فهرست مطالب

سفته چیست؟

سفته سندی تجاری است که شخص صادر کننده آن متعهد می‌شود که مبلغ معینی را در زمان مشخص به فرد گیرنده سفته پرداخت کند.

سفته حسن انجام کار چیست؟

وقتی کارفرمایی اقدام به استخدام کارگر کرده و از آن سفته ای دریافت می کند تا به واسطه آن، از اجرای تعهدات قراردادی کارگر اطمینان یابد.

چه زمان سفته به صورت قانونی به کارگر پس داده می شود؟

بعد از اتمام قرارداد اگر کارگر تمامی مفاد قرارداد را رعايت کرده باشد كارفرما با كارگر تسويه كرده و سفته را به او باز می‌گرداند.

سفته سندی تجاری است که شخص صادر کننده آن متعهد می‌شود که مبلغ معینی را در زمان مشخص به فرد گیرنده سفته پرداخت نماید. همچنین سفته حسن انجام کار ضمانتی است برای انجام هر چه صحیح تر اعمال مقرر شده برای کارگر. در این سری از مقالات آموزش رایگان حسابداری به بررسی کامل سفته حسن انجام کار میپردازیم.

منظور از حسن انجام کار در قرارداد چیست؟

زمانی که کارفرما قراردادی را بابت تکمیل کار محول شده به کارکنان، کارگران و یا کارمندان خود و حتی اداره امور شرکت و مدیریت تمام یا بخشی از کسب و کار خود با کارگر یا کارمند خود منعقد می‌كند، همواره دغدغه این را خواهد داشت که آیا آن شخص وظایف خود را به درستی انجام خواهد داد یاخیر؟ لذا قرار دادی میان کارفرما و کارگر یا کارمند بسته می‌شود و شخص طبق قرارداد می‌بایست وظایفی که به وی محول شده را به درستی و در موعد معین شده انجام دهد. در صورت نیاز سفته یا چکی از کارگر یا کارمند جهت ضمانت حسن انجام كار گرفته می‌شود.

سفته حسن انجام کار چیست؟
حسن انجام کار در قرارداد

سفته ضمانت حسن انجام کار چیست؟

کارفرمایان در زمان عقد قرارداد و استخدام کارکنان و یا کارگران، از آن ها سفته درخواست کرده تا ضمانت و تعهدی بر انجام وظایف و ضرر و زیان نرساندن به طور عمد به شرکت نباشد. در واقع کارگر یا کارمند با پرداخت سفته به کارفرما ضمانت می‌دهد که کار به درستی انجام می‌شود و می‌توان برای انجام آن به وی اطمینان کرد. به این سفته که در زمان عقد قرارداد از کارگر دریافت می‌شود سفته ضمانت حسن انجام کار می‌گویند.

آیا گرفتن سفته ضمانت کار قانونی است؟

در قانون کار، در خصوص اخذ سفته و چک یا دریافت وثیقه ماده و تبصره ای وجود ندارد. از منظر قانون گرفتن سفته و ضمانت از سوی کارفرما مغایر با قانون نیست. اما مشکلات فراوانی که دریافت سفته برای کارگران ایجاد کرده است و سختگیری هایی که زمان استخدام از سوی کارفرمایان صورت می‌گیرد موجب شده تا بسیاری از افراد جویای کار تمایل خود را به انجام آن کار از دست داده و یا درصورت قبول به پرداخت سفته، همواره دچار دغدغه و نگرانی باشند.

موارد مهم در زمان صدور سفته

موارد مهمی که در زمان صدور سفته باید به آن توجه کنید به شرح زیر است:

❗ در سفته ضمانت حسن انجام کار، تاریخ وصول سفته ذکر نشود.

❗ حتما در سفته قید گردد که این سفته جهت ضمانت حسن انجام کار است و تنها کاربرد ضمانتی دارد.

❗ نام گیرنده سفته نوشته شود (مشخصات ازجمله نام فرد گیرنده سفته نوشته شود و اگر طرف قرارداد شخصیت حقوقی است نام شرکت نوشته شود. هم چنین سفته می‌تواند در وجه حامل نیز صادر شود كه بهتر است اينكار را نكنيد)

❗ به هیچ عنوان سفته سفید امضاء به کارفرما ندهید!

❗ در صورتی که در قرارداد کار به سفته اشاره نشده باشد و شما سفته را سفید امضا بدهید کارفرما می‌تواند سفته را نقد کرده و چون مدرکی مبنی بر اینکه سفته جهت ضمانت حسن انجام کار بوده در دست ندارید راه به جایی نخواهید برد.

❗ رسید و ته برگ سفته را پیش خود نگهدارید.

❗ اگر مشخصات و شرایط سفته در قرارداد ذکر شده باشد به رسید نیازی نیست؛ در غیر اینصورت حتما از کارفرما در خواست کنید در ازای تحویل سفته به شما رسید بدهد. همچنین ته برگ سفته را جدا کنید و نزد خود نگهدارید؛ زیرا این ته برگ به منزله رسید قانونی و مستند سفته است. در مواردی که کارفرما از استرداد سفته خودداری کند یا هر مشکل حقوقی پیش بیاید این ته برگ می‌تواند به عنوان ادله و سند در نظر گرفته شود.

❗ از سفته کپی بگيريد

❗ پس از اینکه تمامی موارد فوق را انجام دادید و بعد از امضای سفته، حتما از سفته برای خودتان کپی بگیرید و از  کارفرما بخواهید آن را امضا نماید. با این کار اگر به هر دلیلی کارفرما از استرداد چک خودداری کند و یا مشکلی به وجود بیاید این مدرک بسیار به شما کمک خواهد کرد.

❗ توجه نمایید که در قرارداد حتما به سفته اشاره شود! ( اگر اشاره ای نشده بهتر است پس از امضاء از سفته كپی بگيريد )

شرایط سفته حسن انجام کار چیست؟

زمانی که به طور رسمی در موسسه یا شرکتی شروع به کار کردید و کارفرما از شما سفته ضمانت حسن انجام کار در خواست نمود می‌بایست نکات و موارد مهمی را رعایت کنید تا از بروز مشکلات حقوقی جلوگیری و خیالتان از بابت سند ضمانتی که نزد کارفرما می‌گذارید راحت و آسوده شود. سفته ضمانت حسن انجام کار از لحاظ ماهیت با سفته هایی که برای انجام معاملات صادر می‌شود متفاوت است و مطابق ماده 308 قانون تجارت که در خصوص سفته و شرایط صدور سفته صحبت می‌کند ، باید موارد زیر هنگام صدور سفته رعایت شود:

♦️ صادر کننده سفته می‌بایست سفته را مهر و امضا نماید

♦️ تاریخ صدور سفته باید حتما در سفته نوشته شود

♦️ مبلغ سفته باید به حروف نیز نوشته شود

نمونه سفته پرشده حسن انجام کار

تصویر زیر نمونه ای از سفته پر شده حسن انجام کار است:

سفته حسن انجام کار چیست؟
نمونه سفته پرشده حسن انجام کار

چه زمانی سفته به نفع کارفرما اجرا می شود؟

در صورتی كه كارفرما بتواند عدم انجام تعهدات صادر كننده سفته را در دادگاه به اثبات رساند می‌تواند سفته را تا سقف مبلغ مندرج در آن از شما طلب نمايد. به عنوان مثال اگر صادر کننده سفته قبل از اتمام قرارداد خود از ادامه همكاری انصراف دهيد و امكان جايگزين شدن نيروی جديد برای كارفرما فراهم نباشد می‌تواند سفته شما را برای وصول به جريان بيندازد.

داستان تجربه های خوشایند و ناخوشایند سفته و چک ضمانت را بخوانید.

حکم قانونی سفته سفید امضاء از کارگر چیست؟

سفته سفید امضاء در واقع سفته ای است که تنها شامل نام و امضای صادرکننده آن است و سایر قسمت های اصلی آن مانند تاریخ وصول، وجه سفته و نام گیرنده خالی است و گیرنده سفته می‌بایست متن آن را وارد نماید. پس دارنده سفته سفید امضاء می‌تواند سفته را مطابق میل خود تکمیل و اقدام به وصول آن نماید یا به فرد دیگری واگذار کند.

طبق قانون تجارت، وجه سفته باید پرداخت گردد و سفته سفید امضاء نیز شامل این قانون است. در نتیجه صدور سفته سفید امضاء همانند سایر سفته ها معتبر است. 

در حقوق ایران، سفته سفید امضا پذیرفته شده ‌است و فرض می‌شود با امضای سفته، شما به گیرنده وکالت داده‌اید تا سفته را به خواست خود تکمیل و استفاده کند. بنابراین با این تصور که سفته سفید امضا قابل وصول نیست، نادانسته خود را دچار مشکل ننمایید.

زمان باز پس گیری سفته حسن انجام کار

پس از اتمام مدت قرارداد درصورتی كه كارگر با كارفرما  ادامه همكاری نداشته باشد، چنانچه تمامی مفاد قرارداد از جانب كارگر و كارفرما رعايت شده باشد كارفرما بايد با كارگر تسويه كرده و سفته ضمانت حسن انجام كار را به او بازگرداند.

در صورتی که کارفرما سفته ضمانت حسن انجام کاررا به کارگر پس ندهد، باید از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی اظهارنامه قانونی مبنی بر قطع ادامه همکاری را ارسال کند و شماره سفته را عنوان کرده و از کارفرما بخواهد سفته را استرداد دهد.

پیشنهاد می‌کنیم برای اطلاع از شرایط اخراج کارگر بر روی لینک کلیک کنید.

سفته حسن انجام کار چیست؟
زمان بازپس گیری سفته حسن انجام کار

چنانچه کارفرما همچنان نسبت به پس دادن سفته امتناع ورزد، باید داد خواست استرداد سفته را به مراجع قضایی تقدیم کرده و با شواهد و دلایل کافی مانند: رسید سفته یا حداقل دو نفر شاهد، بابت استرداد چک از كارفرما از دادگاه حکم دریافت کنند.

اگر کسی از کار استعفا دهد تکلیف سفته چیست؟

هر سفته ای به غیر از سفته تضمین وام دریافتی کارکنان، لازم است مسترد گردد. همچنین اگر تسویه به صورت کامل انجام شد، سفته باید به کارگر عودت داده شود مگر این که شغل فرد از حساسیت های زیادی برخوردار بوده باشد، که در این صورت باید تا مدتی نزد کارفرما نگهداری شود تا عواقب آن نیز مشخص شود، حال اگر مشکلی نبود سفته آماده عودت است.

شاید سوال شما باشد → کلیک کنید

1.در صورت عدم بازگشت سفته حسن انجام کار هنگام تسویه حساب چه باید کرد؟

در صورتی که بابت سفته رسید دریافت کردید می توانید به مراجع قضایی شکایت کنید.

۲. در خصوص ارائه سفته به عنوان ضمانت حسن انجام کار چه نکاتی را باید رعایت کرد؟

باید بر روی سفته قید شود که بابت ضمانت حسن انجام کار می باشد و بهتر است یک کپی از سفته تهیه کنید و شرکت روی کپی آن به شما رسید بدهد و شماره سفته هم در قرارداد ذکر شود.

۳. آیا سفته حسن انجام کار یا سفته ضمانت انجام کار را می توان به صورت سند در وجه حامل صادر نمود؟

خیر، حتما در سفته حسن انجام کار نام دریافت کننده سفته را قید نمایید و به هیچ وجه این سفته را به شکل سند در وجه حامل صادر نکنید. برای اطلاع بیشتر از جزئیات سفته متن مقاله را مطالعه کنید.

۴. آیا در سفته حسن انجام کار یا سفته ضمانت انجام کار باید تاریخ را قید کرد؟

خیر در سفته حسن انجام کار در قسمت تاریخ پرداخت سفته نباید تاریخی را قید کنید و به جای درج تاریخ این عبارت را بنویسید سفته بابت حسن انجام کار و در ادامه شماره و تاریخ قرارداد استخدام خود را قید کنید. برای اطلاع بیشتر از جزئیات متن مطلب فوق را مطالعه کنید.

۵. نحوه رونویسی سفته حسن انجام کار و دریافت رسید جهت جلوگیری از سواستفاده کارفرما چگونه باید باشد؟

تمام قسمتها به صورت معمولی تکمیل شود ولی درقرارداد همکاری در قسمت تعهدات کارمند/کارگر اینگونه بنویسید: در قبال عدم انجام امور محوله مطابق شرح وظایف مندرج در این قرارداد جهت تضمین حسن انجام کار سفته به شماره …. تحویل کارفرما شده است. عودت سفته به کارگر/کارمند معمولا یک ماه پس از پایان تاریخ همکاری است.

🔻🔺🔻 لطفا اگر جواب سوال خود را اینجا پیدا نکردید برای ما کامنت بگذارید در اولین فرصت پاسخ خواهیم داد 🔺🔻🔺

پیشنهاد ما

هر شرکت و یا سازمانی نیاز به یک حسابدار حرفه ای دارد تا اموری مانند: رسیدگی به سفته های کارگران و کارکنان، امور مالی و…را به بهترین شکل ممکن انجام دهد. حسابداران باید دوره های آموزشی مناسبی را جهت تبدیل شدن به یک حسابدار کاربلد گذرانده و در کار خود اعمال کنند. تیم پرشین حساب با سابقه چندین ساله در زمینه دوره های آموزش حسابداری این امکان را برای افراد حاضر در جامعه که متقاضی یادگیری حسابداری هستند، فراهم نموده است.

پر بحث ترین مقالات مرتبط

دیگر مقالات مرتبط

9 پاسخ

  1. سلام خیلی ممنون، من یه سوالی دارم مبلغ هایی که شرکتها برای سفته تعیین میکنند بر چه اساسیه، مثلا شرکت قبلی که بودم ۳۰ میلیون میگرفت و امضای ضامن میخواست 😐 ، شرکت فعلی ۱۰ میلیون میگیره، در صورتیکه کار من در هر دو شرکت یکی بود و تنها وسایلی که از شرکت دست من هست فقط سیستم کامپیوتر هستش

    1. سلام کاربر گرامی،
      این که شرکت چقدر سفته بگیرد به حجم کار و مسئولیت شخص و منابع و دسترسی های شخص و آیین نامه داخلی شرکت بستگی دارد.

  2. سلام بنده سه ساله که لیسانس گرفتم ولی هر جا که برای استخدام میرفتم به خاطر اجباری که کارفرمایان سختگیر برای دریافت سفته داشتند و سر ترسی که برای گرو گذاشتن سفته داشتم تا حالا نتونستم توی شغلی ثابت باشم و پیشرفت کنم . امید که با راهنمایی شما بتونم این مهم رو عملی کنم.

    1. سلام به شما
      اگر طبق ضوابط قانونی در رسید سفته بابت حسن انجام کار قید شود و یک نسخه امضا و مهر تحویل گیرنده به شما تحویل داده شود این مشکل شما قابل حل است

  3. با سلام واقعا مطالب شما پر محتوا و کاربردی هستند تا جایی که بنده چند وقت پیش با همین مشکل روبرو شدم و الان راهکار این مشکل را پیدا کردم. با آرزوی سلامتی و تندرستی برای شما استاد عزیز

    1. سلام جناب آقای نوری عزیز
      از لطف شما صمیمانه سپاس گزارم
      برایتان آرزوی موفقیت و پیروزی دارم

  4. با سلام
    شما در جایی از این مقاله نوشته اید :می دانید در برابر این شکایت چه دفاعی دارید؟ بهتر است در چنین مواردی شرحی از موضوع را در دادسرا بیان کنید. سپس با توجه به اینکه چک یا سفته شما دارای تاریخ نبوده و بعدا مورخ شده تقاضای کارشناسی کنید. با اثبات این موضوع پرونده کیفری به نفع شما بسته خواهد شد

    ولی در پایین همین مطلب فرمودید که :بعضی از چک ها قابل شکایت کیفری نیستند:

    •چک دارای سررسید برای تاریخی در آینده
    •چکی که بدون تاریخ صادر شده باشد
    به نظر من این دو با هم مغایرت دارند لطفا من رو راهنمایی کنید شاید اشتباه متوجه شده ام

  5. با سلام جناب حاجی محمدی و عرض ادب … مثل همیشه مفید و کاریردی و عالی بود … با آرزوی سلامتی برای شما و همکاران

    1. سلام خدمت شما
      امیدوارم از مطالب ارائه شده استفاده لازم را برده باشید.
      با آرزوی موفقیت برای شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شروع نامنویسی دوره حضوری آنلاین ۳۳ ام صفرتاصدمالیات ۱۴۰۲

آخرین بروزرسانی ها :

بروز ترین دوره ها :