فهرست مطالب

با سلام و عرض ادب .خسته نباشید.امیدوارم امروز هم فارغ از هر مشغله فکری ،باز هم با ما همراه باشید.امروز در نظر دارم مطالبی را در مورد ماده169مکرر بیان کنم.میدانید که ماده169 مکرر به بررسی شماره اقتصادی مودیان و گزارشات فصلی آنان  می پردازد.در سالهای اخیر سازمان امور مالیاتی کشور برای رضایت مندی مودیان خویش از هیچ کوششی دریغ ننموده و در این راه همواره تلاش داشته با بکارگیری روشها و وسایل گوناگون و نیز با گماردن نیروهای کارآزموده و متخصص به تعیین دقیق درآمد مشمول مالیات فعالان اقتصادی مبادرت ورزد.

برای این کار هر سال تا آخر دیماه وسایل و روشها و صورت حسابهایی را جهت نگهداری حساب برای هر گروه از مودیان ضروری تشخیص می دهد و آنان از اول فروردین سال بعد مکلف به اجرای آنها هستند. همچنین در راستای این راهکارها در قانون مالیاتها نیز برخی از مواد به این موارد اشاراتی دارند که نمونه شاخص آن ماده ۱۶۹ مکرر می باشد.

می دانیم ماموران رسیدگی کننده برای تعیین دقیق درآمد مشمول مالیات فعالان اقتصادی می توانند علاوه بر دفاتر قانونی و مشاغل به صورتحسابهای مندرج به شماره اقتصادی نیز استناد نمایند. از اینرو در ماده (۱۶۹) مکرر قانون مالیاتها الزامات و تکالیفی را در نظر گرفته و در این خصوص دستورالعملی نیز تهیه شده است.
به منظور شفاف سازی، تکریم و رعایت هرچه بیشتر حقوق مودیان در ذیل به اهم موارد که می بایست کلیه دستگاههای اجرایی و همچنین اشخاص حقیقی و اشخاص حقوقی درخصوص انجام تکالیف و وظایف در اجرای صحیح ماده ( 169 ) مکرر قانون مالیاتهای مستقیم تلاش کنند و برای ارسال فهرست معاملات فصلی اعم از خرید ، فروش وقراردادهای خود اقدام نمایند ، اشاره می شود.
۱) کلیه دستگاه های اجرائی مکلفند فهرست معاملات و صورت پرداخت قراردادهای خود را تا یک ماه پس از پایان هر فصل و همچنین حسب مورد تا یک ماه از تاریخ انجام معامله به صورت الکترونیکی از طریق پورتال سازمان به نشانی www.tax.gov.ir ارسال و یا در قالب فایل تولید شده به اداره امور مالیاتی مربوطه تحویل نمایند.
۲) درخصوص خریدهای تا میزان (۱۰%) مبلغ حد نصاب معاملات کوچک موضوع تبصره یک ماده (۳) قانون برگزاری مناقصات درج شماره اقتصادی و سایر موارد مانند آدرس و … ضرورتی ندارد و فقط باید معاملات مذکور را طی یک سطر در فهرست سه ماهه خرید بصورت تجمیعی درج نمود. شایان گفتن است همین موارد درخصوص فروش تا میزان (۱۰%) مبلغ حد نصاب، عیناً به روش خرید قابل اجراست.
ضمناً حد نصاب معاملات کوچک در سال ۱۳۹۲ مبلغ8800000 ریال  و در سال 93 مبلغ 12000000ريال تعیین گردیدکه تا تعیین حد نصاب جدید، حد نصاب تعیین شده قبلی ملاک عمل می باشد. براساس ماده (۱۶۹) مکرر قانون مالیاتها به سازمان امور مالیاتی اجازه داده شده است که برای کلیه اشخاص حقوقی و حقیقی کارت اقتصادی صادر و اشخاص مذکور نیز مکلفند برای انجام معاملات خود صورتحساب صادر و شماره اقتصادی اخذ شده را روی آنها درج نمایند.
البته تا مادامی که برای اشخاص مذکور شماره اقتصادی صادر نشده باشد نحوه عمل بدین قرار است که اشخاص حقیقی از شماره ملی و اشخاص حقوقی از شناسه ملی بجای شماره اقتصادی استفاده نمایند. شایان گفتن است که کلیه اشخاص حقوقی و حقیقی مکلفند فهرست معاملات خویش را به صورت فصلی (براساس سال شمسی) تا یک ماه پس از پایان هر فصل به صورت الکترونیکی از طریق پورتال سازمان یا در محیط رایانه ای طبق فرم موجود در دستورالعمل به اداره امور مالیاتی ذیربط تحویل نمایند.
نکته ای که ذکر آن در اینجا ضروری است این است که اگر انتهای سال مالی اشخاص حقوقی در طول یکی از فصول سال باشد ، روش کار بدین شکل است که می بایست برای فصل شمسی فوق، دو فهرست معامله تنظیم و ارسال نمود.
بدین ترتیب که از ابتدای فصل شمسی تا پایان سال مالی یک فهرست و همچنین از ابتدای سال مالی تا پایان فصل شمسی مذکور نیز یک فهرست جداگانه تهیه و تسلیم نمود. دو شیوه برای ثبت و ارسال معاملات فصلی ازطریق سامانه ی الکترونیکی www.tax.gov.irوجود دارد .

1- روش بر خط (ONLINE) :

این روش برای آن دسته از مودیانی می باشد که در سامانه الکترونیکی ثبت نام مودیان ، حداقل ، مرحله ی پیش ثبت نام و اعتبار سنجی مربوطه را پش سر گذاشته و کد کاربری و کلمه عبور مرحله دوم را از طریق پاکت پستی مخصوص مربوطه ، دریافت نمو ده اند.پس از تکمیل اطلاعات هر فرد با استفاده از ثبت نهایی ، اطلاعات در سیستم ثبت و امکان هیچگونه تغییر یا ورود مجدد نیست.

2- روش غیر بر خط(OFFLINE) :

مودیانی که از سیستم های رایانه ای خرید و فروش استفاده می کنند ، می توانند در سامانه اینترنتی سازمان امور مالیاتی ، غالب مورد نظر این سازمان را با هماهنگی متخصصین مربوط به ویژه تولیدکنندگان این گونه نرم افزارها به طورمستقیم از سیستم کامپیوتری خود ، دریافت و در قالب مذکور وارد نمایند ، و با استفاده از نرم افزار کنترلی و ارسال اطلاعات با اتصال بهشبکه اینترنت ، مبادرت به ارسال اطلاعات به طور یکجا نموده و رسید دریافت نمایند.
در برخی موارد اطلاعات ارسالی فعالان اقتصادی با اشکال و ایراد مواجه بوده که برای رفع آن دو روش وجود دارد که در ذیل به تفصیل به آنها اشاره می گردد.

توصیه میکنیم بخوانید: تفاوت ماده 169 و 169 مکرر

نکات مهم در ارسال روشهای برخط و غیر برخط

  1.  اگر اشخاص از طریق ONLINE( برخط ) اطلاعات معاملات فصلی خود را ارسال نمایند، برای اصلاح آنها باید شرح اصلاحات را با ذکر جزئیات به انضمام رسید نهایی ارسال اطلاعات طی یک نامه به اداره کل امور مالیاتی مربوطه اعلام نمایند. اداره کل امور مالیاتی مذکور نیز مدارک و مستندات را به دفتر اطلاعات مالیاتی ارسال و امکان اصلاح و ارسال مجدد از این دفتر به مودی اعلام می گردد.
  2.  در صورتی که اشخاص از طریق OFFLINE(غیر برخط ) اطلاعات معاملات فصلی خود را بصورت لوح فشرده (CD) به ادارات کل امور مالیاتی تحویل نمایند برای اصلاح آنها می بایست کل اطلاعات اصلاحی را طی یک لوح فشرده به همراه یک نامه با موضوع درخواست حذف اطلاعات قبلی (با ذکر دقیق رکوردها و مشخصات اطلاعات اشتباه) و جایگزینی لوح فشرده جدید به اداره کل امور مالیاتی مربوطه جهت اصلاح اطلاعات تحویل نمایند.
  3.  عدم ارائه فهرست معاملات انجام شده به سازمان امور مالیاتی کشور، مشمول جریمه ای معادل یک درصد (۱%) معاملاتی که فهرست آنها ارائه نشده است، خواهد بود.

مطالب مرتبط با این بخش:

فایل صوتی 11ترفند کلیدی گزارشات فصلی

چگونه گزارشات فصلی را اصلاح کنیم؟

توصیه های همه در موردگزارشات فصلی ونحوه اصلاح آنها

در خبرنامه الکترونیکی سایت عضو شوید تا از زمان برگزاری اولین کارگاه آموزشی گزارشات فصلی با خبر شوید.

در پایان امیدوارم نوشته ی پیش رو که درخصوص فهرست معاملات و گزارشات فصلی مطرح گردید، بتواند حتی الامکان مسائل و مشکلاتی که فعالان اقتصادی در این زمینه با آن مواجه هستند برطرف نماید.

همیشه دشوارترین قدم ، همان قدم اول است. ( کوروش کبیر )

اعظم رزی

پر بحث ترین مقالات مرتبط

دیگر مقالات مرتبط

2 پاسخ

  1. سرکار خانم رزی تشکر بی شائبه و صمیمانه خود و کلیه کارکنان موسسه آنی حساب هوشمند را نثار شما و زحمات بی دریغ شما در راستای اعتلای حرفه حسابداری می کنم …سرمد و پاینده باشید خواهر خوبم ……

    ارادتمند حمید رضا بختیار

    1. آقای بختیار سلام صمیمانه ما را در جمع خودتان پذیرا باشید.
      باعث افتخار است اگر توانسته باشیم توجهتان را جلب کنیم.هدف ما کمک به شماست.
      امیدوارم موفق و سربلند باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شروع نامنویسی دوره حضوری آنلاین ۳۳ ام صفرتاصدمالیات ۱۴۰۲

آخرین بروزرسانی ها :

بروز ترین دوره ها :