فهرست مطالب

مشاوره مالیاتی چیست؟

فرآیندی است که یک مشاور مالیاتی نسبت به ارائه تجربیات و یا اطلاعات خود به مودی اقدام میکند

مشاور مالیاتی کیست؟

کارشناسی در حوزه حسابداری و مالیات که توانایی تجزیه و تحلیل پرونده های مالیاتی را دارد

بهترین مشاور مالیاتی در تهران کیست؟

یکی از بهترین مراکز ارائه خدمات مشاوره مالیاتی در تهران مجموعه پرشین حساب است

مشاوره مالیاتی فرآیندی است که طی آن یک فرد حرفه‌ای و متخصص در امور مالی و مالیاتی با بررسی پرونده مالیاتی، اقدامات انجام شده و مشکلات قانونی، راهکارهای پیش روی مودیان مالیاتی را تجزیه و تحلیل می‌نماید. سپس مودی را در انتخاب بهترین و کم هزینه‌ترین مسیر جهت پرداخت مالیات منصفانه راهنمایی می‌کند.

مشاور مالیاتی یا وکیل مالیاتی کارشناسی است که علاوه‌بر تسلط بر اصول و قوانین حسابداری و مالیات و نحوه اجرای صحیح تکالیف مالیاتی، با دید گسترده خود می‌تواند تمامی مسیرهای قانونی حل یک پرونده را آنالیز نموده و انتهای هر یک را به مودی نمایش دهد. همچنین با اطلاع از جدیدترین بخشنامه‌ها و دستورالعملها، مسیر استفاده از بالاترین میزان تسهیلات را برای مودی هموار نماید.

در صورتی که کارشناس مذکور، از سوی مودی اصلی و به نمایندگی از او پرونده مودی را در ادارات مالیاتی دنبال نماید، وکیل مالیاتی نامیده می‌شود. وظیفه اصلی یک وکیل مالیاتی انتخاب بهترین روش دفاعی در هیئت‌های مالیاتی است نه صرفا توافق و اخذ تخفیف!

مشاور مالیاتی
مشاوره مالیاتی باید با هدف آموزش و آگاهی بخشی صورت گیرد

برای مشاوره مالیاتی از کارشناسان پرشین حساب کمک بگیرید

موسسه پرشین حساب پرچم‌دار ارائه خدمات مشاوره مالی و مالیاتی به کسب و کارها، سازمان‌ها و ارگان‌های دولتی و خصوصی است. کارشناسان امور مالیاتی ما با رویکرد عارضه یابی و رفع مشکل نسبت به توانمندسازی تیم اجرایی کسب و کارها با استفاده از آموزش‌های کاربردی اقدام می‌نمایند. در ادامه با بررسی راهکار‌های در دسترس، قانونی‌ترین و کم هزینه‌ترین روش ممکن را به شما پیشنهاد می‌دهند. همچنین در صورت تمایل در اجرای مسیر با شما همراه خواهند شد.

نحوه درخواست خدمات مشاوره مالیاتی چگونه است؟

برای ثبت درخواست مشاوره مالیاتی می‌توانید نسبت به تماس با شماره 28111228-021 جهت رزرو وقت مشاوره مالیاتی اقدام نمایید.

همچنین می‌توانید فرم زیر را تکمیل نمایید:

انواع مشاوره مالیاتی در پرشین حساب

مجموعه پرشین حساب، مشاوره مالیاتی خود را در سه قالب و بسته به نیاز مودی ارائه نموده است:

  • مشاوره مالیاتی تلفنی
  • مشاوره مالیاتی آنلاین
  • مشاوره مالیاتی حضوری

پس از تکمیل فرم درخواست مشاوره، همکاران ما جهت دریافت اطلاعات تکمیلی با شما تماس می‌گیرند. سپس بر اساس موضوع مشاوره یکی از روش‌های مشاوره را به شما توصیه می‌نمایند. البته شما خود نیز می‌توانید شیوه دریافت مشاوره را انتخاب نمایید.

خدمات مشاوره تیم پرشین حساب محدود به مشاوره مالیاتی تهران نیست؛ بلکه کلیه مناطق کشور و حتی خارج از کشور را نیز پوشش می‌دهد.

شاخص‌ترین مجموعه‌هایی که تاکنون از آموزش‌های مالی و مالیاتی پرشین حساب استفاده نموده‌اند، عبارتند از:

  • گروه صنعتی مپنا
  • شرکت آسان موتور
  • شهرداری املش
  • شرکت فولاد خوزستان
  • شرکت سایپا
  • شرکت سنگ آهن مرکزی ایران
  • شرکت تعاونی سیمان سپاهان اصفهان
  • شرکت بیمه ایران
  • شرکت بیمه البرز
  • شرکت لبنیات میهن
  • موسسه مالی و اعتباری کاسپین
  • موسسه مالی و اعتباری کوثر
  • بیسکویت ستاک
  • شرکت بورس اوراق بهادار تهران
  • نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران
  • مجتمع فرهنگی علامه طباطبایی
  • گروه دارویی آرمان فارمد
  • کانون وکلای دادگستری مرکز
  • شرکت هواپیمایی معراج

مشاور مالیاتی در چه مواردی اقدام میکند؟

هر کسب و کار بر اساس نوع مشکلی که با آن مواجه است، نیاز به راهکار ویژه‌ای دارد. اما شیوه کلی مجموعه پرشین حساب، بررسی ریشه‌ای مشکل، عارضه‌یابی و ارائه راهکارهای قانونی، عملی و کم هزینه است.

برخی از خدمات ارائه شده توسط مشاوران پرشین حساب عبارتند از:

  • نحوه جذب قانونی سرمایه‌گذار برای شرکت‌های تازه تاسیس
  • اطلاع از تاریخچه پرونده مالیاتی و آخرین فعل و انفعالات اجرا شده در آن
  • نحوه اعلام انحلال و ارایه اظهارنامه انحلال
  • رسیدگی به پرونده مالیات بر ارزش افزوده و دفاعیات آن
  • نحوه ارسال گزارشات خرید و فروش به حوزه مالیاتی
  • سیستم مالیات حقوق و اجاره و نحوه کاهش جرایم آن
  • نحوه انعقاد قراردادها با پرسنل و اشخاص دیگر از منظر مالیاتی و بیمه‌ای
  • تدریس خصوصی به مدیرعامل و یا کادر مالی مستقر در واحد مالی
  • فعالیت‌های بازرگانی خاص حوزه‌های واردات و صادرت
  • هدایت به پناهگاه‌های امن مالیاتی مورد تایید سازمان مالیاتی
  • شرایط ریکاوری به صورت انجام عملیات پالایشگاه مالیاتی (خاص مجموعه پرشین حساب)
  • تهیه صورت‌های مالی و اخذ تسهیلات از موسسات بانکی و سرمایه‌گذاری
  • فعالیت‌های سازمان بورس اوراق بهادار و فرابورس

سوالات متداول در مورد مشاوره مالیاتی → کلیک کنید

1) چطور در تهران مشاور مالیاتی پیدا کنیم؟

یافتن مشاور مالیاتی نه تنها در تهران بلکه در همه جای کشور قطعا کار زیاد سختی نیست؛ اما آنچه نتیجه را متمایز می‌کند، دانش و تخصص مشاوران مالیاتی از یک سو و دیدگاه چندجانبه مشاوران از سوی دیگر است. مشاوران مالیاتی ما در تیم پرشین حساب، با ارائه راهکارهای عملی و بلندمدت، مشکلات مجموعه شما را به صورت ریشه‌ای برطرف می‌کنند.

2) هزینه مشاوره مالیاتی چقدر است؟

هزینه مشاوره مالیاتی بر اساس نوع مشکل و زمان لازم برای رفع مشکل متفاوت است.

3) سوالات مالیاتی خود را کجا بپرسیم؟

وبسایت پرشین حساب، به جز خدمات مشاوره مالیاتی و دوره‌های آموزشی حسابداری و مالیاتی، در بخش مجزایی، مطالب رایگان حسابداری و مالیاتی در اختیار علاقمندان قرار می‌دهد. در صورتی که پاسخ پرسش خود را در خلال آموزش‌های رایگان نیافتید، می‌توانید به ترتیب اهمیت از یکی از 3 روش زیر استفاده نمایید:

  • ثبت درخواست مشاوره مالیاتی (جهت رسیدگی به پرونده مالیاتی شخصی شما)
  • طرح سوال در بخش دیدگاههای مربوط به مطلب مطالعه شده (در این بخش به سوالات آموزشی شما پاسخ داده می‌شود نه سوالات پرونده مالیاتی شخصی شما)
  • طرح سوال در گفتگوی آنلاین سایت

پر بحث ترین مقالات مرتبط

دیگر مقالات مرتبط

140 پاسخ

  1. سلام وقت بخیر.از مطالب خوب و کاربردی شما سپاسگزارم. کارگاه تولیدی داریم که به تازگی فعالیتمون رو شروع کردیم ،شرکت نیستیم و صنفی کار میکنیم و در اواخر آبان1402 پرونده مالیاتی تشکیل دادیم .به صورت مستقیم با مشتری در ارتباطیم و فروش رو انجام میدیم .اگر بعضی از مشتریان ما(شرکت ها ) که فاکتور رسمی فروش از ما خواستار هستند و به صورت رسمی فاکتور بدیم اما مصالحی که خریداری میشه برای تولید محصول به صورت غیر رسمی باشه ، برای مالیات به چه صورت هست.این نکته رو اضافه کنم که درحال حاضر کسب و کارمون کوچک هست و خریدمون عمده و بزرگ نیست .ممنون

    1. سلام دوست عزیز
      پاسخ به سوال شما نیازمند بررسی نوع فعالیت اقتصادی شما و مستندات پرونده مالیاتی‌تان است. در صورت تمایل نسبت به رزرو وقت مشاوره مالیاتی با شماره 28111228-021 تماس حاصل نمایید.

  2. سلام

    من به مالیاتم اعتراض کرده بودم و دیروز مورخ 4 مهر 1402 جلسه‌ی رسیدگی بود و رئیس اداره مالیات اظهارات من رو قبول نکرد و توافقی نشد و گفت میفرستم به هیئت.

    یک پیامکی بعدش اومد با این شرح: «در اسرع وقت، جهت بررسی اعلام نظر مسئول مربوطه در اجرای ماده (238) قانون مالیات های مستقیم، به نشانی my.tax.gov.ir مراجعه و در صورت تایید، جهت جلوگیری از ارسال پرونده به هیات توافق را ثبت نمایید.»

    به سایت تکس که مراجعه میکنم در قسمت مشاوره و پیگیری اعتراضات و شکایات، داخل جدول نوشته که نتیجه‌ی رسیدگی همون مبلغ اولیه هست و تغییری نکرده. در جدول تیک عدم پذیرش هست.

    سؤالم این هست که چرا اینجا تیک عدم پذیرش هست، اما توی پیامک گفته شده که در صورت توافق به سایت مراجعه کنید؟ الان من باید تیک عدم پذیرش رو بزنم یا نه. اگر نزنم چی میشه.

    من میخام که پرونده به هیئت فرستاده بشه.

    1. سلام دوست عزیز
      در صورتی که مبلغ قابل مشاهده در مایتکس مورد تایید شما نیست، تیک عدم پذیرش را فعال نمایید تا پرونده شما برای بررسی‌های تکمیلی به هیئت ارسال شود. در صورت تمایل می‌توانید با شماره 28111228-021 تماس حاصل نموده و نسبت به رزرو وقت مشاوره مالیاتی اقدام نمایید.

  3. سلام من پرونده مالیاتیم ناقص هنوز حسابی وصل نشده به پروندم میخواستم برای سایتم درگاه پرداخت بگیرم ولی منصرف شدم پرونده رو میتونم حذفش کنم؟ اینجوری نیمه مشکلی برام پیش نمیاد ممنون میشم راهنماییم کنین

    1. سلام دوست عزیز
      از آنجا که هنوز حسابی به پرونده متصل نشده است، می‌توانید نسبت به غیرفعال سازی پرونده مالیاتی خود بدون مشکل اقدام نمایید.

  4. سلام خسته نباشید من میخواستم یک سایت فروش ماگ راه اندازی کنم میخواستم بدونم آیا شامل مالیات و مالیات بر ارزش افزوده میشم؟

    1. سلام دوست عزیز
      مطابق بند 2 ماده 1 قانون مالیاتهای مستقیم، هر شخص حقیقی ایرانی مقیم ایران، نسبت به کلیه درآمدهایی که در ایران یا خارج از ایران تحصیل می نماید، موظف به پرداخت مالیات است. در خصوص مالیات بر ارزش افزوده در صورتی که مشمول گروه سوم مالیاتی باشید، مشمول نخواهید بود. در غیر این صورت مشمول مالیات بر ارزش افزوده هستید. در این خصوص مقاله گروه بندی مودیان مالیاتی را مطالعه نمایید.

        1. سلام دوست عزیز
          بر اساس فراخوان چهارم ارزش افزوده مورخ 89/7/1، صاحبان نمایشگاه‌ها و فروشگاه‌های اتومبیل و بنگاه‌های معاملات املاک و آژانس‌های کرایه اتومبیل، مشمول ثبت نام و انجام تکالیف ارزش افزوده هستند.

  5. سلام وقت بخیر

    ما یه موسسه حقوقی انتشاراتی دیجیتال داریم

    1 – اگر از یک شخص حقیقی که کد اقتصادی ندارد فقط با کد ملی خودش برای موسسه ما محصولات فرهنگی دیجیتال انحصاری یا غیر انحصاری دیجیتال فاکتور رسمی مطابق تایید اداره مالیاتی میدهد ، موسسه باید در سامانه الکترونیک مالیاتی بارگذاری کند و یا در هزینه های موسسه اعلام کنیم ؟

    2 – فاکتوری که برای کد ملی شخص دریافت کردیم ، ایا موسسه ما باید مالیات ان شخص را به اداره مالیاتی پرداخت کند ؟

    1. سلام دوست عزیز
      در صورتی که شرکت شما به صورت مستمر با این شخص کار می‌کند، موظف به انعقاد قرارداد با او و درج اطلاعات او در سامانه‌های مربوطه هستید. اما در صورتی که تنها یک بار و با هزینه اندک خدمات انجام شده، می‌تواند در هزینه‌ها ثبت شود.
      برای پاسخ به پرسش دوم شما، اطلاعات بیشتری مورد نیاز است.
      توصیه می‌کنیم جهت بررسی دقیق پرونده مالیاتی شما و راهنمایی دقیقتر، از خدمات مشاوره مالیاتی پرشین حساب استفاده نمایید.

  6. سلام خسته نباشید ببخشید من پدرم خرداد سال ۱۴۰۰ فوت شدن و انحصار وراثت گرفتیم و ما اظهارنامه مالیاتی رو تقدیم دارایی کردیم ولی یکی از اموال ایشان که دو دانگ از یک مغازه بود رو در اظهارنامه مالیاتی عنوان نکردیم اگر الان بخوایم این مورد رو اضافه بر فرم اظهارنامه بکنیم یا اعلام بکنیم به اداره دارایی امکان پذیر هست؟ اگر بله راهش چیه آیا برای این یک مورد یک اظهارنامه جدید مالیاتی بهمون میدن؟ اگر بله آیا توی اظهار نامه جدید لازمه اموالی که از قبل اظهار کردیم هم دوباره ذکر بشه؟ ممنون

    1. سلام دوست عزیز
      بر اساس ماده 3 آیین نامه اجرایی موضوع تبصره ۲ ماده ۳۴ قانون مالیات های مستقیم موضوع تصویب نامه شماره ۳۸۶۹/ت ۵۸۸۵هـ، مودیان برای آن بخش از ماترک که حسب ماده ۲۶ ق.م.م نسبت به تسلیم اظهارنامه مالیاتی در موعد مقرر قانونی اقدام نکرده‌اند، مکلفند قبل از دریافت یا انتقال و یا ثبت اموال و دارایی های فوق، گواهی موضوع ماده ۳۴ ق.م.م را دریافت نمایند. به این منظور پس از مراجعه به سامانه مایتکس در بخش اظهارنامه‌ها گزینه اظهارنامه ارث را انتخاب نمایید. از آنجا که بیش از یک سال از فوت گذشته است باید نسبت به تکمیل فرم شماره 34 اقدام نموده و مالیات ملک مذکور به ارزش روز محاسبه و مطالبه می‌شود.
      در اظهارنامه جدید نیاز به ذکر اموالی که قبلا مالیات بر ارث آنها پرداخت شده است، نیست. برای آشنایی با مراحل کار مطلب “اظهارنامه مالیات بر ارث” را ببینید.

  7. سلام کارت بانکی یکی از اقوام در اختیار شرکتی می‌باشد و تنها دارایی این خانم حقوق مستمری همسرش می‌باشد.
    با توجه به قانون شناسایی حسابهای تجاری که شامل این شخص هم میشود جهت اخذ مالیات امکان مسدود سازی مستمری ایشان توسط اداره مالیات هست؟

    1. سلام دوست عزیز
      حسابهای بانکی افراد جزء اطلاعات محرمانه آنها است. از این رو باید در حفظ و حراست از آنها نهایت تلاش را به کار برد. در صورتی که ایشان در شرکت مذکور ذی‌نفع نیستند استفاده از کارت بانکی ایشان برای شرکت نادرست است.
      در خصوص مسدودسازی حساب مستمری حقوق این شخص در صورتی که برای ایشان مالیاتی تشخیص داده و قطعی شود، در صورت عدم پرداخت مالیات متعلق در مهلت مقرر، مطابق ماده 211 ق.م.م، دایره وصول اجرا با ابزارهای قانونی که در اختیار دارد، اقدام به وصول مالیات متعلقه به همراه جرایم آن می‌نماید. یکی از اقدامات سازمان توقیف اموال است.

        1. سلام دوست عزیز
          خوشحالیم که مطالب و اطلاعات ارائه شده توسط سایت پرشین حساب برای شما مفید بوده است.

  8. ببخشید من بدون اینکه هیج کاری انجام بدم و با اینکه یک کارمند ساده دولتی هستم، در سایت مالیاتی کشور که چک کردم برایم در قسمت استعلام، مالیات بر ارزش افزوده کلانی ثبت شده است و از این رو نمی توانم خانه ام را بفروشم و این مبلغ نزدیک 2 میلیارد تومان است. البته در بخش خود پرونده ها هیچ پرونده مالیاتی و یا ارزش افزوده برایم وجود ندارد، فقط بخش استعلام اینگونه نشان میدهد. لطفا راهنمایی کنید

    1. سلام دوست عزیز، برای پیگیری موضوع به سازمان مالیاتی مراجعه کنید و علت را جویا شوید در صورتی که برای شما راه گشا نبود به دلیل اینکه بررسی موضوع نیاز به اطلاعات بیشتری دارد جهت راهنمایی دقیق تر میتوانید در این صفحه درخواست مشاوره خود را ثبت نمایید.

  9. سلام و عرض ادب
    من اخیرا( از خرداد 1401 ) جایی استخدام شدم که طبق توافقی که باهاشون داشتم بنا شد حقوق ماهیانه 20 میلیون تومان در ماه رو دریافت بکنم.

    موردی که هست سمته اداره کار و بیمه حقوق من رو همون پایه وزارت کار رد میکنن( 5.800 ) و اون رو تو یه کارت بانک دولتی برام واریز میکنن و مابقی رو به همراه مبلغ اضافه کارم یه کارت بانک خصوصی.

    خواستم ببینم الان با توجه به قانون مالیات ها 1401 من اون 15 میلیون ما به تفاوتی که به حساب بانک خصوصیم برام واریز میشه بابتش باید پرونده جداگانه مالیاتی تشکیل بدم ؟

    و اگر از نهادهای جداگانه میانگین ماهی 10 میلیون بابت حق مشاوره برام واریز کنن جدای از اون 20 تومن حالا تکلیف قانونی به چه صورتی باید باشه که بعدا مشمول جریمه مالیاتی نشم ؟

    1. سلام کاربر گرامی،
      عدم اعلام حقوق واقعی به عنوان فرار مالیاتی در نظر گرفته میشود. بهتر است به میزان حقوق واقعی خود با شرکت قرارداد داشته باشید.
      لازم است میزان حقوق واقعی شما در لیست بیمه و مالیات حقوق اعمال شده و مبلغ مالیات حقوق توسط شرکت از حقوق شما کسر شود.
      برای حق مشاوره نیز لازم است طبق تبصره 1 ماده 86 قانون مالیات مستقیم، 10 درصد از حقوق شما کسر شده و به عنوان مالیات حق مشاوره پرداخت شود.

      1. خیلی ممنونم از پاسخ سریعتون.

        با توجه به موردی که گفتین الان که شرایط قرادادم به این صورت هست که فقط یه قرارداد وزارت کار دارم و اون 15 میلیون به صورت غیر رسمی برام واریز میشه و سند حقوقی هم براش موجود نیست الان چیکار باید بکنم ؟ اگه نیاز به تشکیل پرونده مالیاتی باشه مجموعه شما کارهاش رو میتونه برام انجام بده ؟

        و در رابطه با مشاوره هم اگر به عنوان شخصیت حقیقی با شرکت ها در ارتباط باشم و هزینه برام کارت به کارت بشه الان با این مبلغ به مثابه همون 15 میلیون باید دیده بشه ؟ یا باید برم به این سمت که با شرکت ها برم به سمت عقد قرارداد با شخصیت حقیقی برا اینکه به مشکل نخورم ؟

        1. سلام کاربر گرامی،
          برای حق الزحمه مشاوره لازم است قرارداد مشاوره داشته باشید و کارفرما 10درصد مبلغ قرارداد را به عنوان مالیات از حق الزحمه شما کسر و پرداخت نماید.
          جهت راهنمایی دقیق تر میتوانید در این صفحه درخواست مشاوره خود را ثبت نمایید.

  10. با سلام
    1. بنکداران لباس مشمول کدام یک از مراحل ثبت نام مالیات بر ارزش افزوده هستند؟
    2. در صورتی که تولید کننده (تامین کننده بنکدار) مالیات بر ارزش افزوده را لحاظ نمی کند، تکلیف بنکدار چیست؟
    3. بنکدار در چه شرایطی از مالیات بر ارزش افزوده معاف است؟
    با تشکر

    1. سلام کاربر گرامی،
      در ماده 9 تا 12 قانون دائم ارزش افزوده به معافیت های ارزش افزوده اشاره شده است. فعالیت شما معاف از ارزش افزوده نیست مگر اینکه به صورت حقیقی و در گروه سوم از گروه بندی صاحبان مشاغل قرار گیرید.
      در صورتی که فروشنده ارزش افزوده را لحاظ نکند اداره مالیاتی میزان اصل ارزش افزوده و جرائم را از فروشنده مطالبه خواهد کرد. و همچنین از شما ارزش افزوده درخواست میشود. لازم است فاکتور رسمی با مبالغ دقیق (میزان خرید و ارزش افزوده) تسویه شود.

  11. سلام روز بخیر
    بنده یک فروشگاه دارم که مالک اظهارنامه برای فروشگاه ارسال میکنند
    برای بنده اس ام‌اس امده برای کارتخوان بنده باید جدا اظهارنامه ارسال کنم یا درقالب مغازه باید چه کاری انجام بدم

    1. سلام کاربر گرامی،
      لازم است کارتخوانی که در فعالیت تجاری از آن استفاده میکنید را به سازمان مالیاتی معرفی کرده و اظهارنامه ارسال نمایید.

      1. سلام. بنده ۶ میلیارد تومان فروش پوز داشتم در ۱۴۰۰. به اداره دارایی یزد مراجعه کردم معاون مالی و معاون کل و تقریبا تمامی ممیزان به جز  یک نفر البته، اظهار می‌کنند شما بدلیل شراکت دو نفره میتونید از ماده ۱۰۰ استفاده کنید و سقف شما بیشتر از ۴۸۰۰ میلیارد هست و اگر سایت اجازه ثبت داد استفاده کنید. نظر شما چی هست؟ ایا سقف فروش برای موارد مشارکتی بالاتر هست؟ اگر نه چرا تقریبا تمامی این افراد چنین برداشتی از این قانون دارند؟

        1. سلام کاربر گرامی،
          طبق تبصره ماده 101 قانون مالیات مستقیم، در مشارکت­های مدنی اعم از اختیاری و قهری شرکا حداکثر از دو معافیت استفاده خواهند کرد و مبلغ معافیت به ­طور مساوی بین آنان تقسیم و ‌باقی­مانده سهم هر شریک جداگانه مشمول مالیات خواهد بود.
          اما پرونده چه به صورت انفرادی یا شراکتی برای عملکرد 1400 صرفا تا سقف 4،800،000،000 تومان میتوانید از فرم تبصره 100 مالیات استفاده کنید.
          البته طبق اطلاعیه سازمان مالیاتی، برای پرونده‌های مشارکت مدنی با توجه به نصاب تبصره ماده 100 برای هریک از شرکا به‌طور جداگانه نصاب مذکور در فعالیت شغلی منظور میگردد.

          1. با تشکر. منظور من اینه که آیا حالا که شراکت دارم سقف استفاده از ماده ۱۰۰ میره روی مثلا دو تا فروش ۴۸۰۰ میلیارد یا کلا برا واحد صنفی تا ۴۸۰۰ نباید فروش بیشتر باشه؟

          2. طبق اطلاعیه سازمان مالیاتی، برای پرونده‌های مشارکت مدنی با توجه به نصاب تبصره ماده 100 برای هریک از شرکا به‌طور جداگانه نصاب مذکور در فعالیت شغلی منظور گردد.

  12. با سلام ضمن تشکر از فرصتی که برای پاسخ سوالات فراهم نمودید
    اینجانب صاحب یک باب مغازه از سال 98 تا کنون با یکی از اقوام شراکتی کسب و کاری ( صنف کیف و کفش )را انجام داده ایم ( در یکی دو سال اخیر با توجه به شرایط کرونا سود آنچانی هم نداشتیم )چند روزپیش اصناف مراجعه و پیگیر صدور ‍پروانه کسب شدند با مراجعه به اتحادیه اعلام نمودند که باید از طریق کافی نت نسبت به ثبت نام در سازمان امور مالیاتی اقدام نمایید این کار را انجام دادم و در حال حاضر بابت اینکه کسب و کار ما با داشتن یک شریک دیگر انچنان سودی ندارد
    ۱-آیا میتوانم نسبت به انصراف از ثبت نامی که انجام داده ام اقدام نمایم ؟
    2- میزان مبلغ سالیانه مالیات چقدر میشود ؟
    3-آیا شریک من هم باید در سامانه سازمان امور مالیاتی ثبت نام نماید ؟ چون او هم ذینفع است

    1. سلام کاربر گرامی،
      1) اگر اشخاص حقیقی بدون فعالیت اقتصادی باشند، لازم است نامه عدم فعالیت به حوزه مالیاتی ارائه دهند. لازم است برای مدتی که فعالیت داشته اید اظهارنامه مالیاتی صاحبان مشاغل ارسال نمایید. مهلت ارسال اظهارنامه اشخاص حقیقی تا پایان خرداد ماه است.
      2) میزان مالیات با توجه به گروه بندی مودیان در سامانه مالیاتی ( که احتمالا برای شما گروه سوم است) و با توجه به نرخ ماده 131 قانون مالیات مستقیم تعیین میشود.
      3) شرکا قبل از تشکیل پرونده مالیاتی، باید یک نماینده (شریک اصلی) از میان خود انتخاب کنند؛ شریک اصلی می‌تواند شریک با بالاترین سهم‌الشرکه باشد. کلیه امور مالیاتی از جمله تشکیل پرونده و ثبت اطلاعات در سامانه ثبت نام الکترونیکی بر عهده شریک اصلی است. مراحل تهیه و تنظیم اظهارنامه شراکتی به صورت زیر است:
      ثبت اطلاعات کلیه شرکا در سامانه ثبت نام الکترونیکی توسط شریک اصلی
      انتخاب گزینه اظهارنامه مشارکتی در زمان تکمیل اظهارنامه اشخاص حقیقی
      به این ترتیب کلیه اطلاعات شرکا از سامانه ثبت نام الکترونیکی به صورت خودکار بارگذاری و در اظهارنامه نمایش داده می‌شود.

  13. باسلام
    روند انتقال پرونده مالیاتی از حوزه مالیاتی به حوزه مالیاتی دیگر با توجه به انتقال یافتن محل قانونی شرکت و انجام مراحل ثبتی با اداره مالیاتی مبدا هست یا مقصد
    هیچکدوم جواب نمیدن وبه دیگری ارجاع میدن

    1. سلام کاربر گرامی،
      شما روزنامه رسمی که تغییرات رو ثبت کرده اید و نامه ای در این خصوص به اداره مالیاتی محل قبلی ارائه دهید. در این صورت حوزه مالیاتی قبلی روند انتقال پرونده به حوزه جدید را انجام میدهد.

  14. سلام
    ما یه شرکت بازرگانی تازه تاسیس هستیم یک سری جنس از کانادا وارد کردیم تو برگ کمرکی به علت کمتر دادن عوارض ارزش خرید رو کمتر وارد کردیم .ولی قیمت فروشمون بالا هست و یک حاشیه سود بالایی ایجاد میشه .در صورتیکه م
    فاکتور خرید قیمت بالاتری داره و پول پرداختی از طریق صرافی انتقال پیدا کرده و شخصی بوده با دلار ازاد.
    حالا یه سوال با توجه به مدارک گمرکی اداره مالیات کدوم قیمت خرید رو مد نظر قرار می ده ،قیمت خرید واقعی که از طریق صرافی اتفاق افتاده یا برگ گمرک رو ؟
    سوال دوم روشی برای شناسایی کمتر سود به نظرتون میرسه؟

    1. سلام کاربر گرامی، سوال شما نیاز به ارائه اطلاعات بیشتری دارد. جهت راهنمایی دقیق تر پیشنهاد میشود پیام خود را در واتساپ 09207112980 مطرح نموده تا توسط کارشناس راهنمایی و پاسخ داده شود.

  15. با سلام یک سوالی از خدمت شما داشتم لطفا بنده را راهنمایی بفرمایید.
    من می خواهم سرمایه گذاری انجام بدم در پروژه های مختلف سوالم اینجاست که بنده بصورت آزاد یعنی بعنوان یک شخص حقیقی کار کنم و سرمایه گذاری هایم را انجام بدم یا یک شرکت با مسئولیت محدود ثبت کنم و در غالب شرکت با مسئولیت محدود فعالیت کنم . از نظر مالیاتی کدام بهتر است و دردسر کدام کمتر هست لطفا بنده را راهنمایی بفرمایید. با سپاس فراوان بابت وقتی که می گذارید متشکرم.

  16. سلام.می خوام یک درگاه زرین پال بگیرم.میخواستم بدونم فقط به تراکنش های مالی مالیات تعلق می گیرد؟مثلا اگر برای مدتی هیچ تراکنش مالی نداشته باشم باز هم مالیات تعلق می گیرد یا خیر?

    1. با سلام
      هر تراکنشی مشمول مالیات نیست ! برای مطالعه بیشتر این موضوع میتوانید به مطلب
      مراجعه کنید . همینطور اگر هیچ گونه تراکنشی نداشته باشید مشمول پرداخت مالیات نخواهید بود .

  17. سلام
    بنده از سال ۹۴ تا حالا از کارخانه های شکر با ارائه کدملی شکر خریداری میکردم و دارای شرکت و یا جواز عمده فروشی هم نبودم در این زمینه و چون اطلاع نداشتم اظهارنامه مالیاتی پر نکردم این چند سال. اگر از اینجا به بعد بخام روال درست رو برم بهتره شرکت ثبت کنم و کد اقتصادی حقوقی بگیرم یا فرقی نمیکنه که کد اقتصادی حقیقی هم میتونم بگیرم و مالیات این چند سالی که اظهارنامه رد نکردم رو ایا به محض درخواست گرفتن کد اقتصادی دارایی ازم میگیره یا خودم تا اطلاعات خریدهام از کارخونه رو ندادم مالیات های قبلی رو ازم اخذ نمیکنه؟ و اگر خودم اعلام کنم که مالیات سالهای قبلی رو پرداخت نکردم والان قصد دارم پرداخت کنم ایا مشمول بخشودگی جرائم مالیاتی میشه؟

    1. با سلام
      موضوع شما نیاز به بررسی کارشناس دارد ، لطفا موضوع خود را مجدد در شماره واتساپ ۰۹۹۰۰۰۷۹۵۳۴ یا ۰۹۲۰۷۱۱۲۹۸۰ مطرح نمایید.باتشکر

  18. سلام وقتتون بخیر برای ارسال لیست مالیات حقوق پرسنل شعبه شرکت که وابسته به شرکت اصلیه و فعالیت مالی جداگانه نداره باید از همون صفحه شرکت اصلی استفاده کنیم یا اتوجه به این که مکان شعبه جای دیگری هست باید نام کاربری و کلمه عبور بگیریم

  19. باسلام و درود شرکتی جهت تهیه و توزیع مصالح ساختمانی ثبت کرده ایم ایا باید گواهی ارزش افزوده بگیریم و اگر ثبت نام ارزش افزوده انجام ندهیم و گواهی نگیریم چه اتفاقی می افتد یعنی قصد داریم‌یک مالیات سالیانه فقط پرداخت کنیم ایا امکانپذیر هست ؟ممنون از راهنماییتون

    1. سلام
      پاسخ سئوال شما نیاز به بررسی توسط کارشناس ما دارد لذا خواهشمند است در تلگرام یا واتس آپ شماره 09207112980 سئوال و درخواست خود را ثبت نمائید.

  20. با عرض سلام و ادب
    شرکت ما بر اساس رای دفتر مدیریت ریسک مالیاتی و به استناد ماده 12 قانون مالیات ارزش افزوده معاف است حال با توجه به معافیت مذکور، در سامانه مالیات ارزش افزوده آیا می بایست بهای خرید کالا و خدمات را در قسمت کالا و خدمات معاف به ارزش 109% ثبت نمود؟ یا خیر و اینکه در سامانه معاملات فصلی چطور؟ یعنی باید بهای خرید کالا و خدمات جداگانه و مالیات و عوارض هر یک بطور جداگانه در سامانه 169 ثبت شود؟

    1. سلام

      شما طبق فاکتور باید ثبت ها را انجام دهید و در هنگام تهیه اظهار نامه های مالیات بر ارزش افزوده نیز طبق فاکتور ها باید اظهارنامه را بدرستی پر کنید و سپس اگر اضافه واریزی مالیاتی داشته اید درخواست استرداد نمائید. در گزارشات خرید و فروش هم طبق فاکتور های خرید و فروشتان دقیقا باید عمل کنید

  21. باسلام و احترام
    خواهشمندم به دو سئوال زیر پاسخ دهید.
    1- مالیات تکلیفی و ارزش افزوده شرکتهای هلدینگ که مالک چند شرکت هستند (که مالیات آنها پرداخت شده ) چگونه محاسبه می شود؟
    2- مالیات سود خرید و فروش سهام (که مالیات به هنگام فروش سهام اخذ می گردد) چگونه محاسبه می شود؟
    با تشکر

    1. سلام
      1-شرکتهای هلدینگ نسبت به عملکرد خود باید محاسبات را انجام دهند و خلاصه عملیات زیر مجموعه های خود را گزارش نمایند.
      2-در زمان خرید اوراق هیچگونه وجهی بابت مالیات از شما کسر نخواهد شد و معامله گر فقط در زمان فروش اوراق موظف به پرداخت مالیات می باشد و همچنین طبق ماده 145 ق م م سود سهام بورس اوراق بهادار از پرداخت مالیات معاف می باشد. و دلیل اصلی معافیت مالیاتی سود سهام این است که معافیت مالیاتی برای جلوگیری از اخذ مالیات مضاعف وضع شده است.
      به بیان ساده تر شرکت‌های سهامی قبل از تقسیم سود، مالیات آن را پرداخت کرده‌اند و دیگر لزومی ندارد سهامداران شرکت بابت سود نقدی که دریافت می‌کنند مالیات بیشتری پرداخت نمایند.

  22. سلام برای من این پیامک اومده
    مودی گرامی
    اطلاعات پرونده الکترونیک شما با کد رهگیری ———-در نظام مالیاتی کشور ثبت گردید. جهت دریافت اطلاعات کاربری و تکمیل پرونده خود بر روی لینک زیر کلیک نمایید و اطلاعات مورد نیاز را ثبت نمایید.
    من دارم از ایران میرم و اصلا کسب و کارم پا نگرفت عملا …. اگر به اسمس محل ندم اتفاقی می افته؟

    1. سلام

      احتما زیاد این اطلاعات توسط شما ثبت و درخواست گردیده لذا
      حتما موضوع را پیگیری نمائید تا بعدا برایتان مشکلی در زمینه جریمه و ممنوع الخروجی اتفاق نیفته

  23. با سلام و عرض خسته نباشید
    چند سوال در مورد ارائه فاکتور رسمی و همچنین نحوه تعیین مالیات بر خرید و فروش از نظر دارایی دارم ..
    بنده قصد دارم محموله ای از متریال معدنی از شرکتی خریداری نمایم ( به ارزش 350 میلیون تومان)، شرکت فروشنده بابت دریافت ارزش افزوده از بنده فاکتور رسمی صادر می کند.
    حال از ارسال و دریافت این فاکتور رسمی به جانب بنده، آیا مالیاتی بر خرید این محموله از ناحیه اداره دارایی متوجه بنده می باشد و اگر بله به چه میزان؟
    بعد، اگر بنده این محموله را با سودی مشخص و قیمت فروش (مثلا 400 میلیون تومان) به شخص دیگری (چه حقیقی و یا حقوقی) بفروش برسانم و با توجه با در یافت ارزش افزوده از خریدار فاکتور رسمی به جانب خریدار ارائه نمایم، مجددا چه مبلغی باید بابت مالیات به دارایی بابت این خرید و فروش پرداخت کنم؟؟
    آیا به شرکتهای خصوصی که با دریافت مبلغی مبادرت به صدور فاکتور رسمی می نمایند، اعتمادی می توان داشت و اصولا این سازکار صدور وجه قانونی دارد ؟

    در پایان از طولانی شدن سوالها عذرخواهی و از سعه صدر شما کمال را دارم.

    1. سلام
      اگر شرکت فروشنده فاکتور رسمی صادر میکنه و دارای گواهینامه ارزش افزوده معتبر هست شما موظف به پرداخت ارزش افزوده فاکتور میباشید
      ثبت حسابداری شما:
      خرید 350 بد
      مالیات و عوارض ارزش افزوده 31.5 بد
      بانک/ ح پرداختنی 381.5 بس

      اگر شما فاکتور رسمی دارید و گواهی ارزش افزوده معتبر دارید در هنگام فروش میتوانید ارزش افزوده اعمال ودر صورتحساب مطالبه کنید در غیر اینصورت بابت فروش ارزش افزوده ای نمیتوانید دریافت کنید

      ثبت فروش شما در حالت داشتن فاکتور رسمی:

      بانک / ح دریافتنی 436 بد
      فروش 400 بس
      مالیات ارزش افزوده 36 بس

      ثبت فروش شما در حالت داشتن فاکتور غیر رسمی:

      بانک / ح دریافتنی 400 بد
      فروش 400 بس

      و در پایان سال بابت عملکردتان بر اساس سود و زیان شما، 25% مالیات عملکرد محاسبه میشود که باید پرداخت کنید.

      شرکتهایی که به کد فروشی اقدام میکنند معمولا جز بلاک لیست سازمان مالیاتی هستند و هزینه های مربوطه مورد قبول واقع نمی شود و برگشت داده میشود که موجب جرایم و عواقب قضایی خواهد بود.

      1. سلام مجدد
        تشکر می کنم بابت وقتی که برای پاسخگویی گذاشته اید
        باید این نکته را یادآوری کنم که بنده یک معامله در هویت حقیقی دارم نه حقوقی
        محاسبه مالیات 25 درصد نسبت به معامله بنده هم در خرید و هم در فروش به چه صورت محاسبه می شود؟
        هیچ اظهار نامه ای هم ارائه ندادم و شاید این تنها معامله بنده در طول یکسال باشد..

        1. سلام

          شما باید بابت معامله ای که کرده اید به سازمان مالیاتی نزدیک محل کار یا منزلتان مراجعه کنید و تشکیل پرونده دهید و اظهارنامه پر کنید و مالیات آنرا پرداخت کنید در غیر اینصورت سازمان با توجه به اطلاعات خرید و فروش و ارزش افزوده ارسالی طرف مقابل محاسبات را انجام داده و جرایم را نیز متعاقبا مطالبه خواهد نمود

  24. با سلام و احترام سوالی داشتم در صورت امکان راهنمایی کنید
    ملکی تجاری به متراژ 60 متر در قسمت همکف آپارتمان در یکی از شهرهای شهرستان دارم که به دلیل مشکل شهرداری از سال 1393 تاکنون نصب درب و کف سازی انجام نشده است ولی پایان کار شهرداری دارد و تاکنون نسبت به اظهار نامه مالیاتی اقدامی انجام نداده ام آیا نیاز به اظهار نامه مالیاتی دارد و در خصوص اظهار نالمه مالیاتی چگونه اقدام نمایم تا مشمول جریمه نشوم .
    با تشکر از شما که سایت فعال و پویایی دارید.

    1. سلام
      شما اگر ملک خود را اجاره نداده اید و بدون فعالیت بوده باید به حوزه مالیاتی خود مراجعه نموده و درخواست خود مبنی بر عدم فعالیت را اعلام کنید و قبض اب و برق ملک مربوطه را نیز ضمیمه درخواست خود نمایید تا کارشناسان مالیاتی مربوطه بررسی نمایند و اگر اجاره داده اید نیز بررسی شود که مشمول ماده 57 ق.م.م خواهید بود یا خیر . و توسط کارشناسان مالیاتی برگ تشخیص صادر گردد تا از ایجاد جرایم مربوطه جلوگیری بعمل آورید.

  25. سلام
    برای تجدید ارزیابی از محل داراییها با توجه به بخشنامه 66066 مورخ 98/5/28 که ذکر شده تا پایان سال 98 معاف باشد ولی حالا مراجعه کردیم و دارایی نمی پذیرد.
    لطفا راهنمایی بفرمایید

    1. با سلام و درود
      براساس این بخشنامه شما میبایست نامه از صنعت و معدن و تجارت جهت افزایش تولید داشته باشید در غیر این صورت شما میتوانیید سود حاصل از تجدید ارزیابی را به حساب سرماه ببرید و تمبر نیم در هزار را ابطال نمایید فقط لازم به ذکر میباشد برای ابطال تمبر یک ماه از زمان افزایش سرمایه بیشتر فرصت ندارید وگرنه مشمول جریمه میگردید برای دریافت اطلاعات بیشتر میتواننید ماده 48 و 149 مالیات های مستقیم و بخشنامه های ان را مطالعه نمایید .
      موفق و پیروز باشید

  26. با سلام مدت 20 سال سابقه کار مالی در فروشگاههای زنجیره ای (تعاونی مصرف) دارم و در حال حاضر حسابدار در دو شرکت می باشم بخاطر شرایط خانواده تمایل دارم که در تهران یا کرج ساکن و مشفول بکار بشم مسلط به نرم افزار مالی و امور بیمه و مالیات گزارش ارزش افزوده و ماده 169 حقوق دستمزد می باشم با این اوصاف و تجربه می تونم از شهرستان نقل مکان کرده ودر تهران یا کرج مشغول بکار و ساکن بشم

    1. با سلام
      اگر به تمامی قوانین مالیاتی بیمه ای حسابداری و استاندارد های مالی تسلط داشته باشید بله در تهران بازار کار بزرگی موجود میباشد و میتوانیید درامد بالای برسید
      موفق و پیروز باشید

  27. با سلام و خسته نباشید خدمت آقای حاجی محمدی و تمامی پرسنل زحمتکش پرشین حساب
    می خواستم بدانم مشتریانی که گواهی ارزش افزوده ندارند، چه جور باید عمل نمائیم:
    1.اگر فاکتور خریدی داشته باشیم و مبلغ ارزش افزوده داخل آن باشد اما مؤدی گواهی ارزش افزوده نداشته باشد چه کار باید انجام دهیم؟
    2. اگر مؤدی جدیداً گواهی ارزش افزوده دریافت کرده، آیا از تاریخ دریافت گواهی باید ارزش افزوده را محاسبه نمائیم ؟ و آیا فاکتورهای گذشته هم شامل ارزش افزوده می شود یا نه؟
    بعدش اینها را چگونه در معاملات فصلی گزارش کنیم؟

    1. با درود
      اگر فروشنده گواهی ارزش افزوده نداشته باشد نبایید رقم ارزش افزوده به وی پرداخت گردد و اگر پرداخت گردد مبلغ فوق از نظر اداره ارزش افزوده رد و جزء اعتبارات شما محاسبه نمیشود

  28. با سلام
    سوال: در یک شرکت خدماتی تعدادی وسایط نقلیه سنگین وجود دارد که به نام مدیر عامل هست آیا جهت بالا بردن هزینه کردهای شرکت در قالب اجاره به شرکت مذکور میتونه صحیح تر باشد یا اینکه وسایط نقلیه با تغیر نام جز, دارای شرکت قرار بگیره ممنون میشم راهنمایی بفرمایید

    1. با سلام احترام
      برای بالا بردن هزینه کارکرد میتوانید قرارداد با صاحب وسایل نقلیه بنویسد اما چون ان زمان طرف قرارداد مشمول کد پیمان بیمه و مالیات میشود پس شما باید این موضوع را در نظر بگیرید که طرف قرارداد شما مدیر عامل میباشد

  29. با سلام و احترام
    در مورد نحوه ثبت حسابداری شرکتهای حمل و نقل سوال دارم
    شرکت حمل ونقل مواد نفتی که خود ماشین دارد و ماشینهایی نیز اجاره نموده و برای شرکت نفت به صورت پیمانکار عمل می کند نحوه ثبت عملیات حسابداری آن به چه صورت است؟
    همچنین غیر از شرکت نفت برای مکانهای آزاد مانند مرغداریها ،مدارس و..فراورده های نفتی توسط ماشینهای شرکت و ماشینهای اجاره ای حمل می نماید.نحوه ثبت این را هم لطف می کنید مرا راهنمایی نمایید.

    1. سلام سوالتان خیلی کلی است
      تصویر نمونه قرارداد را به ایمیل info@persianhesab.com ارسال فرمایید تا دقیق تر بررسی کنیم . چون فقط موضوع ثبت نیست و مبحث بیمه و مالیات هم باید درست اجرا شود.

  30. با سلام
    با توجه به نیاز جامعه حسابداری یه درخواست داشتم برگزاری سمینارها خصوصا در شهرستانها که امکانات زیادی ندارند خیلی کمک می کنه به آموزش نکات مالیاتی و حسابداری
    به امید موفقیت روز افزون

    1. سلام ما هم استقبال میکنیم می توانید مشخصات و برنامه خود را به دفتر پرشین حساب اطلاع رسانی نمایید ۰۲۱۲۲۷۲۴۵۶۴

  31. باسلام وخسته نباشید،مدیر شرکت وام شخصی گرفته که قراره اقساطش رو از حساب شرکت بپردازن سوالم اینه;هزینه اقساط و بهره را جزو هزینه های مالی شناسایی کنم ؟باتوجه با اینکه وام به اسم شرکت نیست.باتشکر

    1. باسلام خدمت شما کاربر محترم
      این موضوع را در نظر بگیرید زمانی که وام به نام شرکت می باشد هزینه های بهره که هزینه های متعلق به وام شرکت می باشد از نظر حسابرسان حتی با ارائه مدارک معتبر از بانک و ارائه هزینه های اقساط به سختی موردقبول است چه برسد به وامی که به نام شخص باشد که هزینه های مربوط به آن از نظر حسابرسان و ممیزان مورد قبول نیست و شما نمی توانید آن را جزء هزینه های مالی شناسایی نمایید.موفق باشید.

  32. باسلام.آیا به صورت مستقل وآزدادمیتونم بعنوان یک دانش آموز درجلسات آموزشی شماشرکت کنم.حوزه فعالیت من بیمه های بازرگانی هست و باور به آموزش و یادگیری درحوزه مالیه شخصی دارم.”آموزش آموزش می آورد واین بنیان جاودانگی است.بیل گیتس.

    1. باسلام خدمت شما کاربر محترم
      شما می توانید جهت اطلاع از جلسات آموزشی مجموعه پرشین حساب با یکی از شماره های 22749467 و 22724564 و22735263 تماس حاصل فرمایید.هدف پرشین موفقیت تمام کاربران هدفمند و پرتلاش می باشد.موفق باشید.

    1. سلام وقت بخیر
      دقیقا بر اساس استاندارد ۹ باید عمل شود با این تفاوت که پیمانکار اول کارفرما می شود و پیمانکار دوم باید مفاصاحساب بیمه را اخذ نماید. شما با ثبت پیمانکاران اول مشکلی ندارید ؟

  33. سلام وقت بخیر
    یک شرکتی در سال 96 که نماینده بیمه است و دارای تعدادی بازاریاب ( لیست بیمه ایی برای برخی از بازاریابها رد نمی شود ) ولی بابت بازاریابیها براساس کارکردشون که اداره بیمه می دهد پول دریافت می نماییند حتی برخی از این بازاریابها سهامدار این شرکت می باشند.
    می خواستم بپرسم چه نوع مالیات و با چه درصدی مربوط به موارد فوق می باشد و آیا باید مالیاتی از این بازاریابها کسر نماییم و بعد پول آنها را پرداخت نماییم. آیا مشمول مالیات تکلیفی می باشد یا خیر؟ سپاسگزارم

    1. سلام دوست عزیز. بستگی به نوع قرارداد شما با این افراد دارد. البته مالیات حقوق این افراد طبق قانون باید اخذ گردد. در خصوص عدم ارائه لیست بیمه ای برای برخی از آنان هم این نکته را فراموش نکنید که بیمه پرداختی مطابق قانون کار وظیفه کارفماست و نمیتواند از آن صرف نظر کند و عدم تطابق لیست حقوق به جهت مالیات حقوق با لیست بیمه باعث می شود تا در بازرسی های بیمه مشمول جرائم مربوطه شوید. در صورتی که نیاز به مشاوره با کارشناسان ما دارید با تلفن 03136628211 تماس حاصل نمایید

  34. اگر در ثبت دفاتر فقط مانده حسابهای هر ماه گزارش گردد بطور مثال اگر موجودی نقدوبانک پایان ماه بدهکار باشد همین مانده انتقال داده شود ایا باعث رد دفاتر می گردد با توجه به اینکه سیستم معرفی شده است

    1. سلام دوست عزیز با این توضیحاتی که فرمودید خیر مشکلی نخواهد بود البته لازم است به دارایی یک سیستم حسابداری مورد تایید را اعلام نمایید و موارد مطرح شده در لینکهای ارسال شده را حتما مطالعه فرمایید.

  35. Open عمومی
    با سلام ملکی قدیمی دارم که تعدادی مغازه در قسمتی از آن است ولی بدون مجوز تجاری از شهرداری سه دانگ آن از قدیم مربوط به خود و سه دانگ آن مربوط به پدرم.در سال ۸۶پدرم سهم خود را به شکل صلح قطعی با دریافت وجه به من واگذار کرد و در همان زمان سند به من منتقل شد و منافع حاصل از آن تا آخر عمر برای وی ماند.این کار با استفاده از قانون تسهیل انجام و مالیات پرداخت نشد. در سال ۹۳پدرم فوت نمود.اینک اینجانب در سال ۹۶قصد پرداخت مالیات متعلقه را دارم.نحوه محاسبه به چه شکل میباشد؟با سپاس

    1. سلام دوست عزیز. به دلیل خاص بودن موضوع مشاوره شما لازم است تا در یک تماس تلفنی و یا ارتباط از طریق تلگرام با ما در ارتباط باشید و پاسخ خود را دریافت نمایید. از طریق راههای زیر با ما در ارتباط باشید:
      03136628218
      09217112980
      09216450845
      @persianhesab5
      @persianhesab4

  36. سلام سرکار خانم خیری ممنونم از تقبل زحمات . همانطور که مستحضر هستید واردات برخی ماشین الات تولیدی مانند موتورهای تولید برق از پرداخت حقوق و عوارض گمرکی ( به شرط نصب و راه اندازی توسط وارد کننده ) معاف میباشند ایا این واردات مشمول معافیت مالیات و عوارض ارزش افزوده هم میشوند یا خیر ؟

    1. سلام و عرض ادب به شما دوست عزیز. بله طبق ماده 17 قانون مالیات بر ارزش افزوده حتی مواردی هم که در این زمینه در هنگام ورود مالیات ارزش افزوده برایش پرداخت شود، به عنوان مالیات اضافه پرداختی برگشت داده میشود. سپاس از همراهیتان.موفق باشید.

  37. با سلام
    من یک شرکت پیمانکاری دارم که کار نصب و راه اندازی مکانیکال و الکترونیکال و فروش برخی ابزارآلات رو انجام میدم. برای این منظور نیاز به یکسری اطلاعات و نقشه ها و مهندسینی دارم که از کمپانی خارجی باید بگیرم و بابت آن فاکتور خدمات دریافتی رو پرداخت کنم.سوالی که مطرحه اینه که آیا این فاکتور بعنوان یک هزینه قابل قبول برای دارایی هست یا نه؟ و آیا این موضوع بار مالی دیگری هم داره؟ که در رسیدگی مالیاتی و بیمه برای ممیزین حائز اهمیت باشه؟مثلا بیمه تامین اجتماعی مهندسین ناظر خارجی و یا ارزش افزوده فاکتور؟

  38. سلام.وقت بخیر . مالک مغازه ای هستم که همه ساله اظهارنامه پرکرده و مالیات بر اجاره را داده ام.مستاجر اولم اظهارنامه پر کرده بود ولی بدهی مالیاتی دارد دومی و سومی هم اظهارنامه پر نکردند. از هیچ کدام از 3 مستاجر ودیعه و یا ضمانتی ندارم. راهنمایی بفرمایید بهترین کار چیه؟ آیا در آینده میتوانم مغازه ام را بفروشم ؟ یا مثلا موقع انحصار وراثت مشکلی پیش می آید؟ بفرمایید در نهایت بدهی مالیاتی مستاجر ها به عهده کیست؟ آیا دارایی می تواند مالک را مجبور به پرداخت مالیات مستاجر بکند؟ چگونه و کی؟ سپاس

    1. سلام کاربر گرامی این بدهی نهایت به خاطر ملک است و در ادامه دردرسر ساز میشود. پیشنهاد ما به شما این است که به حوزه مالیاتی نامه بزنید و با بیان موضوع در رفع مشکل همکاری کنید. موفق باشید.

    2. سرکار خانم خیری سلام. بله قرارداد دارم ولی غیر رسمی. در قرارداد ها هم آمده که مالیات بر درآمد به عهده مستاجر است. من هم هر سال اظهارنامه داده و مالیات بر اجاره را داده ام. در اظهارنامه هم مشخصات مستاجر را داده ام. ممنون

      1. سلام کاربر گرامی. در صورتی که شما تمام وظایف مالیاتی خود را انجام داده باشید ومدارک پرداخت مالیات در پرونده شما باشد و اطلاعات مستاجر شما در اداره دارایی باشد بدهی مالیاتی ایشان برای شما مشکلی پیش نمی آورد فقط به شرطی که پرونده شما موردی نداشته باشد. موفق باشد

    3. درود بر شما
      بدهی مالیاتی به مالک ملک ارتباط ندارد….. البته اکر ملک بفروش برسد کلیه بدهی ها
      ی مربوط به ملک بایستی تسویه شود

  39. سلام خریدهای موادغذایی و..که شرکت ما از فروشگاههای عسلویه می کنند ایاباید دراظهارنامه ارزش افزوده بیاید ولی رقم ارزش افزوده صفر ثبت شود یا اینکه اصلا در سامانه ارزش فزوده ثبت نشود؟

    1. سلام کاربر گرامی. طبق ماده 12 قانون ارزش افزوده اگر معاف هستید که نباید ارزش افزوده ارسال کنید نرخ صفر هم اگر معاف از ارزش افزوده باشد نباید اظهارنامه بدهد و فقط عملکرد صفر ارسال میشود
      مشروح کامل ماده 12:
      http://www.intamedia.ir/Pages/Action/LawsIndex/3/1/2

  40. آقای حاجی محمدی من یه سوال دارم : الان مفاد جز (ج) بند (۲) بخشنامه ۱۳۵۳۰مورخ ۸۴/۰۷/۲۷ مقرر می دارد که اشخاص موضوع تبصره ۹ ماده ۵۳ , در کسر مالیات های تکلیفی فقط باید مبلغ پرداختی خود بابت مال الاجاره را ماخذ قرار دهند . همچنین اگر ملک به صورت رهن تصرف (بدون دریافت مال الاجاره ) واگذار شده باشد کسر و پرداخت مالیات به تبع عدم پرداخت مال الاجاره منتفی می باشد.
    میشه راجبع این توضیح بدید؟ من هنوز نتونستم جواب قانع کننده ای بگیرم . هر سایت و اداره مالیاتی یه چیزی میگه. یکی میگه مالیات تعلق میگیره یکی می گه نمیگیره.

    1. سلام دوست عزیز. باید توجه کنید که حوزه مالیاتی تبدیل رهنی به اجاره را بر اساس نرخ بانکی انجام نمی دهد و فقط مبلغ اجاره مشمول مالیات است. سربلند باشید.

  41. با سلام و ادب،
    پرسش من درباره فاکتور فروشی است که پیش‌دریافت آن (50% مبلغ کل از سوی خریدار به شرکت) و سفارش‌گذاری خرید اقلام با دریافت فاکتور خرید رسمی (از سوی شرکت از فروشنده داخلی کالا) در اسفندماه سال گذشته بوده ولی کالا در خردادماه سال جاری تحویل و تسویه شده.. در اسناد حسابداری مبلغ پیش‌دریافت بصورت بدهکاری به سال جاری منتقل و موجودی مواد و کالا از سال گذشته در اسناد افتتاحیه سال جاری ابراز گردیده؛ حال در گزارشات خرید فصلی، فاکتور خرید رسمی در زمستان سال گذشته ابراز شود و یا چون کالا درسال جاری دریافت‌شده جزو خریدهای بهار سال جاری محسوب می‌شود!؟
    با تشکر

    1. سلام دوست عزیز. شما تمام رویدادها را در دفاتر دقیق وارد کنید که در زمان بررسی دفاتر مشکلی پیش نیاید. ولی در مورد معاملات فصلی با توجه به اینکه در موضوع مفاصاحساب و تایید آن ، باید در زمان ارسال مفاصاحساب نه در زمان تایید، گزارش معامله ارسال شود؛ این مورد هم رویداد مالی معامله در زمان ایجاد باید گزارش شود.

  42. باسلام یک سال است ملک مسکونی را به عنوان مدرسه غیردولتی با پیش پرداخت پانزده میلیون ماهی سه میلیون و پانصداجاره کرده ام مالیات بر اجاره من چقدر است و چگونه محاسبه وثبت حسابداری میگردد با تشکر

    1. سلام
      25 درصد اجاره ماهانه را کسر و 75 درصد الباقی را با نرخ ماده 131 یعنی 15 درصد محاسبه کنید.

  43. با سلام
    میخواستم بدونم اگر 3 درصد مالیات تکلیفی مربوط به هزینه های تبلیغات 1394 شرکت، پیش از “رسیدگی” پرداخت شود، تاثیری در پذیرش آن توسط ممیز دارد یا خیر؟

    1. سلام به شما از نظر کارشناس امور مالیاتی ثبت در دفاتر و تطبیق با اظهارنامه ملاک محاسبه است و ضمن اینکه حتما باید در اظهارنامه درج میشد تا از میزان مالیات متعلقه هم کسر می گردید.
      پیروز باشید

      1. بله هم در دفاتر ثبت شده و هم در اظهارنامه آورده شده. اما همونطور که می دونید، رد هزینه ها توسط ممیز تا حدی سلیقه ای هست و این امر در مورد هزینه های تبلیغات دوچندان نمود پیدا میکنه و رد این هزینه ها موجب افزایش سود و مالیات خواهد شد.
        اما سوال من اینه که ایا پرداخت مالیات تکلیفی هزینه ها (تبلیغات)، در عدم رد آنها(به هر دلیلی) موثر است یا خیر؟
        ممنون

  44. با سلام و تشکر از سایت عالیتون
    سوال من اینه ایا عدم ثبت سند اختتامیه در دفاتر باعث رد دفاتر قانونی خواهد بود یا خیر باتشکر

    1. سلام متشکر
      بله جا افتادن اسناد آن هم اختتامیه ، باید سریعا موضوع را به کارشناس مالیاتی اطلاع دهید

  45. با سلام احتراما در ارتباط با منظور نمودن هزینه اجاره در سامانه گزارش فصلی باید در کدام قسمت درج گردد
    در گزارش ارزش افزوده همین هزینه اجاره چگونه درج میگردد که هر دو سامانه برابر باشند.
    باتشکر

  46. باسلام و تشکر از صبر و حوصله شما در پاسخ گویی.

    سوال؟
    از نظر مالیاتی(حساب و کتاب مالیاتی) راه اندازی و تاسیس مکانی که هم فعالیت خدماتی و هم فعالیات فروش داشته باشد (همزمان در یک مکان توسط یک نفر یا دونفر) مشکل ساز است یا خیر؟
    مثل ورق فروش آهن که همزمان فروش ورق به شکل معمول و هم برش و خمکاری آن را انجام میدهد.که من این فعالیت میخواهم در چوب انجام بدهم.ولی درصنف ما، افراد فروش و خدمات (ماشین کاری)به شکل مجزا در مکان متفاوت ( توسط افراد متفاوت) انجام میدهند به عنوان شغل دو شغل مجزا یعنی:مصالح فروشی و خدمات.
    تکلیف چگونه میشود؟

    1. سلام دوست بزرگوار ، عنوان شغلی یکسان باشد بلامانع است ، چون یک موضوع با دو فرایند دارید ولی دو موضوع با دو فرآیند نیاز به دو پرونده مالیاتی مجزا دارد مثلا هم فروش ورق و هم فروش مصالح ساختمانی ، ولی فروش و برش آهن مانعی ندارد .

      پیروز باشید

    2. سلام و عرض ادب
      بنده به عنوان پیمانکار ، کاری رو از شرکت الف گرفتم و بابت تحویل این پروژه مبلغ ۲ میلیارد مبلغ دریافت کردم که حدود ۸۰ در صد این مبلغ ، هزینه متریال و ۲۰ درصد مابقی دستمزد بنده هست
      داخل قرار داد ما با شرکت الف قید شده که در صورت صدور فاکتور رسمی از شرکتهای تولید متریال ، به نام شرکت الف ، این ۹ درصد واریز خواهد شد
      اما واریزی های بنده به شرکتهای تولید متریال از حساب شخصی بنده هست
      آیا در آینده ممکنه مشکل پیش بیاد

      1. سلام کاربر گرامی،
        استفاده از حسابهای شخصی برای امور تجاری باعث مشکلات مالیاتی خواهد شد. لازم است در اولین فرصت نسبت به تفکیک حسابهای تجاری و شخصی اقدام کنید. و اسناد و مدارک دقیق و کامل مربوط به تراکنشهای بانکی خود را بایگانی کنید تا در صورت رسیدگی به حوزه مالیاتی ارائه دهید.
        در مطلب مالیات تراکنشهای بانکی راهکارهای پیشگیری از تخصیص مالیات تراکنش های بانکی را توضیح داده ایم.

  47. با سلام -مهندس حاجی محمدی

    یه سوال داشتم بابت ماده 17قانون مالیات بر ارزش افزوده -برای تفسیر این ماده می خواستم برام کمک کنید چون درک ش برام

    یه کم سنگین می باشد -با مثال بگیید ممنون میشم-خود ماده 17 نه تبصرهاش

    1. سلام جناب شریفی عزیز
      در ماده 17 هدفش توسعه در بهره برداری است . کلا سازمان مالیات بر ارزش افزوده برای اینکه تشویق بیشتری در این رابطه داشته باشد این قول را به مودیان داده که مالیات و عوارضی که در این راه پرداخت می کنند قابل کسر شدن و تهاتر با میزان مالیات وعوارض دریافتی است ولی باید به همان تبصره ها توجه بیشتری کنید :
      در ماده 17 چند حالت وجود دارد : مشمول ، معاف و هردو ، مثلا شما اگر مشمول باشید و تجهیزات را برای توسعه فعالیت خود خریداری کرده اید از میزان مالیات فروش آن دوره کسر می شود و اگر معاف باشید خیر قابل کسر نیست .

  48. باسلام و عرض دعای خیر
    1-آیا های مالی به فروش مواد اولیه تعلق میگیرد؟
    2- سهم فروش مواد اولیه از هزینه های مالی در طی یک سال مالی چقدر است؟

    با تشکر

      1. هزینه های مالی که در مورد سرمایه در گردش گرفته شود؟ مثل خرید مواد (ماده 186)
        میتوان این هزینه مالی را به فروش مواد نسبت داد؟

        1. منظور شما این است که بابت خرید مواد وام کالایی گرفتید و حالا میخواهید بدانید بهره وام می تواند هزینه باشد ؟ درسته ؟ مواد که خودش در بهای تمام شده قرار می گیرد

  49. باسلام و احترام : جناب میثم حاجی محمدی از نکته مالیاتی روز چهارشنبه 14 مهر ماه شما متشکرم سوال اینجانب این است اگر زیان تایید نشده باشد وتقبل زیان ابرازی توسط جاری شرکاء آیان درآمد محسوب می شود و باید نسبت به آن مالیات گرفت ؟ در ضمن خاطر نشان می نمایم نسبت به زیان ابزاری مالیات مطالبه شده با توجه به بند 12 ماده 148 قانون پاسخ شما چیست ؟

    1. سلام ممنون از لطف شما ، در بند 12 که واضع قانون گذار گفته از طریق رسیدگی به دفاتر شود می تواند در سنوات بعدی مستهلک شود

  50. با سلام و عرض ادب یک سوئال داشتم اگر امکانش هست جواب دهید .
    با توجه به خذف مالیات ماده 104 ما الان پیمانکارهای جزء مثل گچ کار و کاشی کارو غیره داریم . این قراداد هارو چگونه عمل کنیم ( چگونه دردفتر ثبت و چگونه در گزارش فصلی درج نماییم و آیا لازم هست که به اداره امور مالیاتی اعلام نماییم ؟) با سپاس فراوان رنجبر

  51. با سلام وخسته نباشید و تشکر از سایت خیلی خوبتون
    شما کارگاهی کاملا عملی برای صورت های مالی همراه یادداشت های پیوست که پیشرفته باشه دارید؟؟؟؟
    یکم تخصصی تر میخوام چون کارگاه تنظیم اظهارنامه عملکرد رو شرکت کردم ولی تقریبا مواردی که بحث شد رو میدونستم و یه موضوعی که هست اون کارگاه که من شرکت کردم اصلا عملی نبود فقط درباره تک تک آیتم های اظهارنامه صحبت شد

    اگر دوره پیشرفته کاملا عملی دارین لطفا اطلاع رسانی کنید

    با تشکر

    1. سلام و تشکر از اظهارنظر شما
      در کارگاه اظهارنامه ، یک مثال واقعی در اظهارنامه تکمیل شد و ضمن اینکه بقیه مواردی که کامل نشد توضیح داده شد.
      در مورد کلاس تهیه صورتهای مالی باید عرض کنم این کلاس در قالب صفر تا صد حسابداری برگزار می شود

      لینک دوره : https://persianhesab.com/accounting-education/

  52. دوستان سلام
    برای نامه نگاری برای بخشودگی جرایم ماده ۱۶۹ مکرر به چه ماده ای اشاره کنم
    اگر متن خاصی هم مد نظر دارید بگذارید ممنون می شوم

    1. سلام
      عطف به ماده 169 اصلاحی بزنید و البته علت و نوع معاملات با طرف مقابل هم بسیار مهم است

  53. با سلام و خسته نباشید و تشکر از حضور پررنگ شما در حیطه ی مطالب کاربردی حسابداری
    میخواستم خواهش کنم که آیا امکان برگزاری دوره ی کارآموزی مالیاتی به صورت آن لاین وجود داره؟ برای ما شهرستانی ها که بتونیم از خدمات آموزشی شما استفاده کنیم. با تشکر

    1. سلام به شما دوست گرامی
      سپاس از حسن توجه شما
      شما می توانید از بسته های آموزشی این دوره که در قالب 10 dvd می باشد استفاده نمایید.در صورت نیاز به راهنمایی بیشتر می توانید با شماره 03136633255 تماس حاصل فرمایید
      موفق باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شروع نامنویسی دوره حضوری آنلاین ۳۳ ام صفرتاصدمالیات ۱۴۰۲

آخرین بروزرسانی ها :

بروز ترین دوره ها :