فهرست مطالب

سلام به شما دوست خوبم

همانطوری که میدانید نرخ مالیات بر ارزش افزوده هر ساله از طرف سازمان مالیات بر ارزش افزوده اعلام میشودو نکته مهم تر اینکه سهم مالیات از سهم عوارض شهرداری جدا می گردد. در چند سال قبل این نرخ در دو بخش مالیات و عوارض برابر بود ولی در چند سال اخیر تفاوت زیادی پیدا کرده است. بیشترین سهم به مالیات و کمترین سهم به عوارض تعلق می گیرد. مثلا وقتی نرخ 9 درصد اعلام می گردد 60 درصد آن مربوط به مالیات و تنها 30 درصد آن به عوارض تعلق می گیرد. پس اگر نرخ را درصد بنتدی کنید به راحتی سهم بندی مشخص خواهد شد.

این شیوه به راحتی می تواند در آنالیز محاسبات به شما کمک کند. اگر شما بخواهید بصورت مقایسه ای عمل کنید با روش درصد گیری خیلی دقیق عملیات را کنترل می کنید. فرضاً شما الان می خواهید اظهارنامه 3 ماهه ارزش افزوده خود را با گزارش صورت معاملات فصلی 3 ماهه خود کنترل کنید یکبار مبلغ را در نرخ ضرب می کنید و در مراحل بعدی به تفکیک عمل می کنید. فرض کنید مبلغ شما 100 است. نرخ 9 درصد ، مبلغ مالیات و عوارض می شود 9. حالا اگر بخواهید سهم را مشخص کنید باید یکبار 100در 6 و باردیگر 100 در 3 درصد هم ضرب شود. اگر بخواهید مبلغ مالیات و عوارض را با دیگر سامانه مثلا 169 کنترل کنید کافی است درصد مالیات و عوارض را درصد گیری کنید.

هر سال نرخ تفکیکی را بر کل مالیات و عوارض تقسیم کنید تا سهم مشخص شود مثلا 6 درصد کل است حالا 3.6 تقسیم بر 6 می شود 60 یعنی 60 درصد نرخ مالیات و عوارض آن سال سهم مالیات خواهد بود.

نکته ای که لازم است به حسابداران و علاقمندان حسابداری عرض کنم ، دقت در نحوه محاسبه مالیات و عوارض است . یکی از روشهای جمع آوری اطلاعات برای درج در اظهارنامه 3 ماهه و نرم افزار های آنلاین و آفلاین ، که در بخش های قبلی اشاره شده ، ثبت اولیه کلیه داده ها در اکسل و کنترل محاسبات آن است . شما با استفاده از فرمول گذاری در جدول اکسل به راحتی می توانید مبالغ را وارد آن کرده و محاسبه مالیات و عوارض را به این نرم افزار کاربردی بسپارید.در خیلی از مواقع نحوه گزارش دهی اکسل خیلی راحتتر و ساده تر از نر مافزار حسابداری خواهد بود.

چیدمان  جدول می تواند در گزارشگیری شما بسیار مهم باشد. من در این قسمت نحوه چیدمان و فرمول گذاری را برای شما بیان می کنم .  بعد از برگرداندن جدول از چپ به راست می توانید به این صورت جدول مورد نظر را کامل کنید.

  • ردیف
  • مبلغ خرید/فروش
  • تخفیفات
  • مبلغ خرید یا فروش پس از تخفیف
  • نرخ مالیات بر ارزش افزوده
  • سهم  مالیات
  • سهم  عوارض
  • جمع مبلغ با ارزش افزوده

نحوه فرمول گذاری خیلی مهمتر از ورود اطلاعات است ، چون شما باید از انتقال فرمول به همه ردیف ها اطمینان حاصل کنید. بعد از کسر تخفیف از مبلغ فاکتور می توانید طبق فرمول عدد بدست آمده را در 6 % ضرب کنید تا مبلغ کلی مالیات را نشان دهد .

برای محاسبه و تفکیک مالیات و عوارض نیز از این روش استفاده کنید : فرض کنید مبلغ فاکتور فروش شما پس از کسر تخفیف 120,000 ریال است. 120,000 ضرب در 6 درصد 7200 ریال مالیات است . شما می توانید با ضرب 7200 در 60 درصد عدد مالیات را به راحتی محاسبه کنید ، و برای محاسبه عوارض همین عدد را در 40 در صد ضرب کنید . این روش بیشتر در بین حسابداران مرسوم است و آنها از این روش به راحتی جدول های اکسل به کار می برند.

نکته ای که نباید هیچ گاه فراموش کنید تخفیف دادن مبلغ مالیات و عوارض ارزش افزوده است. در برخی از فاکتورها دیده می شود که برای دلخور نشدن مشتریان و حفظ بازار مبلغ مالیات و عوارض در انتهای فاکتور تخفیف داده می شود. این عملیات یعنی رد شدن فاکتور. طبق قوانین مالیات بر ارزش افزوده شما می بایست هرگون تخفیف را قبل از اعمال محاسبات مالیات و وعوارض انجام دهید نه اینکه خود مبلغ مالیات را شامل تخفیف کنید.

امیدوارم با کاربرد این روش راحتتر محاسبات ارزش افزوده را انجام دهید. موفق و پیروز باشید.

میثم حاجی محمدی / کارشناس مالی و مالیاتی

پر بحث ترین مقالات مرتبط

دیگر مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شروع نامنویسی دوره حضوری آنلاین ۳۳ ام صفرتاصدمالیات ۱۴۰۲

آخرین بروزرسانی ها :

بروز ترین دوره ها :