و اموري مشابه .
• بخش معدن : انجام اموري مثل ايجاد تونل، ريل گذاري ، نصب وتعمير وسايل و ماشين آلات و تاسيسات‌، حفرچاه و ايجاد فاضلاب و…
• بخش کشاورزي: انجام اموري مانند؛ايجادانبارها،مخازن، محل نگهداري دام وطيور، سردخانه،زه کشي،کانال کشي،شخم زدن ، سم پاشي و….
• بخش خدمات: انجام اموري چون نصب و تعمير وسايل ، ماشين آلات تاسيسات مربوط به واحدهاي خدماتي ، تجهيزات پزشکي بيمارستاني و…

جعاله تعمیر مسکن:

اين بخش از تسهيلات جهت انجام اموري مانند احداث بنا( نصب اسکلتهاي فلزي يا بتوني ) نصب و احداث تاسيسات (آب و برق ، تلفن ، گاز ، گرمايش ، سرمايش ، رنگ و نقاشي ، چاه و فاضلاب ) و کليه امور مربوط به تعميرات و نگهداري ساختمان پرداخت مي شود .پشتوانه اين نوع تسهيلات تا سقف ده ميليون ريال ، سفته معتبر و مورد قبول بانک با مدت بازپرداخت 36 ماهه ،از ده ميليون ريال تاچهارده ميليون ريال در قبال اخذ وثيقه ملکي ارزنده ، بلامعارض و سهل البيع با مدت بازپرداخت حداکثر 60 ماهه مي باشد.

مشارکت مدنی

مشارکت مدني يکي از عقود موثر به منظور ايجاد تسهيلات لازم براي توسعه فعاليتهاي توليدي (صنعتي ، معدني ، کشاورزي و مسکن) ، بازرگاني (صادرات و واردات) و خدماتي مي باشد که عبارتست از درآميختن سهم الشرکه نقدي يا غيرنقدي متعلق به اشخاص حقيقي يا حقوقي متعدد، به نحو مشاع ، به منظور انتفاع طبق قرارداد .حداکثر مشارکت بانک در قرارداد مشارکت مدني معادل 80% کل سرمايه مشارکت مدني ميباشد. (به استثناي مشارکت مدني صادراتي به صورت L.C) . در برخی از بانکها درصورتیکه موضوع مورد مشارکت صدور خدمات فنی و مهندسی باشد، مدت مشارکت می تواند حداکثر 18 ماه باشد.

مشارکت مدنی بازرگانی:

بانک در قالب عقد مشارکت مدني بازرگاني همانند مضاربه جهت خريد و فروش کالا تسهيلات در اختيار متقاضيان قرار مي‌دهند با اين تفاوت که در اين عقد حداقل 20% سرمايه از طرف خود متقاضي تامين مي گردد. هزينه هاي قابل قبول دراين مشارکت همانند مضاربه شامل : هزينه خريد کالا ، حمل و نقل ، انبارداري بسته بندي ، ثبت و سفارش ، بيمه ، هزينه بانکي گمرکي‌، دموراژ و… می باشد. چنانچه متقاضي کالاي خود را از خارج از کشورتامين و بخواهد در بازار داخلي بفروش برساند بعد از ارائه پروفرما و گشايش آن از طريق شعب ارزي ، بانک مي تواند بابت تامين باقيمانده وجه اعتبار اسنادي گشايش شده باتوجه به بدهي متقاضي به سيستم بانکي در چهارچوب سقف فردي ، تسهيلات در اختيار متقاضي قرار دهد که در قالب مشارکت مدني (بازرگاني خارجي) و حداکثر شش ماهه مي باشد و به منظور حصول اطمينان از وصول تسهيلات اعطايي ، متناسب با وضعيت اعتباري متقاضي به تشخيص ارکان اعتباري ذيربط، پشتوانه و تامين کافي اخذ مي گردد.

مشارکت مدنی خدماتی:

اين تسهيلات به متقاضياني که در بخش خدمات فعاليت دارند قابل پرداخت است.
واجدين شرايط به طور معمول متقاضياني که داراي پروانه کسب (مدارک و مستندات لازم از واحد صنفي مربوطه) مي باشند محدوديتي در ميزان اعطاي تسهيلات فوق نداشته و در صورت دارا بودن شرايط و معيارهاي اساسي اعطاي تسهيلات و قابل توجيه بودن درخواست مي توانند از تسهيلات بانک در قالب اين عقد استفاده نمايند، و متقاضياني که فاقد پروانه فعاليت هستند اعطاي تسهيلات باتوجه به نوع پشتوانه (سفته يا اموال غيرمنقول) محدود به بخشنامه هاي جاري بانک خواهد بود.

مشارکت مدنی صادراتی:

اعطاي تسهيلات مذکور به منظور تهيه ، توليد کالاي صادراتي و همچنين ارائه خدمات فني و مهندسي (که معمولا) در حالت قبل از صدور کالا و در قالب قرارداد مشارکت مدني صورت مي گيرد. ميزان تسهيلات اعطايي در مقابل گشايش اعتبار اسنادي غيرقابل برگشت حداکثر معادل 90 درصد ارزش ريالي کالاي صادراتي يا خدمات موضوع قرارداد و يا هم ارز ريالي مبلغ اعتبار و در غير اينصورت معادل 70 درصد ارزش ريالي کالاي صادراتي و يا مبلغ اعتبار خواهد بود.

مدت بازپرداخت تسهيلات اعطايي در بخش صادرات قبل از صدور کالا

• محصولات کشاورزي: 6 ماه
• فرش دستباف و صنايع دستي: 9 ماه
• کالاي صنعتي مصرفي:9 ماه
• کالاي سرمايه اي واسطه اي: 12 ماه
• خدمات فني و مهندسي: 18 ماه

نرخ سود تسهيلات اعطايي:

نرخ سود متعلق به اينگونه تسهيلات معادل نرخ بخش صادرات مي باشد. سرمايه تامين شده از بانک بايستي در امر خريد کالاي موضوع مشارکت مدني به مصرف برسد و در صورتي که متقاضي نتواند مدارک لازم درخصوص صادرات را به بانک ارائه دهد، تسويه تسهيلات پرداختي با نرخ معادل 3% بالاتر از حداقل نرخ سود بخش بازرگاني صورت مي پذيرد.

پشتوانه تسهيلات اعطايي:

تعيين پشتوانه تسهيلات اعطايي بنا به تشخيص بانک صورت مي گيرد. (تضمين نامه ارائه شده از جانب صندوق ضمانت صادرات ايران و شرکتهاي بيمه نيز مي تواند بعنوان پشتوانه تسهيلات مذکور قرار گيرد.)

مشارکت مدنی مسکن (بانک صادرات ایران):

شرايط و مقررات اعطاي تسهيلات:

1. پس از اتمام عمليات فونداسيون قرارداد مشارکت مدني ساختمان منعقد مي گردد و اعطاي تسهيلات مرحله اول پس از اتمام 20% عمليات ساختماني امکانپذير است.
2. مدت دوران مشارکت 12ماه است.
3. نرخ سود تسهيلات (برحسب انفرادي و انبوه سازي) معادل نرخ بخش مسکن و خدمات مي باشد.
4. اعطاي تسهيلات جهت تکميل ساختمانهاي نيمه تمام ، براساس بررسي کارشناسي بانک حداکثر معادل هزينه هاي تکميلي بلامانع است.
5. اعطاي تسهيلات برروي زمينهايي که فاقد سند ثبتي مي باشند برابر ضوابط و دستورالعملهاي جاري و حداکثر 80% مبلغ برآورد شده و در مقابل اخذ وثيقه ملکي قابل ترهين و بلامعارض (خارج از طرح) مجاز مي باشد.
6. در صورتيکه زمين محل اجراي طرح اوقافي باشد اخذ موافقت از سازمان اوقاف الزامي خواهد بود.
7. بعداز اتمام دوران مشارکت و پس از تحقق موضوع و اخذ پايان کار و صورتجلسه تفکيکي تقسيط تسهيلات دريافتي بابت هر فرد و حداکثر بمدت 15 سال براي هريک از مالکين و خريداران واحدهاي احداثي با نرخ سود بخش مسکن امکانپذير است . بديهي است تسويه مابه التفاوت تسهيلات دريافتي بطور يکجا الزامي است. ( براي هر واحد در حال حاضر تا سقف 8 ميليون ريال)
8. بيمه ملک مورد ترهين الزامي مي باشد.
9. تسهيلات مصوب در اين بخش طي دو تا سه مرحله متناسب با پيشرفت فيزيکي طرح در اختيار متقاضيان قرار ميگيرد.
10. مباني محاسبه ميزان تسهيلات اعطايي قابل پرداخت : زيربناي مفيد قابل احداث * قيمت پايه
نکته : در صورتيکه تعداد مالکين بيش از يک نفر باشد شرکاء براي سهولت در پيگيري و انجام کار مي توانند به يکنفر از مالکين يا فردي غير، وکالت دهند (وکالتنامه رسمي براساس فرم مخصوص بانک)

فروش اقساطي

اين تسهيلات به واحدهاي توليدي جهت تامين مالي مواد اوليه که شامل هر نوع مواد خام ، نيمه ساخته ، ساخته شده و واسطه‌اي و مواد بسته بندي و ابزار کار که در توليد يک محصول معين بکار ميروند، براي يکدوره توليد حداکثر يکساله پرداخت مي شود.

این نوع تسهیلات به واحد های تولیدی دایر و یا در آستانه بهره برداری که دارای پروانه بهره برداری هستند اعطا می شود. و نیز نداشتن چک برگشتی و دیون معوق اعم از ریالی و ارزی نزد سیستم بانکی (تجارت) (سایر بانکها بررسی شود) . نرخ سود اين قرارداد متناسب با بخش فعاليت متقاضي متغير است.

مضاربه:

عقدي جايز است که به موجب آن يکي از طرفين (مالک) عهده دار تامين سرمايه (نقدي) مي گردد، با قيد اينکه طرف ديگر (عامل) با آن تجارت کرده و در سود حاصله هر دو طرف شريک باشند. ؛.اين عقد از جمله تسهيلات اعطايي کوتاه مدت اعتباري است که بانکها جهت گسترش امور بازرگاني در اختيار مشتريان قرار مي دهند.

کاربرد و مدت:

کاربرد مضاربه در امور بازرگانی اعم از داخلی و خارجی (شامل صادرات و واردات) می باشد که در آن سرمایه لازم از سوی بانک تامین و کار لازم در آن باید تماماً توسط عامل انجام پذیرد.
مضاربه تسهیلاتی است کوتاه مدت و معادل یک دوره گردش کالا و به طور معمول حداکثر یک سال بطول می انجامد.

شرایط کلی متقاضی:

1- بخش خصوصی (آن قمست از اقتصاد که توسط اشخاص حقیقی و یا حقوقی که بیش از 50% از سهام آنها متعلق به عامه مردم باشد اداره گردد) فقط می تواند از تسهیلات مضاربه بانک در رشته های صادرات و بازرگانی داخلی استفاده نماید.
2- شرکتهای دولتی و وابسته به دولت برای کلیه رشته های بازرگانی شامل واردات، صادرات و بازرگانی داخلی مجاز به مضاربه با بانک می باشند.
3- تعاونیهای قانونی در استفاده از تسهیلات مضاربه دارای حق اولویت هستند.
سرمایه و هزینه های قابل قبول:
سرمایه مضاربه متشکل از کلیه هزینه هایی است که بطور مستقیم به عمل تجارت ارتباط پیدا می کند. هزینه های قابل قبول مضاربه بازرگانی داخلی عبارتند از:
قیمت خرید کالاـ هزینه بیمه ـ هزینه انبارداری ـ هزینه بانکی ـ هزینه حمل و نقل ـ هزینه بسته بندی

توضیحات:

– اسناد و مدارک هزینه باید موید انجام هزینه بوده و از لحاظ حجم ریالی متناسب با موضوع و مقدار معامله موضوع قرارداد باشند.
– بانک در همه معاملات ملزم به قبول کلیه هزینه های فوق الذکر نمی باشد.
– سایر هزینه های متعلقه به معاملات موضوع مضاربه با مصالحه طرفین به عهده عامل خواهد بود.

ضوابط تقسیم سود حاصل از مضاربه:

با توجه به مدت قرارداد و میزان سرمایه ، سود کلی قابل انتظار از انجام معامله محاسبه و قیمت تمام شده کالا برآورد می شود و براین اساس نسبت تقسیم سود بین بانک و مشتری تعیین و در متن قرارداد لحاظ می گردد.

مراحل اعطای تسهیلات:

پس از اینکه درخواست متقاضی به بانک واصل گردید اعطای تسهیلات طی مراحل زیر انجام می پذیرد.
مشتری به شعبه مراجعه نموده و تقاضای خود را برای استفاده ار تسهیلات مضاربه روی فرم مربوط منعکس و به همراه مدارک لازم به شعبه تسلیم می نماید.
چنانچه با اعطای تسهیلات مضاربه موافقت گردد، مراتب از طریق شعبه به اطلاع مشتری رسیده و وثایق تعیین شده از متقاضی تسهیلات طلب می گردد. سپس شعبه قرارداد مربوطه را تنظیم می نماید.
پس از امضای قرارداد مضاربه با عامل، سرمایه مذکور در قرارداد ،از طرف بانک یکجا یا به تدریج پرداخت می گردد.

فسخ عقد مضاربه:

طبق قرارداد، بانک می تواند درصورت تخلف مشتری از هر یک از مفاد قرارداد ، قبل از انقضاء مدت، قرارداد مزبور را فسخ نماید.

همچنین براساس ماده 551 قانون مدنی، عقد مضاربه به یکی از دلایل ذیل فسخ می گردد:
1- درصورت فوت یا جنون احد طرفین
2- درصورت ورشکستگی طرفین
3- درصورت تلف شدن تمام سرمایه و سود
4- درصورت عدم امکان تجارتی که منظور طرفین بوده است.
قرض الحسنه
قرض الحسنه قراردادي است که بموجب آن بانک (به عنوان قرض دهنده) مبلغ معيني را طبق ضوابط مقرر در اين دستورالعمل به اشخاص اعم از حقيقي يا حقوقي (به عنوان قرض گيرنده) به قرض واگذار مينمايد. به موجب قانون عمليات بانکي بدون ربا اعطاي تسهيلات قرض الحسنه درموارد زير مجاز ميباشد :
1. شرکتهاي تعاوني به منظور ايجاد کار
2. کارگاهها و واحدهاي توليدي متعلق به اشخاص حقيقي يا حقوقي به منظور کمک به افزايش توليد
3. رفع احتياجات ضروري اشخاص حقيقي
4. هزينه ازدواج و تهيه جهيزيه
5. هزينه درمان و بيماري
6. هزينه تعمير و تامين مسکن
7. کمک هزينه تحصيلي
8. کمک هزينه براي ايجاد مسکن در روستايي ها
9. رفع نيازهاي ضروري

مدت قرارداد

درحال حاضر حداکثر مدت تسهيلات قرض الحسنه سه سال است.

نرخ کارمزد

درحال حاضر 4% در سال بوده و کارمزد متعلقه نسبت به مانده بدهي در ابتداي هر سال نقداً از مشتري دريافت مي‌گردد.

اجاره به شرط تملیک

ماده 12 از فصل سوم قانون عملیات بانکی بدون ربا (بهره) مقرر داشته،بانک ها می توانند به منظور ایجاد تسهیلات لازم جهت گسترش امور کشاورزی ، اموال منقول و غیر منقول را بنا به درخواست مشتری و تعهد او مبنی بر انجام اجاره بشرط تملیک و استفاده خود، خریداری و به صورت اجاره به شرط تملیک به مشتری واگذار نمایند.
تعریف : تهیه و واگذاری اموال منقول و غیرمنقول توسط بانک (به عنوان موجر) به مدت معین برای اجاره، مشروط بر اینکه در صورت تسویه کامل بدهی در پایان مدت قرارداد اجاره، مشتری (مستاجر) مالک اموال مورد اجاره گردد. توصیه میکنیم که مقاله فرمول و نحوه محاسبه اجاره به شرط تملیک را نیز مطالعه نمایید.

شرایط متقاضی :

– دارا بودن اهلیت قانونی
– داشتن مجوزات لازم درخصوص بهره برداری از اموال اجاره یا داشتن تجربه کافی در امور بهره گیری از آن
– توانایی لازم جهت پرداخت اجاره بها
– نداشتن سوابق منفی در سیستم بانکی (چک برگشتی و بدهی معوق)
شرایط تسهیلات :
– نوع مصرف : جهت اموال منقول و غیرمنقول
– مدت : میان مدت و بلندمدت
– حداکثر تسهیلات : 80 درصد مبلغ ارزیابی بانک
– هزینه های نقل و انتقال اموال غیرمنقول در دفترخانه به عهده مشتری می باشد.
– بیمه نمودن مورد اجاره با هزینه مشتری تا پایان مدت قرارداد
– عدم واگذاری عین یا منافع عین مستاجره به اشخاص دیگر
– مستاجر حق تغییر محل، تغییر شکل و یا هر نوع دیگر را در عین مستاجره بدون موافقت بانک را ندارد.
شرایط اموال مورد اجاره :
– از نوع اموالی باشد که مستقلاً قابلیت نقل و انتقال قانونی را از نظر مالکیت داشته باشد.
– طول عمر مفید آنها کمتر از دو سال نباشد.
– اموال مورد نظر نباید مصرف انحصاری داشته و یا بر اثر نصب و بهره برداری، استفاده مجدد از آن مقرون به صرفه نباشد.

مراحل اعطای تسهیلات :

– ارائه تقاضای استفاده از تسهیلات اجاره به شرط تملیک به شعبه مربوطه
– ارائه پیش فاکتور در مورد اموال منقول قابل خرید از داخل کشور
– ارائه پروفرما در مورد اموال منقول وارداتی (خرید خارجی)
– پرداخت مبلغ ارزیابی، در صورتیکه مال الاجاره ساختمان باشد.
– ارائه پروفرما در مورد اموال منقول وارداتی ( خرید خارجی)
– واریز مبلغ پیش پرداخت تعیین شده (حداقل 20 درصد قیمت اموال) به حسابهای مربوطه پس از موافقت اعطای تسهیلات.
– ارائه وثایق مورد نظر بانک
– تعیین میزان کل مال الاجاره و اقساط مربوطه پس از محاسبه سود
– انعقاد قرارداد منوط به آماده تحویل بودن مال موضوع اجاره بوده و قرارداد اجاره، به صورت عادی داخلی بین بانک و مشتری منعقد می شود.
– قبض پرداخت اقساط به تعداد اقساط به امضای مشتری رسانیده و قبض مذکور نقش اسناد اجاره ای را دارا بوده و مبین تعهد خریدار در جهت پرداخت مبالغ معین در سررسیدهای معین می باشد.

مدت قرارداد با توجه به عمرمفيد اموال واگذارشده به شکل اجاره به شرط تمليک متغيراست به عنوان مثال مدت قرارداد اجاره به شرط تمليک براي خريد دفتر کار 10 سال ، خريد تاکسي تا 5 سال ، براي خريد اتوبوس ، ميني بوس ، کاميون و بارکش تا 7 سال به تشخيص بانک ميتواند تعيين گردد.

(اجاره بشرط تمليک اموالي که عمر مفيد آنها کمتر از 2 سال است توسط بانکها مجاز نمي باشد)

نحوه تسویه قرارداد :

با پرداخت آخرین قسط اجاره، چنانچه مشتری به کلیه تعهدات خود در طول مدت اجاره عمل نموده و هیچگونه بدهی از بابت مال الاجاره نداشته باشد، اقدامات لازم توسط بانک به منظور تنظیم اسناد به نام مستاجر، انجام خواهد گرفت.

ضمانتنامه

به موجب ماده 684 قانون مدنی عقد ضمان عبارت است از اینکه شخص مالی را که بر ذمه دیگر ی است به عهده بگیرد.
بانک با صدور ضمانتنامه بانکی تعهد می نماید درصورتیکه متعهد (ضمانتخواه/ مضمون عنه) تعهدات پیش بینی شده موضوع ضمانتنامه را در مواعد معین نپردازد و یا اینکه از انجام صحیح و به موقع تعهدات خود به هر علت خودداری نماید، به مجرد اعلام ذینفع (مضمون له و یا سازمانی که ضمانتنامه در قبال او صادر می شود) قبل از انقضای سررسید، وجه الضمان یا مبلغ قید شده در ضمانتنامه را در وجه ذینفع (مضمون له) بپردازد.

ضمانتنامه های بانکی غیرقابل انتقال بوده و فقط توسط ذینفع مندرج در متن ضمانتنامه قابل استفاده است.

انواع ضمانتنامه های بانکی:

– ضمانتنامه شرکت در مناقصه یا مزایده – ضمانتنامه استرداد کسور وجه الضمان
– ضمانتنامه حسن انجام تعهدات – ضمانتنامه گمرکی
– ضمانتنامه حسن انجام کار – ضمانتنامه تعهد پرداخت
– ضمانتنامه پیش پرداخت – ضمانتنامه متفرقه

کلیه شرکت های تولیدی (یا اشخاص حقیقی) که در بخش صنعت و معدن مشغول فعالیت می باشند، می توانند از خدمات صدورانواع ضمانتنامه بانک تجارت بهرمند شوند. صدور ضمانتنامه و ظهر نویسی از طرف بانکها موکول به اخذ وثیقه از ضمانتخواه (مضمون عنه) طبق ضوابط بانک می باشد.

انواع وثایق قابل قبول برای صدور ضمانتنامه:

الف) وجه نقد یا طلا یا اسناد خزانه یا اوراق قرضه دولتی و اوراق مشارکت یا سپرده سرمایه گذاری مدت دار، یا حسابهای پس انداز قرض الحسنه نزد بانک یا گواهی های سپرده های سرمایه گذاری مدت دار ویژه عام و خاص یا اوراق قرض الحسنه یا حسابهای ارزی یا حساب سرمایه گذاری مدت دار متقاضی نزد سایر بانکها

ب) تضمین بانکها یا موسسات اعتباری غیربانکی مجاز داخلی
پ) تضمین بانکها یا موسسات اعتباری غیربانکی معتبرخارجی
ج) سفته با دو امضاء قابل قبول بانک ـ اموال غیرمنقول و برگ وثیقه انبارهای عمومی مربوط به کالاـ سهام شرکتهایی که در بورس پذیرفته شده باشند ـ کشتی و هواپیما.

معمولاً یک یا ترکیبی از وثایق مذکور و طبق نظر رکن اعتباری تصمیم گیرنده از مشتری اخذ می شود.

– مدارک مورد نیاز جهت صدور ضمانتنامه بانکی:

– اساسنامه شرکت
– آگهی تاسیس
– آگهی تغییرات ثبتی شرکت طی دو سال قبل
– گواهینامه رتبه بندی (برای شرکت های پیمانکاری)
– کارت بازرگانی
– اسناد مالکیت کارخانه، انبار، دفتر مرکزی و سایر
– صورت های مالی دو سال قبل (ترازنامه و سود و زیان) با مهر و امضای شرکت
– تراز آزمایشی منتهی به پایان ماه گذشته با مهر و امضای شرکت
– کپی شناسنامه، کپی کارت ملی و مدرک تحصیلی مدیران و سهامداران عمده
– لیست ماشین آلات
– لیست وسائط نقلیه
– تکمیل پرسشنامه ویژه و احدهای تولیدی یا پیمانکاری

انواع ضمانتنامه های متداول ارزی :

– ضمانتنامه شرکت در مناقصه – ضمانتنامه استرداد کسور وجه الضمان
– ضمانتنامه حسن انجام کار – ضمانتنامه گمرکی
– ضمانتنامه پیش پرداخت
کلیه شرکت های بازرگانی (یا اشخاص حقیقی) می توانند از خدمات صدورانواع ضمانتنامه بانک تجارت بهرمند شوند. صدور ضمانتنامه و ظهر نویسی از طرف بانکها موکول به اخذ وثیقه از ضمانتخواه (مضمون عنه) طبق ضوابط بانک می باشد.
ضمانت نامه های ارزی به طور معمول درمورد قراردادهای ارزی ، خرید کالا و یا خدمات از شرکتها و مشتریان خارجی مصداق داشته و بانک تجارت باتضمین متقابل بانکهای معتبر خارجی نسبت به صدور ضمانتنامه به نفع شرکتهای ایرانی (خریداران و کارفرمایان ) اقدام می نماید.

انواع وثایق قابل قبول برای صدور ضمانتنامه:

الف) وجه نقد یا طلا یا اسناد خزانه یا اوراق قرضه دولتی و اوراق مشارکت یا سپرده سرمایه گذاری مدت دار، یا حسابهای پس انداز قرض الحسنه نزد بانک یا گواهی های سپرده های سرمایه گذاری مدت دار ویژه عام و خاص یا اوراق قرض الحسنه یا حسابهای ارزی یا حساب سرمایه گذاری مدت دار متقاضی نزد سایر بانکها
ب) تضمین بانکها یا موسسات اعتباری غیربانکی مجاز داخلی
پ) تضمین بانکها یا موسسات اعتباری غیربانکی معتبرخارجی
ج) سفته با دو امضاء قابل قبول بانک ـ اموال غیرمنقول و برگ وثیقه انبارهای عمومی مربوط به کالاـ سهام شرکتهایی که در بورس پذیرفته شده باشند ـ کشتی و هواپیما.
معمولاً یک یا ترکیبی از وثایق مذکور و طبق نظر رکن اعتباری تصمیم گیرنده از مشتری اخذ می شود.

-مدارک مورد نیاز جهت صدور ضمانتنامه بانکی:

– اساسنامه شرکت
– آگهی تاسیس
– آگهی تغییرات ثبتی شرکت طی دو سال قبل
– پروانه کسب (مجوز فعالیت دربخش بازرگانی )
– کارت بازرگانی
– اسناد مالکیت انبار، دفتر مرکزی و نمایشگاه
– صورت های مالی دو سال قبل (ترازنامه و سود و زیان) با مهر و امضای شرکت
– تراز آزمایشی منتهی به پایان ماه گذشته با مهر و امضای شرکت
– کپی شناسنامه، کپی کارت ملی و مدرک تحصیلی مدیران و سهامداران عمده
– تکمیل پرسشنامه ویژه و احدهای بازرگانی

بطور کلی در مورد ضمانت نامه :

• صدور ضمانت نامه مستلزم داشتن حساب جاري فعال نزد شعب بانک مي باشد.
• صدور ضمانتنامه ريالي به نفع موسسات دولتي امکان پذير مي باشد و به نفع اشخاص خصوصي ضمانتنامه صادر نمي شود.
• جهت تحصيل وام ويا اعتبار از ساير موسسات ضمانت نامه صادر نمي گردد.
• پرداخت حداقل 10 درصد از مبلغ ضمانت نامه به عنوان وديعه نقدي الزامي مي باشد.

در حالت کلی انواع تسهیلاتی که اکثر بانک ها به صورت مشابه پرداخت می کنند در غالب مواردی بود که عنوان شد ، برخی تسهیلات دیگری هم هستند که بانکها بطور خاص با عناوین مختلف و طبقه بندی های گوناگون مربوط به خود نیز ارائه می دهند .

 

مثال:  شركت الف وام مشاركت مدني در تاريخ 05/11/91 بمبلغ يك ميليارد ريال با نرخ 25% از بانك ملي به سررسيد 01/05/92 دريافت نمود ، بهره اين وام چه مبلغي است؟

جواب :

مبلغ وام * نرخ بهره = بهره ساليانه
بهره ساليانه / تعداد روزهاي سال * مدت وام = بهره وام
10000000000*25% = 2500000000 بهره ساليانه
مدت اين وام بشرح ذيل محاسبه ميگردد
بهمن 91 – 26 روز
اسفند 91 – 30 روز
فروردين 92 – 31 روز
ارديبهشت 92 – 31 روز
خرداد 92 – 31 روز
تير 92 – 31 روز
جمع مدت وام مي شود 180 روز
2500000000/366*180=1229508197 بهره وام دريافتي از بانك ملي با نرخ 25% به مدت 180 روز
سال 92 چون سال كبيسه بود مدت سال 366 در نظر گرفته شده است .

در تاپیک های بعدی نحوه ثبت حسابداری تسهیلات به طور کامل تشریح خواهد شد.

پر بحث ترین مقالات مرتبط

دیگر مقالات مرتبط

3 پاسخ

  1. يك سوال اگر تسهيلات جهت خريد دارايي باشد بهره تسهيلات به قيمت تمام شده دارايي ميرود يا هزينه بهره بانكي؟

    1. سلام خرید دارایی به بهای تمام شده به اضافه هزینه های مربوط به خرید دارایی میشود ولی بهره جزء دارایی نمیشود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شروع نامنویسی دوره حضوری آنلاین ۳۳ ام صفرتاصدمالیات ۱۴۰۲

آخرین بروزرسانی ها :

بروز ترین دوره ها :