فهرست مطالب

حسابداری صنعتی یا حسابداری بهای تمام شده که از آن با عنوان حسابداری مدیریت هم گاها یاد می شود به محاسبه بهای تمام شده کالاها و یا خدمات تولید شده در واحد تجاری می پردازد. تسهیم هزینه ها در حسابداری صنعتی از موارد مهمی است که برای محاسبه بهای تمام شده مورد استفاده قرار میگیرد. مطلب امروز ما به محاسبه بهای تمام شده و نحوه تسهیم هزینه ها به کالای تولید شده پرداخته است.

هزینه های محصول به دو دسته گروه هزینه های مستقیم و غیر مستقیم تبدیل میشود. هزینه های مستقیم آن بخش از هزینه هایی است که مستقیما به محصول تولید شده اختصاص داده می شود مثلا هزینه دستمزد سرپرست دایره تولیدی. و هزینه های غیر مستقیم هزینه هایی است که برای ساخت محصول مستقیما مصرف نمی شود و نمی توان آن ها را به یک محصول خاص اختصاص داد. مثل هزینه بیمه تامین اجتماعی سهم کارفرما یا هزینه استهلاک ساختمان کارخانه.

نکته: برخی از هزینه های مستقیم هم به علت ناچیز بدون رقم و مقرون به صرفه نبودن برای تسهیم، جزء هزینه های سربار تلقی می شود. مثل هزینه چسب، میخ و…

برای تولید یک کالا و یا یک خدمت نیاز به هزینه های تولید (مواد و دستمزد و سربار)  داریم. اگر از مواد و دستمزد صرف نظر کنیم به سربار خواهیم رسید. معمولا سربار یا هزینه های غیر مستقیم کارخانه مربوط به یک دایره معین بوده و یا به تمام دوایر اختصاص می یابد.

تسهیم هزینه ها در حسابداری صنعتی

تسهیم هزینه های سربار به دو صورت امکان پذیر است. 1. تسهیم مستقیم  2. تسهیم بر مبناهای فعالیت

تسهیم مستقیم هزینه ها

منظور از تسهیم مستقیم سرشکن کردن هزینه هایی است که مربوط به یک واحد یا دایره است و ارتباطی با دیگر دوایر ندارد. به عنوان مثال هزینه روشنایی رستوران کارخانه. دستمزد کارگران غیر تولیدی

تسهیم بر مبناهای فعالیت

منظور هزینه هایی است که به صورت مشترک در بخش های مختلف کارخانه مورد استفاده قرار می گیرد. به این هزینه ها هزینه های عمومی کارخانه نیز گفته می شود. مثل هزینه برق مصرفی. یا هزینه استهلاک تاسیسات و تجهیزات.

این هزینه ها باید بر اساس مبنای مناسب تسهیم شود. انتخاب مبنای مناسب برای تسهیم هزینه ها بسیار مهم است و باید معقول و منطقی باشد. به گونه ای که با افزایش درصد مبنای مورد استفاده میزان هزینه مذکورافزایش خواهد یافت.  برای مثال هزینه بیمه سهم کارفرما (23%) برای کارگران بخش تولیدی بر مبنای دستمزد مستقیم تسهیم خواهد شد. در واقع هرچه تعداد تولید افزایش داشته باشد میزان دستمزد افزایش و به تبع آن میزان سهم بیمه کارفرما افزایش می یابد.

هزینه استهلاک یا هزینه اجاره ساختمان بر مبنای مساحت زیربنا تسهیم میشود. به طوری که میزان هزینه اجاره دایره ای که مساحت زیربنای آن بالاتر است طبیعتا بیشتر خواهد بود. البته مبنای محاسبه و تسهیم سربار در شرکت های مختلف ممکن است متفاوت انتخاب شود. این مورد با نگرش های حسابداری مدیریت سنجیده و بهترین مبنا انتخاب خواهد شد. مثلا برای هزینه استهلاک ماشین آلات تولید مبنای ساعات کار ماشین آلات یا مبنای تعداد تولید انتخاب خواهد شد.

نمونه جدول تسهیم هزینه ها

جدول زیر نمونه ای از مبناهای تسهیم هزینه هاست:

هزینه استهلاک ماشین آلاتتعداد تولید ، ساعت کارماشین ، ارزش ماشین آلات
هزینه استهلاک ساختمانارزش ساختمان ومساحت زیربنا
هزینه اجاره ساختمانمساحت زیربنا
هزینه تعمیرساختمانبرآوردهای فنی ـ مساحت زیربنا
هزینه بیمه ساختمان وتاسیساتارزش کارشناسی درتازیخ عقد قراردادبیمه
هزینه بیمه ماشین آلاتارزش کارشناسی درزمان عقد قرارداد بیمه
هزینه سوخت وروشنائیبرآوردهای فنی ـ مساحت زیربنا
هزینه حرارت مرکزیبرآوردهای فنی ـ مساحت زیربنا
هزینه بیمه های اجتماعیحقوق ودستمزد کارکنان
هزینه بیمه بیکاریحقوق ودستمزد کارکنان
هزینه بیمه حوادث ناشی از کارتعداد کارکنان
هزینه برق صنعتیساعت کارماشین
هزینه آب مصرفیکنتور ـ برآوردهای فنی
هزینه سرپرستیتعداد کارگران
هزینه های رفاهی کارگرانتعداد کارگران
هزینه های اداری وتشکیلاتیساعت کارمستقیم
هزینه تعمیر ماشین آلاتتعداد تولید ـ ساعت کارماشین ـ ارزش ماشین آلات
هزینه حمل ونقل داخلیتعداد قبض های انبار ـ مقدار مواد مصرفی

بدین ترتیب تسهیم هزینه ها در حسابداری صنعتی انجام خواهد شد. تسهیم هزینه ها به دوایر بر اساس مبنای مناسب در تفکیک سود یا زیان هر دایره بسیار اثربخش است به طوری که به دقت محاسبه خواهد شد. امیدوارم این مطلب در اجرا برای شما مفید واقع شود.

پر بحث ترین مقالات مرتبط

دیگر مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شروع نامنویسی دوره حضوری آنلاین ۳۳ ام صفرتاصدمالیات ۱۴۰۲

آخرین بروزرسانی ها :

بروز ترین دوره ها :