فهرست مطالب

هزینه تعمیر و نگهداری دارایی چیست؟

هزینه هایی که برای انجام عملکرد مورد انتظار یک دارایی در طول عمر مفید آن برای آن دارایی انجام میشود

آیا هزینه تعمیرات ساختمان قابل قبول است یا خیر؟

شرایط قابل قبول بودن هزینه تعمیرات ساختمان در مقاله مورد بررسی قرار گرفته است

آیا هزینه تعمیر و نگهداری ساختمان برای مستاجر قابل قبول است؟

شرایط پذیرش هزینه کرد برای ساختمان محل استفاده برای مستاجر در مقاله بررسی شده است

هزینه تعمیر و نگهداری دارایی ها یکی از هزینه‌هایی است که بسیاری از کسب و کارها فارغ از اینکه شخص حقیقی باشند یا شخص حقوقی، با آن دست به گریبان هستند. تحمل هزینه‌ها از یک سو و عدم پذیرش هزینه های تعمیر و نگهداری توسط سازمان مالیاتی، از سوی دیگر، بار مالی زیادی را بر دارندگان کسب و کارها تحمیل می‌نماید. در این مطلب آموزش رایگان مالیات همراه ما باشید تا شما عزیزان را با شرایط پذیرش هزینه تعمیر و نگهداری به عنوان هزینه قابل قبول مالیاتی آشنا نماییم.

دوست خوبم میدونی با کمک آموزش صفر تا صد مالیات پرشین حساب میتونی با مالیات و تکالیف مالیاتی خودت آشنا بشی؟ فقط کافیه روی لینک زیر کلیک کنی.

آموزش مالیات

هزینه تعمیر و نگهداری به چه هزینه هایی گفته میشود؟

معمولا اغلب دارایی‌های ثابت عمر مفید مشخصی دارند؛ در طول عمر مفید این دارایی‌ها گاهی جهت تعمیر و نگهداری و یا بهسازی و نوسازی این دارایی‌ها، اقداماتی انجام می‌گیرد. مجموعه هزینه‌هایی که برای اجرای فرآیندهای فنی، اجرایی و مدیریتی در طول چرخه عمر یک دارایی که با هدف حفظ یا بازگردانی آن دارایی به شرایط عملکرد مورد انتظار و یا بهبود عملکرد و یا افزایش عمر مفید آن دارایی انجام شود، هزینه های تعمیر و نگهداری نامیده می‌شوند.

از جمله این هزینه‌ها می‌توان به هزینه‌هایی که برای پیشگیری از تخریب و یا اصلاح و رفع خرابی دارایی‌ها انجام می‌شود و یا هزینه‌هایی که باعث بهبود کیفیت یا کمیت دارایی و یا افزایش طول عمر آن صورت می‌گیرد، اشاره نمود.

انواع هزینه تعمیر و نگهداری

هزینه تعمیر و یا نگهداری دارایی‌ها به چند دسته تقسیم می‌شوند، که مهم‌ترین این طبقات عبارتند از:

  • هزینه‌های اساسی
  • هزینه‌های عادی و روزمره

هزینه های اساسی تعمیر و نگهداری

بر اساس بند ک بخشنامه 200/95/78/پ مورخ 1395/10/19، تعمیر اساسی به مخارج تغییر دارایی ثابت که موجب بهبود وضعیت دارایی (اعم از افزایش عمر مفید، افزایش ظرفیت تولید، بهبود کیفیت محصول و کاهش مخارج عملیاتی) در مقایسه با وضعیت قبل از انجام تعمیر گردد، اطلاق می‌شود. به موجب بند 3 این بخشنامه، مخارج مربوط به تعمیر اساسی دارایی در زمان انجام هزینه به ارزش دفتری دارایی اضافه و در طول باقیمانده عمر مفید دارایی، قابل استهلاک خواهد بود. مخارج مربوط به تعمیر اساسی دارایی های ثابت که پس از پایان عمر مفید دارایی انجام می شود، در سال انجام مخارج، قابل استهلاک است.

هزینه های عادی و روزمره تعمیر و نگهداری

نگهداری دارایی‌های ثابت مشهود در وضعیت عملیاتی، مستلزم انجام تعمیرات عادی و روزمره است. مخارج این گونه تعمیرات در دوره وقوع به حساب هزینه منظور می‌شود؛ زیرا مخارج مزبور صرفا موجب حفظ و نه افزایش استاندارد عملکرد ارزیابی شده اولیه دارایی می‌گردد. بنابراین منافع آن در همان دوره وقوع کسب می‌شود. تعویض اجزای کوچک، روغن کاری و تنظیم تجهیزات، رنگ آمیزی مجدد و تمیز کردن ماشین آلات و تجهیزات نمونه‌هایی از مخارج تعمیر و نگهداری است که به طور منظم انجام می‌شود. اشخاص با این مخارج همانند هزینه‌های عملیاتی عادی برخورد می‌کنند.

! نکته: در این نوشته به بررسی هزینه های تعمیر و نگهداری عادی و روزمره و مباحث مربوط به حسابداری و مالیات آنها می‌پردازیم.

طبقه بندی هزینه های تعمیر و نگهداری روزمره

هزینه های مربوط به تعمیر و نگهداری را می‌توان به دو دسته اصلی زیر تقسیم نمود:

  • هزینه تعمیر و نگهداری ساختمان
  • هزینه تعمیر و نگهداری سایر دارایی‌های ثابت (تجهیزات، ماشین آلات و اثاثه)
انواع هزینه تعمیر و نگهداری دارایی ها
هزینه تعمیر و نگهداری روزمره دارایی ها به منظور نگهداری دارایی در وضعیت عملیاتی فعلی انجام میشود

هزینه تعمیر و نگهداری ساختمان

یکی از اصلی‌ترین انواع هزینه‌های تعمیر و نگهداری، هزینه تعمیر و نگهداری ساختمان است. این هزینه به ویژه برای اشخاصی که درآمدزایی آنها وابسته به املاک است، از اهمیت زیادی برخوردار است.

هزینه تعمیر و نگهداری ساختمان بر عهده کیست؟

هزینه‌های ساختمان به صورت کلی به دو دسته زیر تقسیم می‌شود:

  • هزینه‌های جزئی محل مورد اجاره؛ به استناد بند 13 ماده 148 ق.م.م، این هزینه‌ها عرفا بر عهده مستاجر است
  • هزینه‌های تعمیر و نگهداری ساختمان؛ به استناد ماده 53 ق.م.م، این هزینه‌ها بر عهده مالک است

آیا هزینه تعمیر و نگه داری مشمول مالیات است؟

در قانون مالیاتهای مستقیم دو ماده قانونی به هزینه‌های تعمیر و نگهداری ساختمان اشاره نموده است:

  • ماده 53 ق.م.م
  • ماده 148 ق.م.م

متن ماده 53 قانون مالیاتهای مستقیم

درآمد مشمول مالیات املاکی که به اجاره واگذار می‌گردد عبارت است از کل مال‌الاجاره، اعم از نقدی و غیر نقدی، پس از کسر 25% بابت هزینه‌ها و استهلاکات و تعهدات مالک نسبت به مورد اجاره.

بند 13 و 14 ماده 148 قانون مالیات های مستقیم

هزینه‌های زیر به عنوان هزینه های قابل قبول مالیاتی شناخته می‌شوند:

13- هزینه‌های­ جزئی مربوط به محل­ موسسه­ که عرفا به عهده­ مستاجر است در صورتی ­که اجاری ­باشد.(با ارائه اسناد معتبر)

14- هزینه‌های مربوط به حفظ و نگهداری محل موسسه در صورتی‌که ملکی باشد. (با ارائه اسناد معتبر)

آیا هزینه تعمیر و نگهداری ساختمان به عنوان هزینه قابل قبول از مستاجر پذیرفته میشود؟

به استناد ماده 53 ق.م.م و بند 14 ماده 148 ق.م.م، هزینه های حفظ و نگهداری ساختمان بر عهده موجر است؛ بدین ترتیب در صورتی که مستاجر هزینه‌هایی (به غیر از مواردی که عرفا بر عهده او است) را در دفاتر خود ثبت نماید، به عنوان هزینه قابل قبول مورد تایید سازمان مالیاتی قرار نخواهد گرفت.

شرایط پذیرش هزینه تعمیر و نگهداری دارایی ها
شرایط پذیرش هزینه تعمیر و نگهداری دارایی ها به عنوان هزینه قابل قبول مالیاتی

هزینه تعمیر و نگهداری سایر دارایی های ثابت (تجهیزات، ماشین آلات و اثاثه)

یکی از پرتکرارترین سوالات در خصوص هزینه‌های تعمیر و نگهداری از این قرار است ” هزینه تعمیر قابل قبول است؟” در پاسخ به این سوال باید بگوییم: مطابق بند 20 ماده 148 ق.م.م، مخارج تعمیر و نگاهداری ماشین‌آلات و لوازم کار و تعویض قطعات یدکی مشروط بر اینکه به‌عنوان تعمیر اساسی تلقی نگردد (با ارائه اسناد معتبر)، جزء هزینه‌های قابل قبول مالیاتی در نظر گرفته می‌شود.

ثبت حسابداری هزینه های تعمیر و نگهداری

قبل از اطلاع از نحوه ثبت اسناد هزینه تعمیر و نگهداری در حسابداری خوب است بدانید هزینه‌های تعمیر و نگهداری همانند سایر هزینه‌ها دارای ماهیت بدهکار بوده و در گروه هزینه‌ها و در حساب کل هزینه‌های عملیاتی با معین مربوطه (محل استفاده دارایی) ثبت می‌شود.

همان گونه که می‌دانید هر هزینه پیش از پرداخت باید شناسایی شود. شناسایی هزینه تعمیر و نگهداری بر اساس محل استفاده دارایی به صورت زیر است:

شرحبدهکاربستانکار
هزینه‌ها/ هزینه‌های عملیاتی/ هزینه تعمیر و نگهداری …*** 
حسابهای پرداختنی ***
شناسایی هزینه‌های تعمیر و نگهداری  
شناسایی هزینه تعمیر و نگهداری روزمره در حسابداری

در زمان پراخت هزینه مربوطه ثبت زیر استفاده می‌شود:

شرحبدهکاربستانکار
حسابهای پرداختنی*** 
بانک ***
پرداخت هزینه‌های تعمیر و نگهداری  
ثبت پرداخت هزینه تعمیر و نگهداری روزمره دارایی ها

به عنوان مثال هزینه تعمیر و نگهداری ساختمان در حسابی با همین نام و هزینه تعمیر و نگهداری یکی از تجهیزات خط تولید در حساب هزینه تعمیر و نگهداری ماشین آلات و تجهیزات ثبت می‌شود.

بدین ترتیب ثبت هزینه تعمیر و نگهداری سایر دارایی‌ها با هزینه تعمیر و نگهداری ساختمان در حسابداری تفاوتی ندارد. بلکه آنچه در این خصوص اهمیت دارد، محل ثبت هزینه تعمیر و نگهداری است.

برای آشنایی بیشتر با هزینه و انواع آن مطلب “انواع هزینه در حسابداری” را مطالعه نمایید.

2 سوال مهم از هزینه تعمیر و نگهداری

1- آیا هزینه تعمیر و نگهداری دارایی همان هزینه استهلاک است؟

خیر – هزینه استهلاک به صورت ثابت و به روشهای مشخص شده در طول عمر مفید دارایی از بهای آن کاسته می‌شود. در صورتی که هزینه‌‌هایی که بابت تعمیر و یا نگهداری به دارایی تحمیل می‌شود، ربطی به استهلاک آن ندارد و در حساب مجزایی درج می‌شود؛ این هزینه‌ها با هدف تحصیل عملکرد مورد انتظار از دارایی در طول عمر مفید آن انجام می‌شود.

2- آیا هزینه تعمیرات ارزش افزوده دارد؟

هزینه تعمیر و نگهداری دارایی‌ها برای اشخاص حقیقی و حقوقی، نوعی هزینه دریافت خدمات محسوب می‌شود. بر این اساس به همراه هزینه تعمیر و نگهداری دارایی پرداختی باید مالیات ارزش افزوده متعلقه را نیز به طرف مقابل پرداخت نمایید.

تنها مورد استثنا در پرداخت ارزش افزوده برای هزینه تعمیر و نگهداری، مربوط به ارائه خدمات تعمیر و نگهداری تجهیزات و اقلام با کاربرد صرفا دفاعی، نظامی، انتظامی، امنیتی و اطلاعاتی است؛ فهرست این تجهیزات و اقلام با پیشنهاد وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و هماهنگی ستاد کل نیروهای مسلح به تصویب هیئت وزیران می‌رسد.

برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص اقلام معاف از ارزش افزوده، توصیه می‌کنیم مطلب “معافیتهای مالیات بر ارزش افزوده” را مطالعه نمایید.

کلام آخر

هزینه تعمیر و نگهداری دارایی ها یکی از مهم‌ترین هزینه‌ها برای کسب و کارها است. در این مطلب این هزینه را از ابعاد گوناگون از جمله قابل قبول بودن این هزینه از دیدگاه سازمان مالیاتی مورد بررسی قرار دادیم. اما سازمان مالیاتی، همان قدر که به هزینه‌ها اهمیت می‌دهد، درآمدها و منشا آنها را نیز مورد بررسی قرار می‌دهد. از این رو آشنایی با قوانین و مقررات مالیاتی و نحوه و زمان انجام تکالیف مالیاتی از اهمیت فوق العاده‌ای برخوردار است. این مهم از طریق کسب آموزش مالیات حرفه‌ای در حوزه مسائل مالیاتی امکان پذیر است.

این فرصت را از دست ندهید.

پر بحث ترین مقالات مرتبط

دیگر مقالات مرتبط

2 پاسخ

  1. با سلام و احترام.
    با توجه به این مطلب که فرمودین هزینه تعمیر و نگهداری ساختمان هم برای موجر هم مستاجر غیر قابل قبوله – پس هزینه هایی که انجام میدیم در کدام سرفصل سند بزنیم؟
    ما مستاجر هستیم و به دلیل دریل کاری و داکت بندی بعد از بلند شدن تعمیرات انجام دادیم.این هزینه در کدام سرفصل باید قرار بگیرد؟
    ممنو از سایت خوبتون

    1. با سلام
      می بایستی نحوه برخورد با اینگونه هزینه ها در قرارداد مشخص شوند و درصورت قبولی مالک این هزینه ها بعنوان هزینه اجاره مستاجر و درآمد (بجای درآمد اجاره ) در دفاتر مالک ثبت میشوند و افزاینده ارزش دارایی ایشان خواهد بود … همینطور باید کلیه مدارک مربوطه نیز به مالک ارائه شود ..

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شروع نامنویسی دوره حضوری آنلاین ۳۳ ام صفرتاصدمالیات ۱۴۰۲

آخرین بروزرسانی ها :

بروز ترین دوره ها :