پادکست

00:00

فهرست مطالب

برگ قطعی مالیات را می‌توان تصمیم نهایی مودیان در مورد مالیات تشخیصی سازمان مالیاتی دانست؛ زیرا آنچه باعث قطعی شدن برگه مالیاتی می‌شود، بررسی و تشخیص مالیات از سوی سازمان نیست، بلکه اقدامات مودیان در خصوص برگ تشخیص مالیات است. از آنجا که برخی از مودیان از نحوه صدور و ابلاغ برگه قطعی مالیات آشنا نیستند، در این مقاله در خصوص آموزش مالیات بر آن شدیم تا شما را برگ قطعی مالیات و نحوه صدور آن آشنا نماییم. با ما همراه باشید.

برگ قطعی مالیات چیست؟

برگ قطعی مالیات، برگه‌ای است که سازمان مالیاتی در نتیجه اقدامات مودی در خصوص برگ تشخیص مالیات صادر می‌کند. به بیان دیگر، در صورتی که مودی برگ تشخیص را تمکین نموده و یا نسبت به پرداخت (و یا ترتیب پرداخت) مالیات متعلق اقدام نماید یا به آن بی‌اعتنا باشد، پس از طی شدن مهلت مقرر، برگ قطعی به صورت خودکار برای او صادر می‌شود.

صدور برگ قطعی مالیات و یا رای قطعی مالیات ضمانت وصول مالیات تشخیص داده شده سازمان مالیاتی بر اساس اظهارات مودی و اسناد و مدارک بررسی شده این سازمان است؛ زیرا در صورتی که مودی مالیات متعلق را در مهلت مقرر نپردازد و یا سایر اقدامات لازم را انجام ندهد، مطابق ماده 211 ق.م.م، پرونده مالیاتی وارد مرحله تامین قرار و وصول مالیات شده و دایره وصول اجرا با ابزارهای قانونی که در اختیار دارد، اقدام به وصول مالیات متعلقه به همراه جرایم آن می‌نماید.

برای مطالعه سایر مقالات حوزه مالیات، آموزش رایگان مالیات پرشین حساب را از دست ندهید.

3 شرط تبدیل برگه تشخیص به برگ قطعی مالیاتی

مطابق ماده 239 ق.م.م، در صورتی که مودی ظرف مهلت 30 روز نسبت به انجام یکی از موارد زیر اقدام نکند، برگ تشخیص به برگ قطعی مالیاتی تبدیل می‌شود. این اقدامات عبارتند از:

  • تمکین به برگ تشخیص
  • پرداخت (و یا ترتیب پرداخت) مالیات متعلق
  • بی‌اعتنایی به برگه صادره و عدم مراجعه به اداره مالیاتی

خوب است بدانید:

در صورتی که مودی پس از صدور برگ تشخیص مالیاتی، به مالیات تشخیصی اعتراض نماید، مالیات قطعی شده او پس از طی کردن روند اعتراض در هیئت‌های مالیاتی از طریق رای قطعی مالیاتی به وی ابلاغ می‌شود.

آیا برگ قطعی مالیات با رای قطعی مالیاتی تفاوت دارد؟

بله – رای قطعی مالیاتی با برگه قطعی مالیاتی متفاوت است. برای بیان تفاوت این دو عبارت باید به اقدامات مودی در مورد برگ تشخیص بازگردیم.

برگه قطعی مالیاتی

صدور برگ قطعی مالیاتی در واقع تاییدیه پذیرش مالیات تشخیصی از سوی مودی و ضمانت اجرایی پرداخت مالیات متعلقه است. در موارد زیر برگ قطعی مالیات صادر می‌شود:

  • مودی مالیات تشخیصی را کتبا قبول کند
  • نسبت به پرداخت یا ترتیب پرداخت آن به ماخذ برگ تشخیص اقدام کند
  • ظرف 30 روز به صورت کتبی به مالیات تشخیصی اعتراض نکند
  • در مهلت مقرر به اداره مالیاتی مراجعه نکند

رای قطعی مالیاتی

رای قطعی مالیاتی، تصمیم‌گیری نهایی هیئت‌های حل اختلاف (اعم از هیئت بدوی و یا تجدید نظر) در خصوص اعتراض مودی به مالیات تشخیصی است.

رای قطعی مالیاتی در شرایط زیر صادر می‌شود:

  • پذیرش رای هر یک از هیئت‌های مالیاتی (اعم از هیئت بدوی، تجدیدنظر و یا سایر هیئتها) از سوی مودی
  • مودی در مهلت تعیین شده به رای هیئت اعتراض ننماید

مالیات قطعی شده چیست؟

صدور برگ قطعی یا رای قطعی مالیات (تحت شرایطی که پیشتر گفته شد)، نشانه قطعی شدن مالیات قابل پرداخت مودی است؛ که آن را مالیات قطعی شده می‌نامند.

مالیات قطعی شده
مالیات قطعی شده مالیاتی است که مودی موظف به پرداخت آن است

انواع برگ قطعی مالیات

برگ قطعی مالیات برای کلیه مواردی که مودی موظف به اظهار و پرداخت مالیات است، می‌تواند صادر شود. از جمله این موارد عبارتند از:

  • برگ قطعی برای مالیات بر عملکرد
  • برگ قطعی برای مالیات بر ارزش افزوده
  • برگ قطعی برای مالیات‌های تکلیفی مانند مالیات بر حقوق
  • برگ قطعی برای مالیات حق تمبر

مراحل صدور و دریافت برگ قطعی مالیات

بر اساس آنچه تا کنون گفته شد، مراحل صدور برگ قطعی مالیات به شرح زیر است:

  • ارائه اظهارنامه مالیاتی از سوی مودی
  • بررسی اظهارنامه مالیاتی و سایر اسناد و مدارک از سوی سازمان مالیاتی و صدور و ابلاغ برگ تشخیص مالیاتی
  • صدور برگه قطعی مالیاتی به دنبال تمکین، پرداخت (یا ترتیب پرداخت) و یا بی‌اعتنایی به برگ تشخیص
  • صدور رای قطعی مالیاتی به دنبال اعتراض به هیئت‌های حل اختلاف مالیاتی

سامانه دریافت برگ قطعی مالیات

صدور اوراق مالیاتی اعم از برگ تشخیص و یا برگه قطعی بر عهده سازمان مالیاتی است. اما در سال‌های اخیر و با راه‌اندازی درگاه ملی خدمات مالیاتی (مایتکس)، ابلاغ برخی اوراق مالیاتی و دریافت آنها از جمله دریافت برگه قطعی مالیات از طریق این سامانه امکان پذیر شده است. به بیان دیگر، می‌توان سامانه مایتکس را سامانه دریافت برگه قطعی مالیات دانست.

خوب است بدانید:

هم‌زمان با ابلاغ الکترونیکی اوراق مالیاتی، از سوی سازمان مالیاتی برای مودی پیامک ارسال می‌شود.

نحوه ورود به سامانه دریافت برگ قطعی مالیات

مراحل ورود و نحوه دریافت برگ قطعی مالیات از سایت مایتکس عبارتند از:

  • ورود به درگاه ملی خدمات مالیاتی (مایتکس) به آدرس my.tax.gov.ir

نکته: در صورتی که قبلا در این سامانه ثبت نام نکرده‌اید، جهت مشاهده ابلاغ و دریافت اوراق مالیاتی، ابتدا باید ثبت نام نمایید.

  • فعال سازی ابلاغ الکترونیک
  • ورود به بخش کارتابل ابلاغ الکترونیک از منوی داشبورد مالیاتی
  • مشاهده اوراق ابلاغ شده

نکته: مشاهده برگ قطعی به منزله ابلاغ الکترونیکی است؛ پس از مشاهده می‌توانید نسبت به دریافت برگ قطعی مالیاتی اقدام نمایید.

لازم به ذکر است در حال حاضر نحوه گرفتن برگ قطعی مالیات به دو روش انجام می‌شود:

  • از طریق سامانه مایتکس
  • ابلاغ و تحویل حضوری برگ قطعی مالیاتی به آدرس مودی در صورت عدم مشاهده اوراق الکترونیکی

اما پس از راه‌اندازی کامل سامانه مایتکس ابلاغ و دریافت اوراق مالیاتی تنها از طریق این سامانه انجام خواهد شد.

نحوه مشاهده برگ قطعی مالیات
نحوه مشاهده و دریافت برگ قطعی مالیات

مهلت پرداخت برگ قطعی مالیات

مطابق ماده 210 ق.م.م، مودی پس از قطعی شدن مالیات، 10 روز فرصت دارد نسبت به پرداخت آن اقدام نماید؛ پس از اتمام این مهلت، اداره مالیاتی با ارسال برگ اجرایی فرصتی معادل یک ماه جهت پرداخت بدهی و یا ترتیب پرداخت آن به مودی می‌دهد.

در صورتی که مودی ظرف مهلت مقرر مالیات قطعی خود را پرداخت نکند، دریافت مالیات وارد مرحله عملیات اجرایی می‌شود. در خصوص عملیات اجرایی دریافت مالیات در مطلب فرآیند وصول مالیات اطلاعات کاملی در اختیار شما قرار داده شده است.

جریمه عدم پرداخت مالیات پس از دریافت برگ قطعی مالیات

صدور برگ مالیات قطعی شده، به معنای از دست دادن فرصت‌های بسیاری نظیر اعتراض به مالیات غیرمنصفانه و یا استفاده از برخی تسهیلات است. در واقع صدور برگ قطعی به معنای لزوم پرداخت مالیات قطعی شده است.

شما پیش از برگ قطعی، فرصت دارید در مهلت مقرر اعتراض خود را ثبت کنید، در غیر این صورت و زمانی که برگ قطعی مالیاتی برای شما صادر شد، تقریبا می‌توان گفت کار تمام است و شما ملزم به پرداخت آن هستید. عدم پرداخت مالیات قطعی منجر به تعلق جرایم سنگین مالیاتی خواهد بود. از جمله این جرایم مالیاتی می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • مسدود شدن حساب‌های بانکی
  • ممنوع الخروجی
  • مصادره اموال به میزان مالیات و جرایم متعلقه

خوب است بدانید:

قطعی شدن مالیات، به معنای پذیرش مالیات غیرمنصفانه نیست؛ پس از قطعی شدن مالیات، تنها در صورت وجود اسناد و مدارک محکمه پسند و با استناد به آنها، مودی می‌تواند نسبت به اعتراض به مالیات قطعی شده اقدام نماید.

کلام آخر

برگ قطعی مالیات یکی از سرنوشت‌سازترین اوراق مالیاتی برای هر مودی است. این برگ که در موارد مختلف برای مودی صادر می‌شود، می‌تواند نقش اساسی در موفقیت یا شکست یک کسب و کار ایفا نماید. اما ذکر این نکته ضروری است که اوراق قطعی مالیاتی به دنبال بررسی اظهارنامه‌های مالیاتی و سایر اسناد و مدارک مالی و مالیاتی مودی صادر می‌شود. از این رو در صورت تهیه و تنظیم اصولی و قانونی اسناد و مدارک، مودیان ترسی از صدور اوراق قطعی نخواهند داشت. این مهم با کسب آموزش مالیات و اطلاع از جدیدترین اخبار و بخشنامه‌های مالیاتی امکان پذیر است.

پر بحث ترین مقالات مرتبط

دیگر مقالات مرتبط

8 پاسخ

  1. با سلام بنده یه دستگاه پوز داشتم که ورودی آن ۳۰۰ م تومن بود و مالیات توافقی برام شد ۴ میلیون اما تبصره ۱۰۰ نزدم و اظهارنامه عادی دادم ولی بجای اینکه مالیات ۲ و نیم میلیون درنظر بگیرم ۲۵ م تومن نوشته شد . و در موعد اصلاح دوباره اظهارنامه اصلاحی زدم ولی مالیات صفر در نظر گرفتم . اما الان بدون اینکه برگ تشخیص صادر بشه برام مالیات قطعی بریدن ۲۷ تومن. در صورتیکه طبق نظر کارشناسان حوزه مربوطه در صورت رسبدگی مالیات من ۶ تومن میشه. آیا این انصاف هست که بخاطر یه اشتباه اداره مالیاتی سو استفاده کنه.الان نمیدونم چکار کنم. لطفا راهنمایی کنید.

    1. سلام دوست عزیز
      بهتر است با کسب آموزش مالیات شخصا به تکمیل و ارسال اظهارنامه مالیات بر درآمد یا تکمیل فرم تبصره 100 اقدام نمایید تا از بروز مشکل پیشگیری نمایید. در حال حاضر در صورتی که اسناد و مدارک محکمی مبنی بر نادرستی مالیات تشخیص سازمان مالیاتی دارید، پس از برآورد و پذیرش هزینه‌ اعتراض، نسبت به اعتراض به برگ قطعی به وزارت اقتصادی و دارایی اقدام نمایید. در این خصوص استفاده از تخصص مشاوران مالیاتی خبره ضروری است.

      1. باسلام و عرض ادب
        بینید برای ما برگ قطعی اظهار نامه مالیات بر در آمد آمده
        تفاوت این با برگ قطعی مالیات بر درآمد چیه

        1. سلام دوست عزیز
          برگ قطعی اظهارنامه مالیات بر درآمد همان برگ قطعی مالیات بر درآمد است.

  2. درود بر شما،
    برگ قطعی اظهارنامه مالیات بر درآمد مشاغل گروه سوم را با مبلغ 0 دریافت کرده ام،
    با توجه به این که طی تعدد دریافت اطلاعیه مبنی بر فوریت اقدام، چه عملیاتی از سوی بنده باید صورت بگیرد؟
    زیرا در این ابلاغیه هیچ گزینه ای وجود ندارد.

    1. سلام دوست عزیز
      در صورتی که مبلغ مالیات قابل پرداخت در برگ قطعی صفر است، نیاز به اقدام خاصی نیست. اما تا زمانی که شما روی ابلاغیه برگه قطعی در سامانه مایتکس کلیک و آن را مشاهده نکنید، سامانه به صورت خودکار برای شما پیامک ارسال می‌کند. به این ترتیب بهتر است به مایتکس مراجعه و برگه قطعی ابلاغی را مشاهده و پرینت نمایید. اما اگر با مراجعه به سامانه مایتکس، برگه قطعی برای شما قابل مشاهده نیست، با اسناد و مدارک مرتبط به اداره مالیاتی مراجعه نمایید.

  3. سلام ممنون از تیم پرشین حساب بابت مطالب خوب و بیان قابل فهم موضوعات حسابداری و مالیاتی
    من یه سوال برام پیش اومده
    در باور عمومی مردم وقتی برگ تشخیص، قطعی میشه این طور تصور میشه که دیگه هیچ کاری برای اعتراض به مالیات قطعی شده نمیشه کرد. میخاستم با استناد بفرمایید آیا اعتراض به برگ قطعی مالیات امکان پذیر هست؟

    1. سلام دوست عزیز
      با وجود اینکه صدور برگ قطعی استفاده از بسیاری از امتیازات و تسهیلات قانونی را ناممکن می‌سازد اما در صورت وجود دلایل مستند و محکمه پسند اعتراض به برگ قطعی یا رای قطعی امکان پذیر است.
      اعتراض به برگ قطعی مالیات: بر اساس ماده 251 ق.م.م در مورد مالیات‌های قطعی موضوع این قانون ‌و مالیات‌های غیر مستقیم که در مرجع دیگری قابل طرح نباشد و به‌ ادعای غیرعادلانه بودن مالیات مستندا به مدارک و دلایل کافی از طرف مودی شکایت و تقاضای تجدید رسیدگی شود، وزیر امور اقتصادی و دارایی می‌تواند جهت رسیدگی به اعتراض به مالیات قطعی شده، پرونده امر را به هیئتی مرکب از سه نفر به انتخاب خود ارجاع نماید. رای هیئت به اکثریت‌ آرا قطعی و لازم‌الاجرا است.
      اعتراض به رای قطعی: بر اساس ماده 251 ق.م.م، مودی یا اداره امور مالیاتی می‌توانند ظرف دو ماه (بر اساس ماده 51 قانون دائمی ارزش افزوده مصوب تیر 1400) از تاریخ ابلاغ رای قطعی هیئت حل اختلاف مالیاتی، به استناد عدم رعایت قوانین و مقررات موضوعه یا نقص رسیدگی، با اعلام دلایل کافی به شورای عالی مالیاتی شکایت و نقض رای و تجدید رسیدگی را درخواست کنند.
      در این خصوص مطالعه مطلب “نحوه اعتراض به برگ قطعی مالیات و مالیات قطعی شده” را به شما توصیه می‌کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شروع نامنویسی دوره حضوری آنلاین ۳۳ ام صفرتاصدمالیات ۱۴۰۲

آخرین بروزرسانی ها :

بروز ترین دوره ها :