فهرست مطالب

خیلی از حسابداران با مبالغ بازیافتی در حسابداری پیمانکاری سروکار دارند استاندارد شماره 9 می تواند راهنمای شما در این زمینه باشد.

مبالغ بازیافتی در پیمانکاری شامل کدام اقلام است ؟

تعریف:مازاد در آمد شناسایی شده  بر مبالغ دریافتنی و دریافتی  بابت پیشرفت کار  تا تاریخ ترازنامه  باید به عنوان مبلغ قابل بازیافت پیمان  طبقه بندی گردد و به طور جداگانه  تحت سرفصل  حسابهای دریافتنی ثبت می گردد.

1- تنظیم صورت وضعیت موقت کارها:

دستگاه نظارت به اتفاق پیمانکار، صورت‌ تمامی کارهایی را که از شروع پیمان تا تاریخ تهیه صورت وضعیت انجام گرفته است و همچنین وضعیت مصالح و تدارکات لازم برای اجرای پیمان را که در پای کار موجود است تعیین و براساس نرخهای پیوست به پیمان تقویم می‌کند.
اگر فرض شود که 1/000/000/000 ریال مبلغ اولیه پیمان با تنظیم صورت وضعیت‌های 1 و 2 به پیمان‌کار پرداخت شده باشد.

صورت وضعیت شماره (1)        ،        300/000/000 ریال
صورت وضعیت شماره (2)        ،        700/000/000  ریال

دفاتر پیمانکار                                                                                               دفاتر کارفرما

حسابهای دریافتی – کارفرما    300/000/000  (بدهکار)                       دارایی در جریان ساخت    300/000/000    (بدهکار)
صورت‌وضعیت‌های‌تأییدشده    300/000/000    (بستانکار)                               حسابهای پرداختنی به پیمانکار    300/000/000 (بستانکار)
بابت ثبت صورت وضعیت شماره (1)                                                                            ثبت مبلغ صورت وضعیت شماره (1) شرکت پیمانکار

حسابهای دریافتی – کارفرما    700/000/000  (بدهکار)                                          دارایی در جریان ساخت    700/000/000 (بدهکار)
صورت‌وضعیت‌های‌تأییدشده    700/000/000 (بستانکار)                                         حسابهای پرداختنی به پیمانکار    700/000/000 (بستانکار)

بابت ثبت صورت وضعیت شماره (2)                                                                       ثبت مبلغ صورت وضعیت شماره (2) شرکت پیمانکار

مطالب مرتبط با پرداخت صورت وضعیت:

ماده 36. پيش پرداخت

كارفرما موافقت دارد كه به منظور تقويت بنيه مالي پيمانكار ، مبلغي به عنوان پيش پرداخت به پيمانكار پرداخت نمايد . ميزان ، روش پرداخت و چگونگي واريز پيش پرداخت و ديگر ضوابط آن ، بر اساس دستورالعمل مربوط است كه در زمان ارجاع كار نافذ بوده و شماره و تاريخ آن در اسناد و مدارك پيمان درج شده است .

پيمانكار در موعد هاي مقرر در دستورالعمل پيشگفته ، براي دريافت هر يك از اقساط پيش پرداخت ، درخواست خود را به مهندس مشاور مي نويسد . كارفرما پس از تائيد مهندس مشاور ، هر قسط پيش پرداخت را در مقابل تضمين تعيين شده در دستورالعمل ، بدون اينكه وجوهي از آن كسر شود ، پرداخت مي نمايد . مهلت پرداخت هر قسط پيش پرداخت 20 روز از تاريخ درخواست پيمانكار كه به تائيد مهندس مشاور رسيده است ، يا 10 روز از تاريخ ارائه تضمين از سوي پيمانكار ، هر كدام كه بيشتر است ، مي باشد .

ماده 37. پرداخت ها

الف)در آخر هر ماه ، پيمانكار ، وضعيت كار هاي انجام شده از شروع كار تا آن تاريخ را طبق نقشه هاي اجرايي ، دستور كارها و صورت جلسه هاست اندازه گيري مي نمايد و مقدار مصالح و تجهيزات پاي كار را تعيين مي كند ، سپس بر اساس فهرست بهاي منضم به پيمان ، مبلغ صورت وضعيت را محاسبه كرده و آنرا در آخر ماه تسليم مهندس ناظر مي نمايد .

مهندس مشاور ، صورت وضعيت پيمانكار را از نظر تطبيق با اسناد و مدارك پيمان كنترل كرده و در صورت لزوم با تعيين دليل اصلاح مي نمايد و آن را در مدت حداكثر 10 روز از تاريخ دريافت از سوي مهندس ناظر براي كارفرما ارسال مي نمايد و مراتب را نيز به اطلاع پيمانكار مي رساند . كارفرما صورت وضعيت كنترل شده از سوي مهندس ناظر ، براي كارفرما ارسال مي نمايد و مراتب را نيز به اطلاع پيمانكار مي رساند .

كارفرما صورت وضعيت كنترل شده از سوي مهندس مشاور را رسيدگي كرده و بعد از كسر وجوهي كه بابت صورت وضعيت هاي موقت قبلي پرداخت شده است و همچنين اعمال كسور قانوني و كسور متعلقه طبق پيمان ، باقيمانده مبلغ قابل پرداخت به پيمانكار را حداكثر ظرف 10 روز از تاريخ وصول صورت وضعيت ، با صدور چك به نام پيمانكار ، پرداخت مي كند .

با پرداخت صورت وضعيت موقت ، تمام كارها و مصالح و تجهيزاتي كه در صورت وضعيت مزبور درج گرديده است متعلق به كارفرماست ، ليكن به منظور اجراي بقيه كار هاي موضوع پيمان ، به رسم امانت ، تا موقع تحويل موقت ، در اختيار پيمانكار قرار مي گيرد .

مقادير درج شده در صورت وضعيت هاي موقت و پرداخت هايي كه بابت آنها به عمل مي آيد جنبه موقت و علي الحساب دارد و هر نوع اشتباه اندازه گيري و محاسباتي و جز اينها ، در صورت وضعيت هاي بعدي يا در صورت وضعيت قطعي ،اصلاح و رفع ميشود .

به منظور ايجاد امكان براي تهيه ، رسيدگي و تصويب صورت وضعيت قطعي در مهلت هاي تعيين شده در ماده 40 پيمانكار بايد ضمن اجراي كار و پس از اتمام هر يك از اجزاي آن ، نسبت به تهيه متره هاي قطعي و ارائه آنها به مهندس مشاور براي رسيدگي همراه با صورت جلسه ها و مدارك مربوط اقدام نمايد ، اين اسناد بايد در تهيه صورت وضعيت هاي موقت نيز مورد استفاده قرار مي گيرد .

تبصره 1.هر گاه به عللي صورت وضعيت ارسالي از طرف مهندس مشاور مورد تائيد كارفرما پس از وضع كسور تعيين شده در اين ماده ، تا 70 درصد مبلغ صورت وضعيتي را كه مهندس مشاور ارسال نموده است ، به عنوان علي الحساب و در مدت مقرر در اين ماده در وجه پيمانكار پرداخت مي كند و صورت وضعيت را همراه با دلايل رد آن ، براي تصحيح به مهندس مشاور بر ميگرداند ، تا پس از اعمال اصلاحات لازم در مدت حداكثر 5 روز ، دوباره به شرح ياد شده براي كارفرما اصلاح  ارسال شود و بقيه مبلغ به ترتيبي كه گفته شد به پيمانكار پرداخت گردد .

در اين صورت ، مهلت پرداخت مبلغ صورت وضعيت از تاريخي شروع مي شود كه صورت وضعيت تصحيح شده تسليم كارفرماشود .

تبصره 2.هرگاه پيمانكار نسبت به صورت وضعيتي كه به شرح پيشگفته اصلاح شده است معترض باشد ، اعتراض خود را با ذكر دليل ، حداكثر ظرف يك ماه ، به كارفرما اعلام ميكند تا مورد رسيدگي  قرار گيرد .

تبصره 3. اگر پيمانكار در موعد مقرر صورت وضعيت موقت را تهيه و تسليم مهندس ناظر نكند ، مهندس مشاور با تائيد كارفرما و به هزينه پيمانكار اقدام به تهيه آن مي كند و اقدامات بعدي براي رسيدگي و پرداخت آن را به ترتيب اين ماده به عمل مي آورد . در اين حالت ، هيچ گونه مسئوليتي از نظر تاخير در پرداخت صورت وضعيت مربوط متوجه كارفرما نيست .

ب) در پيمانهايي كه مشمول تعديل آحاد بها هستند ، پس از تائيد هر صورت وضعيت موقت از سوي كارفرما ، پيمانكار صورت وضعيت تعديل آحاد بهاي آن صورت وضعيت را بر اساس آخرين شاخص هاي اعلام شده محاسبه مي نمايد و به منظور بررسي و پرداخت به نحوي كه در بند الف تعيين شده است ، براي مهندس مشاور ارسال مي كند .

تبصره – اگر به هر دليل و غير از قصور پيمانكار ، تعديل كاركرد هاي هر نيمه از سال (سه ماهه اول و دوم و سوم و چهارم) پس از سپري شدن سه ماه از آن نيمه سال ، با شاخص هاي قطعي ، پرداخت نشود ، طبق بند 9 ماده 30 عمل خواهد شد .

ج) براي پرداخت وجوه ديگري كه به وجب اسناد و مدارك پيمان به پيمانكار تعلق مي گيرد ، مهندس مشاور ، ظرف مدت 10 روز از تاريخ دريافت صورت حساب پيمانكار ، آن را رسيدگي مي كند و به كارفرما تسليم مي نمايد تا طبق بند الف براي رسيدگي و پرداخت آن اقدام شود .

یشنهاد می کنیم مطالب زیر را هم مطالعه کنید.

آموزش حسابداری پیمانکاری 

دانلود رایگان ثبت های استاندارد پیمانکاری

پر بحث ترین مقالات مرتبط

دیگر مقالات مرتبط

2 پاسخ

  1. سلام مدیر مالی قبل جهت اسناد نود وهفت بابت هر صورت وضعیت صادر شده آن را در بستانکار معین حسابهای دریافتنی با تفضیلی مبالغ قابل بازیافت بستانکار کرده ودر اخر سال معادل مانده مبالغ بازیافتنی را به حساب درامدهر پیمان برده وحسابهای را بسته است سوالم اینست ایا اصلا این نحوه حسابداری صحیح است و برای سال 1398جهت هر صورت وضعیت به روش درصد پیشرفت کار چگونه باید اعمال کرد ؟

    1. با سلام
      نبایید مانده حساب ها بر خلاف ماهیت باشد این خارج از استاندارد حسابداری میباشد و ما حساب خلاف ماهیت نداریم شما میتوانیید استاندارد 1 و 9 را مطالعه نمایید
      موفق باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شروع نامنویسی دوره حضوری آنلاین ۳۳ ام صفرتاصدمالیات ۱۴۰۲

آخرین بروزرسانی ها :

بروز ترین دوره ها :