00:00

فهرست مطالب

صدور قرار تامین مالیات یکی از اقدامات پیشگیرانه سازمان مالیاتی جهت پیشگیری از فرار مالیاتی مودیان است. گاهی برخی از مودیان پس از اطلاع از مالیات تشخیصی و با قصد فرار از پرداخت مالیات، اقدام به انتقال اموال خود به سایرین می‌نمایند. در چنین مواردی که سازمان مالیاتی بیم تفریط مال با هدف عدم پرداخت مالیات از سوی مودی را دارد، با استناد به ماده 161 ق.م.م، نسبت به صدور قرار تأمین مالیات اقدام می‌کند. در این مقاله آموزش مالیات قصد داریم شما را با جزئیات ماده 161 ق م م در خصوص شرایط صدور قرار تامین آشنا نماییم. با ما همراه باشید.

آموزش مالیات

ماده 161 ق.م.م از قرار تامین مالیات می گوید

در مواردی که مالیات مودی هنوز قطعی نشده یا مراحل اجرایی آن طی نشده است و بیم تفریط مال یا اموال از طرف مودی به قصد فرار از پرداخت مالیات می­رود، اداره امور مالیاتی باید با ارائه دلایل کافی از هیئت حل اختلاف مالیاتی قرار تامین مالیات را بخواهد و در صورتی که هیئت صدور قرار را لازم تشخیص دهد، ضمن تعیین مبلغ، قرار مقتضی صادر خواهد کرد.

اداره امور مالیاتی مکلف است معادل همان مبلغ از اموال و وجوه مودی که نزد وی یا اشخاص ثالث باشد تامین نماید؛ در این صورت مودی و اشخاص ثالث پس از ابلاغ اخطار کتبی اداره امور مالیاتی حق نخواهند داشت اموال مورد تامین را از تصرف خود خارج کنند؛ مگر اینکه معادل مبلغ مورد مطالبه تامین دهند و در صورت تخلف علاوه بر پرداخت مطالبات مذکور، مشمول مجازات حبس تعزیری درجه شش نیز خواهند بود.

بیم تفریط مال چیست؟

مطابق ماده 952 قانون مدنی ایران، معنی کلمه تفریط عبارت است از: ترک عملی که به موجب قرارداد یا متعارف برای حفظ مال غیر لازم است. به این ترتیب عبارت “بیم تفریط مال” در این ماده قانونی به معنی ترس از واگذاری قانونی مالکیت اموال به دیگران است که با هدف فرار از مالیات انجام می‌شود.

قرار تامین مالیات به چه معناست؟

قرار تأمین مالیات، حکم صادره از سوی هیئت حل اختلاف مالیاتی مبنی بر منع نقل و انتقال میزان مشخصی از اموال مودی در نزد خود یا اشخاص ثالث، با هدف تامین مالیات وی است.

در واقع گاهی سازمان مالیاتی در خصوص برخی مودیان خاص و با مالیات‌های سنگین این احتمال را در نظر می‌گیرد که مودی پس از صدور برگ تشخیص مالیات و در مهلت 30 روزه جهت تعیین تکلیف برگ تشخیص مالیات، جهت فرار از پرداخت مالیات نسبت به واگذاری اموال خود به غیر اقدام می‌کند. در این موارد سازمان با ارائه دلایل قانونی از هیئت حل اختلاف تقاضای صدور قرار تامین مالیاتی می‌نماید.

قرار تامین مالیات به چه معناست
از دست دادن امکان نقل و انتقال قانونی اموال تا قبل از پرداخت بدهی مالیاتی

چه کسانی مخاطب ماده 161 ق.م.م هستند؟

مخاطب ماده 161 ق.م.م مودیان بزرگ با گردش مالی زیاد و بیش از حد مجاز (LTU) است. این اشخاص که مالیات عملکرد بسیار سنگینی دارند، ممکن است اقداماتی جهت صلب مالکیت اموال از خود با هدف فرار از پرداخت مالیات انجام دهند. از این رو این ماده قانونی به ممیزان اجازه می‌دهد حتی قبل از قطعی شدن مالیات تشخیصی بخشی از اموال این مودیان را بلوکه نماید.

شرایط صدور قرار تامین مالیات

قانون گذار در ماده 161 ق م م شرایطی برای صدور قرار تامین برای مالیات در نظر گرفته است. این شرایط عبارتند از:

  • عدم قطعیت مالیات
  • عدم اقدامات اجرایی مودی در خصوص برگ تشخیص (عدم اعتراض یا مراجعه به اداره مالیاتی)
  • بیم تفریط اموال به قصد فرار از مالیات
  • ارائه دلایل کافی با مستندات حقوقی
  • تصویب و صدور رای هیئت حل اختلاف مالیاتی
  • تعیین مبلغ قرار تامین مالیات

مهلت صدور قرار تامین مالیات

بر اساس اعلام سازمان مالیاتی در ماده 161 ق.م.م، مهلت صدور قرار تأمین تا قبل از قطعی شدن مالیات تشخیصی، یعنی از زمان ابلاغ برگ تشخیص تا زمان صدور برگ قطعی مالیات است. مودیان در شرایط عادی برای تعیین تکلیف برگ تشخیص مالیات خود 30 روز فرصت دارند؛ در نتیجه مهلت سازمان مالیاتی برای صدور قرار تامین، 30 روز از زمان ابلاغ برگ تشخیص است. اما قبل از صدور برگ تشخیص و یا پس از صدور برگ قطعی امکان صدور قرار تامین وجود ندارد.

وظایف مودی پس از صدور قرار تامین مالیات

پس از صدور قرار تأمین مالیات، مودی محدودیت‌هایی در نقل و انتقال حقوقی اموال  خود خواهد داشت. این محدودیت‌ها عبارتند از:

  • منع خروج اموال از تصرف مودی یا اشخاص ثالث
  • نقل و انتقال حقوقی اموال تنها با تامین مبلغ مورد مطالبه سازمان مالیاتی

منع خروج اموال مورد تأمین مالیات از تصرف

بر اساس اعلام سازمان مالیاتی پس از ابلاغ کتبی قرار تامین مالیات به مودی، او نمی‌تواند در خصوص آن بخش از اموال که مطابق قانون جهت تامین مالیات در نظر گرفته شده است، از نظر حقوقی دخل و تصرفی نماید. به بیان دیگر اجازه واگذاری این اموال به سایرین را تا زمان توقف قرار تامین نخواهد داشت.

نقل و انتقال حقوقی اموال تنها با تامین مبلغ مورد مطالبه سازمان مالیاتی

در صورتی که مودی به دلایلی بخواهد اموال بلوکه شده خود را به دیگری منتقل نماید، تنها راه نقل و انتقال قطعی با تامین مالی مبلغ مورد مطالبه به سازمان مالیاتی امکان پذیر است.

حق اعتراض به رای صدور قرار تأمین مالیات

در ماده 161 ق.م.م به امکان اعتراض به رای قرار تامین مالیات اشاره نشده است. از این رو برخی صاحب نظران این رای را غیرقابل اعتراض می‌دانند. اما با استناد به ماده 247 ق.م.م مبنی بر اینکه در صورت اعتراض کتبی مودی به آرای هیئت‌های حل اختلاف مالیاتی ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ آرا، امکان تجدیدنظر برای این آرا وجود دارد، می‌توان چنین نتیجه گرفت که صدور رای قرار تامین مالیات نیز قابل اعتراض است.

خوب است بدانید:

اعتراض به رای قرار تامین مالیات، مانع از اجرای قرار تامین نخواهد شد.

اعتراض به قرار تامین مالیات ماده 161
مطابق قانون اعتراض به قرار تامین مالیات امکان پذیر است

ضمانت اجرای قرار تامین مالیات

در صورتی که مودی و یا اشخاص ثالث، پس از ابلاغ اخطار کتبی اداره مالیاتی نسبت به نقل و انتقال اموال مورد تامین، بدون جایگزین نمودن معادل مبلغ مورد مطالبه اقدام نمایند، علاوه‌بر پرداخت مالیات و جرایم مالیاتی مورد مطالبه، مشمول مجازات حبس تعزیری درجه شش نیز خواهند شد.

روند اجرای پرونده مالیاتی پس از صدور قرار تامین مالیات

با بررسی ماده 161 ق.م.م شاید این تصور برای‌تان ایجاد شده باشد که صدور قرار تامین مالیات در حکم قطعی شدن مالیات و پایان کار است. اما باید بدانید که صدور قرار تامین مالیات مانع از طی شدن روند عادی پرونده مالیاتی نیست. در واقع مراحل بعد از برگ تشخیص از جمله مبانی تشخیص و اعتراض و هیئت بدوی بر حکم خود باقی است؛ همچنین در صورتی که مستندات کافی باشد حتی امکان کاهش مالیات هم وجود دارد.

در حقیقت صدور قرار تامین مالیات تنها تضمینی برای پرداخت مالیات مودی است و مانعی برای استفاده مودی از حقوق قانونی‌اش محسوب نمی‌شود.

کلام آخر

قرار تامین مالیات تنها یکی از ابزارهایی است که سازمان مالیاتی جهت تضمین وصول مالیات و پیشگیری از فرار مالیاتی مورد استفاده قرار می‌دهد؛ باید بدانید که این سازمان ابزارهای دیگری نیز در اختیار دارد. اما آنچه موجب تامین امنیت خاطر مودیان است، اجرای دقیق و صحیح تکالیف مالیاتی در موعد مقرر است؛ که مانع از درگیری در چالش‌های مالیاتی خواهد شد. این موضوع در سایه بهره‌گیری از آموزش جامع مالیات قابل دست‌یابی است.

این فرصت را از دست ندهید.

پر بحث ترین مقالات مرتبط

دیگر مقالات مرتبط

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شروع نامنویسی دوره حضوری آنلاین ۳۳ ام صفرتاصدمالیات ۱۴۰۲

آخرین بروزرسانی ها :

بروز ترین دوره ها :