فهرست مطالب

تفاوت ذخیره و اندوخته در چیست؟

تفاوت ذخیره و اندوخته در فاکتورهای مختلف مانند الزام قانونی و منبع محاسبه است که در مطلب با هم مقایسه شده اند

اصلی ترین تفاوت ذخیره و اندوخته در چیست؟

اصلی ترین تفاوت ذخیره و اندوخته در منبع محاسبه آنها است. ذخیره بابت یک هزینه در گذشته ایجاد میشود اما اندوخته به دلیل یک رویداد در آینده

آشنایی با مفاهیم پایه حسابداری از جمله اطلاع از تفاوت ذخیره و اندوخته یکی از مهم‌ترین نیازمندی‌های یک حسابدار حرفه‌ای است. از آنجا که بی‌اطلاعی برخی حسابداران از تفاوت اندوخته و ذخیره در حسابداری چالش‌هایی برای ایشان ایجاد نموده است، در این مطلب آموزش رایگان حسابداری همراه ما باشید تا شما را با ذخیره و اندوخته در حسابداری و همچنین فرق ذخیره و اندوخته آشنا نماییم.

قابل توجه همه علاقمندان به درآمدزایی از حسابداری و مالیات: پرشین حساب یه بسته آموزشی بی‌نظیر برای آموزش صفر تا صد حسابداری و مالیات داره. روی لینک زیر کلیک کنید.

آموزش حسابداری

تعریف ذخیره در حسابداری

پیش از صحبت از تفاوت ذخیره و اندوخته، بهتر است با مفاهیم کلی این دو اصطلاح آشنا شویم.

بر اساس تعریف ارائه شده از سوی سازمان حسابرسی کشور در استانداردهای حسابداری (استاندارد شماره 4)، اصطلاح ذخیره نوعی بدهی را نشان می‌دهد که زمان تسویه و یا تعیین مبلغ آن توام با ابهام نسبتا قابل توجه است. به عبارت دیگر، ذخیره گرفتن در حسابداری برای هزینه‌هایی که محقق شده‌اند اما میزان دقیق و زمان دقیق تسویه آنها مشخص نیست، انجام می‌شود. این مسئله، وجه تمایز حساب ذخیره با سایر حسابهای پرداختنی است.

تعریف اندوخته در حسابداری

اصطلاح اندوخته در حسابداری در واقع بخشی از سود خالص واحد اقتصادی است که برای تحقق اهداف مجموعه اقتصادی و یا تضمین تعهدات آن تخصیص می‌یابد.  

اندوخته به دو دسته کلی اندوخته اجباری و اندوخته اختیاری تقسیم می‌شود. برای آشنایی با انواع اندوخته در حسابداری و نحوه محاسبه آنها، مطلب اندوخته ها در حسابداری را مطالعه نمایید.

فرق اندوخته با ذخیره
مهمترین تفاوت اندوخته با ذخیره در زمان و هدف از تخصیص این دو حساب است

تفاوت ذخیره و اندوخته در حسابداری

در ادامه با مهمترین تفاوتهای ذخیره و اندوخته در حسابداری آشنا می‌شویم:

اولین تفاوت اندوخته و ذخیره: منبع محاسبه

شاید بتوان مهم‌ترین فرق اندوخته و ذخیره را در محل احتساب این دو حساب دانست. بنابر تعریف استاندارد حسابداری شماره 4، ذخیره از محل هزینه‌های جاری شرکت و یا کاهش ارزش دارایی‌ها در پایان سال مالی محاسبه می‌شود؛ در صورتی که اندوخته از محل سود و پس از کسر زیان انباشته سنوات قبل محاسبه می‌شود.

دومین تفاوت اندوخته با ذخیره: تفاوت در ماهیت

علیرغم اینکه هر دو حساب اندوخته و ذخیره دارای ماهیت بستانکار هستند، اما گروه‌های کلی که این حسابها زیر مجموعه آنها هستند، متفاوت است. به بیان دیگر، انواع حساب اندوخته زیر گروه حساب حقوق مالکانه (حقوق صاحبان سهام) هستند؛ در صورتی که حساب ذخایر در زیر گروه حساب بدهی قرار دارند. در این خصوص توصیه می‌کنیم مطلب ماهیت حسابها در حسابداری را مطالعه نمایید.

نکته قابل توجه این است که هر دو حساب اندوخته و ذخیره در صورت تخصیص وجوه، باید در صورت وضعیت مالی (ترازنامه) در گروه کل مربوطه درج شوند.

سومین تفاوت ذخیره با اندوخته: نحوه تخصیص اندوخته و ذخیره

انواع اندوخته معمولا بر اساس پیشنهاد هیئت مدیره و تصویب مجموع عمومی و یا به موجب رعایت مفاد قراردادها و یا الزامات قانونی محاسبه شده و تخصیص می‌یابد. همچنین در خصوص نحوه تخصیص اندوخته‌ها لازم است بدانید اندوخته‎‌ها درصدی از سود انباشته سال مالی جاری هستند که بر اساس تصمیمات هیئت مدیره و یا الزامات قانونی از سود انباشته جدا شده و ثبت می‌شود. به عبارت دیگر، تخصیص اندوخته بدین معنی است که قسمتی از سود قابل تقسیم نیست.

اما همان گونه که گفته شد، حساب ذخیره نوعی بدهی را نشان می‌دهد که زمان مشخصی برای تسویه ندارد. بدین ترتیب برای تخصیص ذخیره نمی‌توان مبنای مشخصی برای محاسبه در نظر گرفت. همچنین ذخایر بدون تصمیم‌ مستقیم هیئت مدیره نیز قابل تخصیص هستند.

چهارمین فرق ذخیره و اندوخته: زمان تخصیص اندوخته و ذخیره

تخصیص اندوخته در گرو سود خالص مجموعه اقتصادی است؛ به عبارت دیگر، برای اینکه اندوخته داشته باشیم لزوما باید سودی کسب نموده باشیم. در صورتی که تخصیص ذخیره در صورت وجود هزینه پرداخت نشده و حتی زیان هم برای مجموعه امکان پذیر است و الزامی برای داشتن سود برای تخصیص آن وجود ندارد.

توصیه می‌کنیم برای آشنایی با سود خالص و ناخالص و همچنین تفاوت ترازنامه و صورت سود و زیان، مطلب تفاوت سود خالص و ناخالص را مطالعه نمایید.

پنجمین تفاوت ذخیره با اندوخته: دلیل به کارگیری ذخیره و اندوخته

اندوخته برای تحقق اهداف یک مجموعه اقتصادی و همچنین تضمین تعهدات شرکت است و به رویدادهای گذشته ارتباطی ندارد؛ در واقع اندوخته برداشت از سود برای برخی اهداف در آینده است. در صورتی که ذخیره برای نمایش هزینه محقق شده‌ای در گذشته که پرداخت نشده است، تخصیص می‌یابد. با انواع هزینه‌ها در مطلب هزینه در حسابداری آشنا شوید.

ششمین فرق ذخیره با اندوخته: اجباری یا اختیاری بودن اندوخته و ذخیره

اندوخته‌ها به دو دسته اجباری و اختیاری تقسیم می‌شوند. به عبارت دیگر تنها تخصیص اندوخته قانونی اجباری است و سایر اندوخته‌ها بر اساس تصمیم هیئت مدیره و به صورت اختیاری تخصیص می‌یابد. اما در صورت وجود هزینه تحقق یافته پرداخت نشده، تخصیص ذخیره به نوعی اجباری تلقی می‌شود؛ زیرا در صورت عدم تخصیص هزینه در حساب ذخیره، با چالش‌های مربوط به تخصیص این مبالغ با حساب سود و زیان انباشته در سال بعد که منجر به تجدید و ارائه صورتهای مالی می‌شود، مواجه خواهیم شد.

هفتمین فرق ذخیره با اندوخته: تاثیر ذخیره و اندوخته بر حقوق مالکانه

تخصیص اندوخته تاثیری بر حقوق مالکانه ندارد؛ این در حالی است که حساب ذخیره کاهنده حقوق مالکانه است.

هشتمین فرق ذخیره با اندوخته: ثبت حسابداری اندوخته و ذخیره

طرف حساب اندوخته، حساب سود و زیان انباشته است؛ در صورتی که طرف حساب ذخیره، حساب هزینه‌ها است. بر این اساس یکی از تفاوتهای حساب ذخیره و اندوخته در ثبت حسابداری این دو سند است.

ثبت حسابداری حساب اندوخته

شرحبدهکاربستانکار
سود و زیان انباشته*** 
اندوخته ***
بابت تخصیص اندوخته …  
ثبت اندوخته در حسابداری

ثبت حسابداری حساب ذخیره

شرحبدهکاربستانکار
هزینه …*** 
ذخیره … ***
بابت تخصیص ذخیره …  
ثبت اندوخته در حسابداری

کلام آخر

تفاوت ذخیره و اندوخته یکی از ابتدایی‌ترین مسائلی است که یک حسابدار باید از آن آگاه باشد؛ زیرا همان گونه که مطلع شدید، کوچکترین اشتباه در تخصیص این حسابها می‌تواند مجموعه را با چالش‌های بزرگی مواجه نماید. توصیه ما به شما برای پیشگیری از این قبیل چالش‌ها، کسب آموزش جامع حسابداری است. بدین ترتیب می‌توانید در کنار آموزش مفاهیم حسابداری و مالیاتی، با نحوه اجرای پروژه‌های مالی و مالیاتی نیز آشنا شوید.

این فرصت را از دست ندهید.

پر بحث ترین مقالات مرتبط

دیگر مقالات مرتبط

3 پاسخ

  1. سلام وقت بخیر
    اگر یک شرکت طی دوسال گذشته سودانباشته داشته باشد ودر پایان سال جاری زیان ده باشد آمثال سود انباشته از سال‌های قبل ۱۰/۰۰۰/۰۰۰ریال باشد وزیان امسال ۸/۰۰۰/۰۰۰ریال باشد مانده سود انباشته ۲/۰۰۰/۰۰۰ریال است آیا از این مانده باید ۵‎٪اندوخته قانونی کسر می‌شود ؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شروع نامنویسی دوره حضوری آنلاین ۳۳ ام صفرتاصدمالیات ۱۴۰۲

آخرین بروزرسانی ها :

بروز ترین دوره ها :