فهرست مطالب

index

سلام کاربران عزیز

در ادامه بحث نحوه اعتراض به میزان حق بیمه به بحث پیرامون هزینه و مهلت آن و قوانین و مقررات مربوطه می پردازیم.

نحوه اعتراض به میزان حق بیمه

2-نحوه تقدیم اعتراض، هزینه و مهلت آن

1-2- کتبی بودن اعتراض

پس از ابلاغ مورد مطالبه به کارفرما از سوی سازمان، وی می تواند اعتراض خود نسبت به میزان آن را ظرف 30 روز از تاریخ ابلاغ به طور کتبی به شعبه یا نمایندگی ذیربط تقدیم کند.

در عمل برای طرح اعتراض فرم هایی تهیه شده که موارد لازم جهت اعتراض در ان درج می شود. در ماده2 آئین نامه هیأت های تشخیص مطالبات ( مصوب 1373/5/24 شورای عالی تأمین اجتماعی )، شعب و نمایندگی های سازمان مکلفند اعتراض مندرج در فرم را در دفتر نامه های وارده ثبت نموده و ضمن تعیین وقت رسیدگی در ذیل فرم شماره1، یک نسخه از ان را به کارفرما ابلاغ نمایند.

مسأله قابل بحث این است که آیامعترض موظف است اعتراض خود را در قالب فرم هایی طراحی شده در شعب یا نمایندگی ها تقدیم کند؟

در پاسخ باید گفت که قانون چنین قیدی را مقرر نداشته و صرفا کتبی بودن اعتراض را مدنظر قرار داده است.

تبصره ماده 2 ائین نامه نیز مشعر بر این است که نویسندگان آئین نامه نیز چنین الزامی را مدنظر نداشته اند؛ زیرا به موجب تبصره مزبور، کارفرما می تواند اعتراض خود را بوسیله تلگراف یا پست سفارشی دوقبضه به واحد مربوطه سازمان ارسال دارد.

2-2: هزینه اعتراض

به موجب ماده 1 آئین نامه مزبور، کارفرما باید مبلغ 6000 ریال بابت هزینه رسیدگی به واحد اجرائی پرداخت و رسید ان را همرا با فرم تکمیل شده، به شعبه یا نمایندگی ذیربط تسلیم نماید. البته در صورتی که کارفرما کلا یا جزئا ذی حق تشخیص داده شود حق الزحمه رسیدگی به حساب پرداخت حق بیمه وی منظور و یا مسترد خواهد شد ( ماده 1 آئین نامه )

3-2: مهلت تقدیم اعتراض

همان گونه که در ماده آمده است مهلت تقدیم اعتراض 30 روز ار تاریخ ابلاغ است.

حسب تبصره ماده 2 در مواردی که اعتراض کارفرما بوسیله تلگراف یا پست سفارشی دو قبضه به واحد مربوطه سازمان ارسال شده است تاریخ قبض پستی یا تاریخ قبض مخابره تلکراف تاریخ اعتراض محسوب می شود.

ضمانت اجرای عدم تقدیم اعتراض در مهلت مقرر قطعی شدن تشخیص سازمان و وصول مطالبات سازمان از طریق ماده  خواهد بود.

4-2: اشخاص ذی نفع جهت اعتراض 

به موجب ماده مورد بحث، کارفرمایان می توانند به میزان حق بیمه و خسارت ها در هیأت های تشخیص مطالبات اعتراض کنند. علی الاوصول کارفرمایان می توانند این کار را از طریق نماینده قراردادی، قضایی یا قانونی خود نیز به انجام برسانند ( ماده 2 ائین نامه ) همچنین مطابق اصول حقوقی قائم مقام کارفرما ( قائم مقام عام و خاص ) نیز می تواند به جانشینی وی اقدام به این کار بنماید.

لکن به هرحال رسیدگی به پرونده توسط هیأت ها موکول به احراز هویت کارفرما و سمت نماینده یا قائم مقام خواهد بود. ( ماده 2 آئین نامه )

مسأله ای که ممکن است در اینجا مطرح شود این است که گاه دیده می شود افرادی شخصی را که اصولا کارفرما نیست مثل موجر ملک تجاری، به عنوان کارفرما معرفی می کنند. در این صورت آیا شخصی که به طور غیرواقعی کارفرما قلمداد شده و در واقع کارفرما نیست حق طرح اعتراض در هیأت های تشخیص مطالبات را دارد؟

در پاسخ باید گفت که آنچه موجد حق اعتراض است کارفرما قلمداد شدن شخص از سوی سازمان است و صدق این عنوان در عالم واقع مناط اعتبار حکم نیست.

ب- قوانین و مقررات مرتبط

1- مواد 39،40،41،35،28 و تبصره 2 ماده 76 ق.ت.ا. مصوب 1354/4/3

2- قانون منع دریافت خسارات و جرائم و بهره مصوب 1361/4/13

3- قانون بیمه بیکاری مصوب 1369/6/26

4- قانون دریافت جرائم نقدی از کارفرمایان کارگاههای مشمول ق.ت.ا. مصوب 1373/5/9

5- آئین نامه هیأت های تشخیص مطالبات مصوب 1373/5/24

ج- آرای هیأت عمومی

دادنامه شماره 102 مورخ 1373/9/12 هیأت عمومی دیوان عدالت اداری در خصوص اخذ هزینه رسیدگی از کارفرما در رسیدگی به اختلافات مربوط به حق بیمه

پر بحث ترین مقالات مرتبط

دیگر مقالات مرتبط

6 پاسخ

  1. با سلام و احترام
    شرکت انفورماتیکی هستیم و تنها یک ردیف پیمان داریم، موضوع قرارداد ما شناسایی پذیرنده و کسب درآمد از طریق تراکنشهای انجام شده میباشد و با شرکت پرداخت الکترونیک پاسارگاد قرارداد داریم. برای دریافت مفاصا حساب بیمه اقدام نمودیم و 2 تا مشکل داریم: 1-تامین اجتماعی حق بیمه های پرداخت شده از ردیف پیمان را قبول نکرده 2 – مبنای محاسبه رو بجای مکانیکی و دستمزدی کلا بصورت دستی محاسبه نموده و ابلاغیه صادر نموده است.
    حالیه در برگه ابلاغ هم حق بیمه پرسنل رو دوباره از ما طلب نموده و هم اینکه حق بیمه بیشتری را از ما بابت مبنای محاسباتش طلب نموده است، لطفا راهنمایی نمایید.
    با تشکر

    1. سلام دوست عزیز
      سایت پرشین حساب پاسخگوی سوالات شما در حوزه حسابداری و مالیاتی است. لازم است بدانید مرجع صلاحیت دار برای تعیین ضرایب حق بیمه قراردادهای مقاطعه کاری، واحد درآمد سازمان تامین اجتماعی است. بر این اساس همراه با اسناد و مدارک مربوط به قرارداد خود به این واحد مراجعه نموده و از کارشناسان آن کسب تکلیف نمایید.

  2. با سلام و خسته نباشید خدمت مدیران محترم سایت

    سوالی که از خدمتتون داشتم این بود که شرکت ما یه قراردادی را با اداره دولتی با موضوع تهیه و اجرا بسته، و با توجه به اینکه 95٪ این قراداد صرف خرید بود و فقط 5٪ کارهای دستمزدی، کارفرما پس از بررسی فاکتورهای خرید و پس از آنالیز آیتم مربوطه در فهرست بها قانع شد و در نامه ای که برای مفاصا حساب به بیمه نوشت در یک بند هم اشاره کرد که 95٪ قراداد خرید بوده است. ولی الان اداره بیمه این بند رو قبول نمیکنه و میگه 7.8 درصد بیمه می خواد کم کنه (طرح غیرعمرانی بود) و دلایل و منطق ما رو هم قبول نمیکنه….. خواستم ببینم آیا راه حل و یا بخشنامه ای برای این هست که وقتی کارفرما خودش گواهی میکنه که 95٪ خرید میباشد بشه کاری کرد و اینکه انکان تفکیک قراداد به 2 قراداد مجزا( یکی خرید و دیگری دستمزدی) نمی باشد…… سوال دوم این بود که از اداره بیمه پرسیدیم که اگه بخوایم به رای شما اعتراض بدهیم گفتند باید منتظر باشید هیات تشکیل بشه و معلوم نیست هیات کی تشکیل بشه شاید 2 ماه 4 ماه طول بکشه آیا محدوده زمانی برای بیمه از موقع اعتراض ما مشخص نیست که بیمه مجبور باشه فوری جواب بده؟ قبلا از پاسختون سپاسگزارم

    1. سلام کاربر عزیز

      امکان تفکیک قرارداد که دیگر وجود نداره چون قبلا با این فرمت و شماره ثبت و ارائه شده . فقط این نامه کارفرما میتونست به عنوان متمم در قرارداد پیوست میشد. محدوده زمانی هم که براتون گفتند خیلی خوبه چون ممکنه بیشتر هم طول بکشه . ضمناً قرارداد غیر عمرانی باید 16.67 لحاظ بشه نه 7.8

    1. سلام جناب میرمجید
      از توجه و لطف شما به سایت پرشین حساب نهایت تشکر رو داریم.
      امیدواریم با پیشنهادات و انتقادات سازندتون، ما رو در ارائه مطالب کاربردی تر یاری کنید.
      موفق باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شروع نامنویسی دوره حضوری آنلاین ۳۳ ام صفرتاصدمالیات ۱۴۰۲

آخرین بروزرسانی ها :

بروز ترین دوره ها :